Vrijeme je!

"Da nam je neko ponudio ovakvu priliku prije Igara, prihvatili bismo je bez razmišljanja, jer u Rio nismo došli kao favoriti", kazao je selektor Vladimir Gojković
0 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Reuters
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2016. 11:31h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Subota, 20. avgust 2016. Dan istine, dan u kome crnogorski vaterpolisti mogu da pređu granicu, koju su postavili u Pekingu, "učvrstili" u Londonu, i da konačno osvoje olimpijsku medalju.

Ili da ostanu upamćeni kao - vječiti četvrti.

„Ajkule" od 18 sati po našem vremenu igraju protiv Italije, treći put zaredom meč za olimpijsku bronzu.

"Da nam je neko ponudio ovakvu priliku prije Igara, prihvatili bismo je bez razmišljanja, jer u Rio nismo došli kao favoriti", kazao je selektor Vladimir Gojković.

Da li je polufinale Olimpijskih igara uspjeh ili neuspjeh?

Odgovor na to pitanje mogu da daju oni koji nikada nisu stigli tako daleko na najvećem takmičenju.

Ali, kada već dva puta osjetiš koliko boli poraz u direktnom duelu za medalju, onda je zaista diskutabilno da li treći uzastopni plasman među četiri najbolje selekcije na Igrama može da se računa kao rezultatski uspješna misija...

"Mislim da smo zaslužili medalju, nakon napornog i ogromnog rada u pripremama, zbog želje, koju znam da imamo, ali sve to moramo da pokažemo u bazenu, protiv Italije", naglasio je Gojković.

Da bi ishod meča za bronzu bio drugačiji nego u Pekingu i Londonu, Crna Gora mora da bude na mnogo većem nivou nego u polufinalu, protiv Hrvatske, prvenstveno u odbrani.

"Odbrana nas je držala do meča sa Hrvatskom. Ima dana kada ne ide, ali bez odbrane ne možemo da funkcionišemo kao tim. Sve smo bazirali na mali broj golova, koncepcija i plan mora da bude isti i protiv Italije", naglasio je Gojković.

Odbrana se često igra više srcem, željom i energijom, nego taktičkom pripremom.

"Nije to falilo protiv Hrvatske", naglašava Gojković.

"Odbrana je bila slabija u polufinalu, ali ne može svaki put da bude na vrhunskom nivou", nadovezuje se Predrag Jokić, uz sadašnjeg selektora, jedini osvajač olimpijske medalje u crnogorskom timu, iz Atine prije 12 godina, sa selekcijom SCG.

Veliki problem u polufinalu možda je bio psihološke prirode. Četvrtfinale sa Mađarskom, kao da je emotivno istrošio igrače - nisu to protiv Hrvatske bile "zvijeri" u bazenu, nije se osjetila napetost važnosti meča...

"Možda smo se emotivno ispraznili protiv Mađarske, možda je i zbog toga početak bio tako loš", priznaje Jokić.

Protiv Italije jednostavno mora drugačije od prve sekunde...

"Nakon ovakvog raspleta važno je da shvatimo da je meč sa Italijom vrijedan kao da je meč za zlato. Pristup mora da bude maksimalan od početka. Moramo da otvorimo utakmicu na pravi način, jer ako ne krene dobro teško se vraćati. Zato je važna psihološka stabilnost na početku utakmice. To bi moglo i da presudi", ističe selektor Gojković.

Crna Gora i Italija odigrale su meč u grupnoj fazi turnira u Riju. Italijani su slavili 6:5, "ajkule" imale napad sa igračem više za izjednačenje...

"Šta novo da se kaže? Teška utakmica je pred nama, i pred njima. I oni su glatko izgubili od Srbije, ali žele medalju, u to nema sumnje. Želimo i mi, a ako uspijemo da se izdignemo, a vjerujem da hoćemo, možemo da pobijedimo", zaključio je Jokić.

Peking i London - dvije priče, isti ishod

U Pekingu, prije osam godina, Mađarska je u polufinalu, pa Srbija u borbi za treće mjesto, spriječili su Crnu Goru da osvoji olimpijsku medalju...

"Peking je specifičan, jer je došao nakon Malage. Svi smo željeli zlato, možda smo previše poletjeli nakon osvajanja titule prvaka Evrope. Nismo bili spremni da se borimo za bronzu, bili smo previše razočarani porazom u polufinalu", sjeća se Draško Brguljan.

"Peking je bio veliko razočaranje. Ja se tada nisam oporavio nakon poraza od Mađarske i pred meč za treće mjesto", priznaje selektor Gojković, tada jedan od najboljih igrača svijeta.

U Londonu se, kao i u Riju, Hrvatska našla na putu do finala, a ponovo Srbija do medalje...

"U Londonu smo imali možda i najjaču ekipu, bili smo u najzrelijim godinama. Imali smo pravi pristup u meču za treće mjesto, vodili 11:8, a izgubili utakmicu koja se gubi jednom u deset godina. Ja bih bio zadovoljan kada bismo sada reagovali kao što smo mi u Londonu, vjerujem da bi ishod, u tom slučaju, bio drugačiji", kazao je Gojković.

Gojković: Ne smijemo dozvoliti da njihova logistika presudi

Posljednji duel u završnici velikih takmičenja, ne računajući meč grupne faze u Riju, Crna Gora i Italija odigrale su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Beogradu, januara ove godine.

"Ajkule" su slavile 10:7...

"Znamo se u dušu. Znamo da moramo da se skoncentrišemo na Di Fulvija, Filjolija i Aikardija, ali i da nađemo način da savladamo Tempestija. Naravno, odbrana mora da funkcioniše na najvećem nivou", kratko je kazao Draško Brguljan.

Kao i pred svaki duel sa Italijom, tako se i sada mora voditi računa o tome da postoji mogućnost da „setebelo“ bude imao „logističku“ podršku sive eminencije vaterpolo sporta Đanija Loncija.

"Tako je bilo u Beogradu, pa smo bili jači. Najvažnije da našim potezima ne dajemo šansu da logistika, koju će Italija imati, ne dođe do izražaja", kazao je selektor Gojković.

"Oni imaju podršku takve vrste, ne samo u vaterpolu. Moramo da budemo iznad toga. Ako se mi budemo dobro branili, ništa im neće pomoći, jer će sve zavisiti od nas", istakao je Brguljan.

Ko je rekorder u osvajanju četvrtih mjesta

Crna Gora treći put zaredom igra meč za treće mjesto na Olimpijskim igrama.

U prethodnih osam godina sakupila je medalje na četiri velika takmičenja.

Sve je to potvrda da cg-vaterpolo pripada svjetskom vrhu.

Ipak, olimpijska medalja je vrijednija od svih, u to nema sumnje, a bio bi kuriozitet nad kuriozitetima da je „ajkule“ ne ni iz trećeg pokušaja.

Naime, nikada u istoriji Igara ni u jednom kolektivnom sportu, računajući i hokej na travi, i u muškoj i ženskoj konkurenciji, neka selekcija nije tri puta zaredom igrala u polufinalu i ostala bez medalje.

Rekorderi u osvajanju četvrtih mjesta su rukometaši Mađarske, koji ih imaju čak pet - bili su na korak od podijuma 2012, 2004, 1988, 1980. i 1936. godine.

Tri četvrta mjesta, ali ne zaredom, imaju košarkaši Australije (2000, 1996, 1988), vaterpolisti Italije (1968, 1964, 1956), kao i italijanski fudbaleri (1988, 1984, 1960).

Kampanja: Žrtvovali smo se i želimo nagradu

Italijanski vaterpolisti već 20 dana su komšije crnogorskim u olimpijskom selu - dijeli ih samo nekoliko spratova paviljona broj 20.

Sada ih od medalje dijele posljednja 32 minuta igre u vodi Olimpijskog bazena...

"Očekuje nas još jedna utakmica protiv fizički jakog tima, baš kao što je bila i Srbija. Polufinale je prošlo kako je prošlo, kasno smo reagovali, nismo bili pravi. Ali, imamo još jedan meč, uložili smo mnogo napora, žrtvovali se cijelo ljeto i želimo da dobijemo nagradu. Vjerujem da smo spremni na psihičkom planu, jer nas čeka iscrpljujuća utakmica", kazao je selektor Italije Sandro Kampanja.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: