Lirski odgovori posjećenim mjestima

Tim Hol će predstaviti 15 radova inspirisanih Crnom Gorom
0 komentar(a)
Kotor, fotografija Tima Hola, Foto: Timhallphotography.com
Kotor, fotografija Tima Hola, Foto: Timhallphotography.com
Ažurirano: 19.08.2016. 08:30h

Ljetnja kulturna sezona u Luštica Bay, turističkom naselju kod Tivta, biće nastavljena izložbom 15 radova britanskog umjetničkog fotografa Tima Hola, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 22. avgusta, u 19 sati. Postavka će biti dostupna posjetiocima do drugog septembra, a izloženi radovi predstavljaju crnogorske pejzaže snimljene tokom posljednjih pet godina na primorju i području Durmitora. Hol stvara pod uticajem umjetnosti iz prošlosti i pokušava da stvori sliku koja prelazi granicu između fotografije i slikarstva.

“Moja prva posjeta, prije pet godina, me je odvela na putovanje duž obale od Tivta do granice sa Albanijom. Ovaj dio Jadrana ima poseban ton i prepoznatljivu boju i pruža beskrajnu inspiraciju za fotografisanje. Bio sam toliko obuzet ljepotom obale da sam odlučio da se vratim da istražujem više od pejzaža, i potom pronašao područje oko Durmitora. Rano ujutru magla koja se uvija oko planina daje magičnu atmosferu i čitava ta slika me podsjetila na kineske slike mastilom. Najnovije putovanje Crnom Gorom odvelo me je u vožnju helikopterom iznad budvanske rivijere. Bio sam zapanjen jakim bojama i kontrastom mora sa suncobranima i plivačima”, kazao je britanski umjetnik.

Tim Hol je umjetnički fotograf sa više od dvadeset godina iskustva, specijalizovan za putovanja, pejzaže i portrete. Njegova namjera da vidi svijet kroz sočivo kamere je inspirisano romantikom putnika iz XIX vijeka, a odnedavno radom fotografa Nacionalne geografije. Njegov rad je lirski odgovor ljudima i mjestima koje je posjetio i pokazuje njegovu duboku zainteresovanost za urbani i prirodni svijet i ljude koji ih nastanjuju. Uticaj slikarstva u njegovom radu potiče sa studija Istorije umjetnosti na Univerzitetu u Mančesteru. Namjera da udari emocionalni ili duhovni akord je evidentna u mnogo njegovih pejzaža. Njegovi radovi su predstavljeni u galerijama savremene umjetnosti u Evropi, Jugoistočnoj Africi i SAD-u

Bonus video: