Egzotične slike uz magiju lutaka

Gradsko pozorište iz Podgorice nastupiće na festivalu “Mini poletje 2016” u Ljubljani sa predstavom “Bajka o ribaru i ribici”
218 pregleda 0 komentar(a)
"Bajka o ribaru i ribici", Foto: Gradsko pozorište
"Bajka o ribaru i ribici", Foto: Gradsko pozorište
Ažurirano: 19.08.2016. 08:21h

Gradsko pozorište iz Podgorice nastupiće na festivalu “Mini poletje 2016” u Ljubljani sa predstavom “Bajka o ribaru i ribici” čije je izvođenje zakazano za nedjelju, 21. avgust, u dvorani “Bernard-Marie Holtes” u 18 sati.

Mini ljetnji festival u organizaciji MINI Teatra je međunarodni ljetnji festival lutaka i pozorišta, a održava se od 1999. godine u Ljubljani svake nedjelje od početka do kraja ljeta. Tokom godina, festival je stekao veliki međunarodni ugled, uz pozitivne kritike od stručne javnosti i izuzetno veliki broj gledalaca svih uzrasta. Komad “Bajka o ribaru i ribici” je premijerno izveden petog juna 2015. godine na lutkarskoj sceni za djecu, a do sada je osvojio ukupno četiri priznanja, tri na IV međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (reditelj Jevgeni Ibragimov osvojio je nagradu za najbolju režiju, Nikolaj Joakimov donio je Pozorištu nagradu za najbolju originalnu muziku, dok je ansambl Gradskog pozorišta ponosni dobitnik Nagrade za kolektivnu igru), a na XVIII međunarodnom festivalu “Zlatna iskra”, glumac Sejfo Seferović dobio je nagradu na najbolje glumačko ostvarenje.

“Bajka o ribaru i ribici” je jedna od najpoznatijih epskih pjesama za djecu velikog ruskog pjesnika Aleksandra S. Puškina. Osim u književnoj formi, obrađivana je kao animirani film, igrani film i kao lutkarska predstava. Predstava u režiji Evgenija Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta pozorište lutaka. Podsjeća na egzotičnu sliku Rusije, kao sa srednjovjekovne ikone, iz vremena careva i velikih pijesnika, ali i domovine prelijepih narodnih bajki, na koju se oslanja i sam Puškin.

U predstavi igraju Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović, Davor Dragojević, Anđelija Rondović.

Bonus video: