Tripl-dabl Useina Bolta

Drugi je bio Kanađanin Andre de Gras (20,02), trećeplasirani na "stotki", a bronza je pripala Francuzu Kristofu Lemetru (20,12), koji je za četiri hiljadita dijela sekunde bio brži od Britana Adama Džemilija
57 pregleda 3 komentar(a)
Usein Bolt, Foto: Reuters
Usein Bolt, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2016. 01:58h

Tri puta zaredom je osvojio titulu olimpijskog prvaka na 100 metara, sada je to ponovio i na dvostruko dužoj dionici i ostvario, košarkaškim rječnikom kazano, tripl-dabl.

Naravno, to je Usein Bolt, najbrži čovjek u istoriji.

Munja sa Jamajke je nadmoćno osvojila titulu, jer je polovinu kruga pretrčala za 19,78 sekundi.

Bolt je oduvao rivale po vlažnoj stazi Olimpijskog stadiona u Riju - ostali sprinteri trčali su iznad 20 sekundi.

Drugi je bio Kanađanin Andre de Gras (20,02), trećeplasirani na "stotki", a bronza je pripala Francuzu Kristofu Lemetru (20,12), koji je za četiri hiljadita dijela sekunde bio brži od Britana Adama Džemilija.

Potpuno je podbacio Amerikanac Lašon Merit, koji je u Rio došao sa najboljim rezultatom sezone (19,74) - bio je tek šesti, sa skromnim vremenom 20,19.

Bolt će do kraja Igara trčati u štafeti 4x100, u kojoj su on i njegovi drugovi sa Jamajke apsolutni favoriti.

Ako osvoji deveto zlato, najbrži čovjek svih vremena postaće prvi atletičar koji je kompletirao het-trik - da bude najbrži tri puta zaredom na Olimpijskim igrama u sprinterskim disciplinama (100, 200 i 4x100 metara).

"Ne moram više ništa da dokazujem. Šta bi još trebalo da uradim da dokažem da sam najveći? Želim da budem među najvećim sportiistima svih vremena, kao Muhamed Ali ili Pele. Nadam se da ću biti u tom društvu nakon ovih Igara", rekao je Bolt nakon trke.

Bonus video: