Šest razloga zbog kojih je dobro plakati

Plakanje nam daje emotivno olakšanje ali je korisno i zbog našeg zdravlja. Suzama se rješavamo nakupljenih otrova u tijelu i isperemo dobar dio hemikalija koje se nakupe kada preživljavamo emotivni stres. Plakanje je dobro jer...
186 pregleda 0 komentar(a)
plakanje, suze, Foto: Shutterstock
plakanje, suze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2016. 18:34h

1. Možemo da se riješimo stresa i napetosti

Uvek nam je lakše kada se isplačemo. Ne samo da se tako rješavamo stresa i napetosti, nego nam suze pomažu i da razbistrimo mozak. Zato slobodno plačite, kad god za tim osjetite potrebu.

2. Poslije suza smo jači

Kada se dobro isplačemo, lakše nam je i na trenutak dobijemo novu nadu. Sada smo jači i spremniji da se suočimo sa problemima. Svaki put kada se isplačemo mi krenemo dalje, sami sebe iznova uvjerimo da smo dovoljno jaki da prebrodimo sve.

3. Plakanje uklanja otrove

Suzama uklanjamo otrove iz našeg tijela. Kada plačemo, suze isperu određenu količinu hemikalija koje se nakupe kada proživljavamo emotivni stres.

4. Plakanje može pročistiti nos

Suze prolaze kroz suzni kanal i nazalne puteve gdje dolaze u kontakt sa nakupljenom sluzi koja otežava disanje. Suze će vam pomoći da tu sluz lakše izbacite kroz nos. To obašnjava zašto smo toliko slinavi kada plačemo.

5. Plakanje može da snizi krvni pritisak

Plakanje može da snizi krvni pritisak i da umiri otkucaje srca. Ovaj učinak vidjen je na ljudima koji su prošli intenzivnu terapiju tokom koje su puno plakali. Ako imate problem sa visokim pritiskom, slobodno plačite.

6. Plakanje čisti oči

Naše očne jabučice moraju stalno biti vlažne kako bi oči štitile od prašine i prljavštine. Kada nam u oko dospe neko strano tijelo, automatski će nam krenuti suze kako bi pomogle oku da se riješi ovoga.

Bonus video: