Specijalno tužilaštvo istražuje gradnju šetališta u Petrovcu

Tužioci su lokalnim vlastima naložili da im u roku od 12 sati dostave spise koji su pratili gradnju šetališta, vrijednog 7,5 miliona
211 pregleda 14 komentar(a)
šetalište, Petrovac, Foto: Vuk Lajović
šetalište, Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.08.2016. 13:47h

Specijalno tužilaštvo zatražilo je do Opštine Budva da im dostavi dokumentaciju o gradnji šetališta u Petrovcu, koje je građane koštalo 7.500.000 eura.

Šetalište ni do danas nije u potpunosti završeno prema prvobitnom projektu, a poziv tužiocima da se pozabave tim slučajem još prije pet godina poslala je tada najjača opozciona partija u Budvi - SNP.

Oni su još u decembru 2011. godine apelovali na tadašnju specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović da otvori istragu, optužujući lokalne rukovodioce za milionske malverzacije.

Tokom nedavne rasprave u državnom parlamentu, poslanik Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović pitao je Katnića šta se dešava sa tim predmetom.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužioci su lokalnim vlastima naložili da im u roku od 12 sati dostave sve spise koji su pratili gradnju petrovačkog šetališta.

Lokalne vlasti su najprije na taj kapitalni intrastrukturni projekat planirali da potroše tri puta manje novca...

Posao izgradnje šetališta i uređenja gradskog parka, na tenderu je 2008. godine dobila nikšićka građevinska kompanija Udarnik.

Gradnja je ugrubo završna do ljeta 2009. godine, ali tada i počinju problemi, jer Opština zapada u veliku finansijku krizu zbog milionskih dugovanja.

Prije tri i po godine ponovo raspisuju tener za završetak šetališta, na kome je preostalo da se postave kamene ploče.

Prema zvaničnim podacima Sekretarijata za investije, izgradnja šetališta bez popločavanja koštala je 6.063.286,45 eura, dok su radovi na poplovčanju koštali dodatnih 1,45 miliona.

Kako se navodi u izvještaju izvedenih radova opštinskog sekretarijata, pripremni radovi na šetalištu koštali su 425.000, a zemljani 1.600.000 eura.

Za gornji sloj - postvaljenje tampona i betona, potrošeno je 324.000, zidovi i pločasti propusti koštali su 854.000, a vodvodna, fekalna i atmosferska kanalizacija 1,8 miliona eura.

Prema istim navodima, za izgradnju elektroinstalacija dato je 479.000.

Kao primjer neracionalne potrošnje, opozicija godinama potencira priču da je izgradnja javnog toaleta koštala 274.000 eura. Iz Opštine su, međutim, odgovarali da je riječ o objektu površine 382 kvadrata, u kome se osim javonog toaleta nalaze i dva poslovna prostora, prostor za plažni moblijar, natkriveni plato i terasa.

Gradnja šetališta trajala je praktično sedam godina i uvijek je bila u žiži interesovanja javnosti zbog potrošenih miliona.

Štelište je više koštalo i od gradnje platoa na Jazu, donjeg bulevara, i brojnih zahtjevnijih infrastrukturnih objekata u toj opštini.

Bonus video: