Evropski klasik Srbima: Ekipa Saše Đorđevića u polufinalu OI

U "penal" završnici hladniju glavu pokazali su košarkaši Srbije, prije svih Nikola Jokić koji je pogodio sva četiri bacanja u posljednjim trenucima meča
128 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2016. 07:54h

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale OI, nakon pobjede nad Hrvatskom 86:83.

Bio je to četvrti duel dvije selekcije od raspada SFRJ, i četvrta pobjeda Srbije, ali kao po nepisanom pravilu i ovaj meč je bio više nego uzbudljiv.

Prvo poluvrijeme obilježila je bolja igra ekipe koju predvodi Aleksandar Petrović.

Posebno se istakao košarkaš Bruklin Netsa, Bojan Bogdanović koji je sa četiri trojke predvodio "vatrene" do vođstva 38:32.

Međutim, u trećoj četvrtini srpski košarkaši, prije svega odličnom odbranom, a onda i brzim i efikasnim napadom prave seriju za preokret 41:40.

U tim trenucima istakao se Bogdan Bogdanović sa dva ulaza i tri tojke, kao i Stefan Marković koji je preuzeo u odbrani Bojana Bogdanovića.

Košarkaši Srbije treću četvrtinu završavaju 34:14 u svoju korist.

Meč je obilježio i čudan sudijski kriterijum, pa su tako košarkaši obije ekipe često bili na liniji slobodnih bacanja.

Hrvatski košarkaši uspjeli su da vrate meč u egal, prije svega "buđenjem" Maria Hezonje, kao i dobrom igrom Krunoslava Simona.

U "penal" završnici hladniju glavu pokazali su košarkaši Srbije.

Nikola Jokić je pogodio sva četiri bacanja u posljednjim trenucima meča.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena i 5 asistencija, Stefan Marković je imao 12 poena, 4 skoka i po tri asistencije i ukradene lopte (odigrao odličnu odbranu nad Bogdnaovićem), Raduljica i Jokić su imali po 12 poena , dok je Teodosić meč završio sa 9 poena i 10 asistencija.

U timu Hrvatske najbolji je bio Bojan Bogdanović sa 28 poena, Mario Hezonja je zabilježio 16 poena i 8 skokova, a Miro bilan je meč završio sa 10 poena. Podbacio je Dario Šarić koji je meč završio sa 7 poena i 4 skoka.

Košarkaše Srbije sad očekuje duel sa najprijatnijim iznenađenjem turnira reprezentacijom Australije.

Teodosić: Nisam spavao dva dana, Raduljica: Zamalo da riknem

Miloš Teodosić je u izjavi poslije meča rekao da ovavke pobjede nikako nisu "slađe".

"Izgleda da uvjek mora neizvesno. Nije ovo slađe, ma gdje je slađe. Ja dva dana nisam spavao. Em je četvrtfinale, em protiv Hrvata. Igrali smo nervozno skoro cijelu utakmicu osim treće četvrtine, koju smo igrali u našem ritmu. Na kraju, odlična naša pobeda", rekao je Teodosić.

Miroslav Raduljica nije mogao da sakrije emocije poslije pobjede.

"Hvala bogu. Idi, bre, zamalo da riknem. Šalim se. Ne šalim se, jako teško smo igrali i bili nervozni, pogotovo u prvom poluvremenu. U trećoj četvrtini smo krenuli iz odbrane i stvorili smo prednost koja nas je držala do kraja. U završnici smo bili uglavnom mirne ruke i idemo u polufinale", rekao je centar "orlova".

Šarić: Igrao sam kao p**ka, Petrović: Sudije nas oštetile

Novi igrač Filadelfije, i jedan od kojeg se najviše očekivalo u ovom meču, Dario Šarić bio je neutješan poslije meča. Košarkaš koji je prije meča najviše najavljivao pobjedu i prolaz Hrvatske, imao je poprilično blijedu partiju.

"Igrao sam kao p**ka. Ni sam ne znam kakvu pouku mogu da izuvučem iz ovoga", kratak je bio Šarić.

Selektor Aleksandar Petrović smatra da su sudije glavni krivci za poraz Hrvatske.

"U poslednjih 30 sekundi sudije su donjele dvije odluke koje su direktno odlučile pobjednika. Radi se o nepostojećem prekršaju nad Raduljicom i nesportskoj greški Jokića koja nije svirana, a to su četiri bacanja za nas i pobjeda. Čestitam Srbiji na pobjedi, ali mislim da bismo i mi imali šanse u polufinalu protiv Australije“., izjavio je Petrović.

Galerija

Bonus video: