Neka bude što biti nije moglo u Pekingu i Londonu

Crnogorski vaterpolisti od 17.20 časova igraju treće uzastopno polufinale na Olimpijskim igrama i imaju 5. meč loptu za medalju
114 pregleda 94 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Reuters
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2016. 08:24h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Četiri velike utakmice igrali su vaterpolisti Crne Gore na Olimpijskim igrama. Četiri utakmice za medalju. I doživjeli četiri poraza.

Sada u Riju, kada je tim koji vodi akter ta četiri meča a debitant u trenerskoj ulozi na najvećoj mogućoj sceni, imao, bar na papiru, možda i najmanje šansi da se umiješa u borbu za postolje, Crna Gora je dobila dvije nove prilike da osvoji jedino odličje koje joj nedostaje.

"Imamo dvije šanse, ali ne gledamo tako - nama je utakmica sa Hrvatskom meč-lopta, naše finale, naš meč istine. I zato ćemo dati sve što imamo u sebi, svu energiju i želju da konačno uzmemo ono što nam pripada", kaže Miloš Šćepanović.

Današnji duel sa Hrvatskom (17.20 po našem vremenu), repriza je polufinala londonskih Igara, u kojem Crna Gora nijednog trenutka nije bila blizu pobjede (izgubila je 7:5).

Četiri godine kasnije sve može da bude drugačije.

"Pripremamo se na najvećem mogućem nivou, imamo studiozan stručni štab. Znamo se dobro sa hrvatskim igračima, nema tajni, pa potrebno je da se u odlučujućim trenucima, kada je srce u grlu, sjetimo šta smo spremali, o čemu smo se dogovarali i iznesemo to na pravi način", rekao je Šćepanović.

Prije deset dana, u drugom kolu grupne faze, Crna Gora i Hrvatska odigrale su utakmicu koja je pokazala da je riječ o ekipama izjednačenog kvaliteta. Hrvatska je slavila 8:7, iako je naš tim kod rezultata 7:7 imao napad sa igračem više, 49 sekundi prije kraja...

"Odlučile su nijanse, detalj… Tako će biti i sada", kazao je selektor Vladimir Gojković.

Kada se površno analiziraju suparnici u polufinalu, može se reći da hrvatske "barakude” imaju za nijansu moćniji napad, a da crnogorske „ajkule” imaju odbranu koja može da zaustavi ofanzivne opcije rivala.

"Moramo da vodimo računa o tome da mi budemo na maksimalnom nivou, da uradimo to što je do nas. Ako ponovimo igru kao protiv Mađarske, imamo šansi", rekao je Gojković.

Crnogorski vaterpolisti su protiv Mađarske, šuterski najjače i do tada najraznovrsnije napadačke ekipe, pokazali, međutim, i da su taktički fleksibilni, izuzetno pripremljeni i fizički i psihički.

Što je najvažnije, poslali su upozorenje Hrvatskoj da mogu da budu i te kako raznovrsni pred golom rivala, da mogu da pogađaju iz svih pozicija.

"Prošli smo težak put, stresne situacije, a oni imali lakšeg rivala u četvrtfinalu. Mogli su i da biraju - i birali su sa kim će igrati u prvoj eliminacionoj fazi. Mislim da smo više u takmičarskom ritmu, ali i možda malo i umorniji. Ovakva utakmica, međutim, izvlači i posljednji atom snage i mi smo spremni da ga damo", istakao je Šćepanović.

Šta presuđuje u utakmici u kojoj su svi aduti odavno otvoreni, u kojoj nema tajni?

"Inspiracija pojedinca, najčešće, neko mora da eksplodira, ali samo ako se ispune ostali uslovi - maksimalna odbrana, ogromna energija, smirenost...", zaključio je Gojković.

Najteži rival - šest godina bez pobjede

Hrvatska je, po tradiciji, najteži i najnepoželjniji rival Crnoj Gori od svih vaterpolo sila. Posljednju pobjedu na velikim takmičenjima naša reprezentacija ostvarila je još 2010. godine, na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, u grupnoj fazi. Od tada je Hrvatska slavila četiri puta zaredom, a tri od te četiri utakmice odigrane su u nokaut fazi.

"Svaka utakmica je druga priča, a nismo ni mnogo igrali posljednjih godina. Najvažnije je da gledamo naprijed, da gledamo pozitivno. Čini mi se da igrači vjeruju da mogu da naprave rezultat koji žele i da zaslužuju finale. Bili smo dosta puta na korak, nismo imali i sreće, a ako ponovimo ono što smo uradili protiv Mađarske, imamo velike šanse da konačno pređemo tu granicu", zaključio je selektor Gojković.

Olimpijski veterani opet na djelu

Čak osmorica igrača Crne Gore bili su u sastavu i prije četiri godine u Londonu - Jokić, Šćepanović, Ivović, Mlađan Janović, Radović, Draško Brguljan, Petrović i Pasković bili su akteri duela sa Hrvatskom u polufinalu.

Na drugoj strani bili su Pavić, Sukno, Joković i Bušlje, te Burić, koji neće igrati danas, jer je isključen na meču sa Brazilom, zbog "brutaliti" faula.

Čak 11 igrača u obje selekcije igralo je i prije osam godina u Pekingu.

Tada su u pobjedi nad Hrvatskom učestvovali Jokić, Šćepanović, Ivović, Mlađan Janović, Draško Brguljan, Pasković i Radić, dok su na drugoj strani bili Pavić, Burić, Joković i Bušlje.

"Mi smo osam godina u vrhu, a to je kontinuitet kojim može da se pohvali malo koja ekipa. Pokazali smo da i bez velikih promjena možemo da odemo tako visoko", rekao je Mlađan Janović.

Eks-YU škola u kolektivnim sportovima za primjer svima

U polufinalu vaterpolo turnira su tri selekcije sa prostora bivše Jugoslavije, ali i na ostalim takmičenjima u kolektivnim sportovima timovi sa eks-YU prostora imaju važnu ulogu, ozbiljni su kandidati za medalje. Od 10 selekcija, čak devet je prošlo grupu, neke su stigle do polufinala, a jedino razočaranje su - rukometašice Crne Gore.

Na muškom košarkaškom turniru kasno sinoć (odnosno rano jutros) četvrtfinalni meč igrali su Srbija i Hrvatska. U ženskom dijelu basketa, Srbija je stigla do polufinala, gdje se danas sastaje sa Španijom.

U muškom rukometu, Slovenija, našeg Veselina Vujovića, sinoć je u četvrtfinalu igrala sa Danskom, a Hrvatska sa Poljskom.

Odbojkašice Srbije došle su do polufinala, a u borbi za finale igraće danas sa SAD.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: