Ponorac: Novske tvrđave zaslužuju pažnju svjetskih stručnjaka

Lokalna uprava upoznala je ambasadorku sa stanjem u kojem se utvrđenja danas nalaze
139 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Ponorac, Foto: Slavica Kosić
Dragica Ponorac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.08.2016. 17:20h

Tvrđave su jedan od najvećih potencijala Herceg Novog i njihova revitalizacija i očuvanje moraju biti jedan od osnova razvoja grada, saopšteno je juče na sastanku Dragice Ponorac, ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalnom predstavnicom naše države pri Uneskou i predsjednice Opštine Nataše Aćimović.

Povod za posjetu bila je, između ostalog, nominacija tvrđave Forte Mare za upis na Listu svjetske baštine i najava dolaska stručnjaka Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), kako bi dobili sve potrebne informacije za konačnu procjenu, navedeno je iz lokalne uprave.

Ambasadorka Ponorac, inače Novljanka, kazala je da će se zalagati da Forte Mare, ali i ostale novske tvrđave dobiju pažnju najvećih svjetskih stučnjaka, jer to i zaslužuju.

Predstavnici lokalne uprave upoznali su ambasadorku sa stanjem u kojem se utvrđenja nalaze, aktivnostima čišćenja i održavanja koje su realizovane na Forte Mare, Kanli kuli i Španjoli, kao i izazovima, najviše finansijskim, na putu ka potpunoj sanaciji i očuvanju tvrđava. Iz lokalne uprave su informisali ambasadorku o detaljima kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, projekta čiji je važan dio upravo revitalizacija tvrđava.

Nakon susreta u Opštini, ambasadorka Ponorac je u društvu konzervatora Gorana Skrobanovića obišla tvrđavu Forte Mare.

Ministarstvo kulture Crne Gore, u saradnji sa ministarstvima za kulturu Italije i Hrvatske, realizuje projekat upisa venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV i XVII vijeka na Listu svjetske baštine UNESCO. Sljedeća faza realizacije ovog značajnog projekta je posjeta ICOMOS-ove evaluacione misije. Nominacioni dosije transnacionalne nominacije predat je u januaru 2016. godine i u njemu su tri crnogorska lokaliteta - tvrđava Forte Mare i utvrđenja Kotora i Ulcinja.

Forte Mare, najbolje očuvana hercegnovska utvrda

Tvrđava Forte Mare , je najbolje očuvana hercegnovska utvrda čiju je gradnja počeo Herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini XV vijeka. U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite, a Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali. Pretpostavlja se da su najobimniji radovi izvedeni poslije 1542. jer se od tog vremena pominje kao jaka kula ili kao kula Abas paše. Osvajanjem Herceg Novog Mlečani su uradili obnovu kule prilagodivši je tadašnjoj odbrani i naoružanju. Oni su kulu nazvali Forte mare (Morska tvrđava ili tvrđava od mora) čiji se naziv zadržao do današnjih dana. Dolaskom Austrougarske na prostore Boke tvrđava se uklapa u fortifikacioni sistem odbrane ulaza u Bokokotorski zaliv.

Bonus video: