Besac Fest: Bajkoviti prostor mjesto za velika imena

Besac Fest je zamišljen kao multimedijalni festival po ideji i konceptu dramaturga Stefana Boškovića
85 pregleda 1 komentar(a)
Besac fest
Besac fest
Ažurirano: 17.08.2016. 15:22h

Nedavno obnovljena tvrđava Besac kod Virpazara od drugog septembra biće mjesto zanimljivih i važnih pozorošnih, književnih i muzičkih događaja.

Da je tako, govori i činjenica da će publika moći da čuje jednu od najpoznatijih svjetskih surf rok grupa “The Bambi Molesters” (bend koji je više puta nastupao sa velikim američkim bendovima i muzičarima kao što su R.E.M, Chris Eckman a o kojima su pisali i “Q”, “Uncut”, “The Sunday Times” i “Shindig! Magazine”), a festival će otvoriti jedno do najvećih književno-pozorišnih imena ex-Yu prostora Daša Drndić. Tokom 30 dana će se predstaviti i brojne književne kuće, biće organzovane pozorišne i muzičke radionice te brojna gostovanja.

Besac Fest je zamišljen kao multimedijalni festival po ideji i konceptu dramaturga Stefana Boškovića a u produkciji turtističke organizacije Guliver iz Podgorice.

“Virpazar sam oduvijek smatrao bajkovitim mjestom, a s tim osjećajem se najčešće sudarite kada ga posmatrate s tvrđave Besac. Neki prostori vam naročito privuku pažnju i pokreću misli i osjećanja koje vas odvuku prema raznim idejama o samom prostoru. Kao umjetniku, prostor mi je uvijek mnogo značio, često je bio i pokretač cijele ideje o nečemu što bih napisao ili ću pisati. U slučaju Besac festa bila je drugačija intervencija u pitanju, iako u srži festivala leži prostor od kojeg sve kreće”, kazao je Stefan Bošković.

Glavne aktivnosti ovog festivala podijeljene su u nekoliko segmenata, književni, muzički, filmski, arhitektonski - kroz vidove koncerata, radionica, tribina...

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije. Riječ je o ostvarenjima koja su dobili značajne nagrade na festivalima širom svijeta i publika je rijetko imala priliku da ih vidi: Umir krvi - Senada Šahmanovića, Biserna obala - Dušana Kasalice, Zakloni - Ivana Salatića.

Sa Dašom Drndić će na otvaranju festivala razgovor voditi čuveni književni kritičar i urednik KPZ-a Beton - Saša Ćirić. Pored “Molestersa” nastupa i sjajni hrvatski trio “Chui”, koji predstavlja spoj džeza, elektronike i rokenrola.

U daljem, cjelomjesečnom programu predstaviće se književnici i izdavačke kuće iz regiona: Partizanska knjiga sa autorima Denisom Čokićem,Nemanjom Jovanovićem i Vladimirom Arsenićem, koji je uz Srđana Srdića suosnivač i kourednik ove izdavačke kuće. Partizanska knjiga je organizacija udruženog rada, asocijacija slobodnih proizvođača i zanatlija. Temelji se na principima partizanskih metoda borbe. Osnovno načelo Partizanske knjige glasi: Verovati, čitati, boriti se. Mi proizvodimo knjige i njihovu budućnost.

U danima Besac Festa svoje mjesto imaće i crnogorska izdavačka kuća “Žuta kornjača” koja će se predstaviti razgovorima sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem. Nezavisno izdavaštvo kakvo predstavlja “Žuta kornjača” je vezano za književnost napisanu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, kao i na prevode svjetske književnosti.

Prvu radionica odnosno svakodnevno muziciranje u prostoru tvrđave vodiće poznati ruski kompozitor Boris Filanovski sa studentima Muzičke akademije sa Cetinja. Baviće se eksperimentalnom muzikom na tradicionalnim crnogorskim instrumentima. U posljednjoj nedjelji biće održane još dvije radionice, arhitektonska i radionica sa istoričarima. Obje će se baviti tvrđavom Besac i okolnim sličnim lokacijama, njihovom budućom namjenom i valorizacijom.

Publika bi trebalo da zna da je Besac uslovio organizatore ograničenim brojem mjesta

Projekcije crnogorskih filmova, koncerti, muzičke i arhitektonske radionice dešavaće se u prostorima tvrđave Besac. Besac Fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja koji podržava manifestacije i programe koji afirmišu kulturna dobra. Tvrđava Besac je zaštićeno kulturno dobro, nalazi se na Virpazaru, izgrađena je u XV vijeku od strane Turaka i uvijek je imala značajnu ulogu među utvrđenjima na Skadarskom jezeru. Ovim programom organizatori žele da vrate važnost ovom mjestu i daju mu novu ulogu u kulturnom životu ove regije. Besac fest nastaviće tradicionalno da se održava među zidovima utvrđenja.

Publika bi trebalo da zna da je Besac uslovio organizatore ograničenim brojem mjesta.

“Pošto je u pitanju tvrđava, uslovljeni smo mjestima, odnosno brojem publike, tako da će informacije o kartama kao i ostale informacije biti brzo dostupne na Fejsbuk stranici Besac fest” najavljuje Stefan Bošković.

Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Krokodil Festival, Boka Art Film Festival, Sienersys d.o.o. Dizajn i fotografije potpisuje Luka Bošković.

Raznovrsnost programa

Na pitanje “Vijesti” da li pokušava da smjesti Besac Fest među druge, sve brojnije festivale koji se orgnaizuju u Crnoj Gori, Bošković je odgovorio da mu nije bila namjera da ga smjesti negdje u odnosu na druge festivale kada je riječ o samom imidžu. Jednostavno je, kako ističe, presudio sami ambijent, okolina i okolnosti.

“Zapravo program je nešto što donosi raznovrsnost , s obzirom da sam imao užasno malo vremena za kompletnu pripremu, nekih mjesec i po dana, dok su svi inače na odmoru. Jer za ovu vrstu koncepta u kojoj postoje i dnevne radionice, zbog klimatskih uslova, u opticaju sam imao dva mjeseca na raspolaganju, septembar i maj. I odlučio sam se, ipak, za septembar. Koliko god sam bio tijesan s vremenom, program sam toliko puta mijenjao, sem nekoliko učesnika koje sam po svaku cijenu želio da dovedem, mnogi nisu mogli da se odazovu zbog već dogovorenih angažmana, ali, čini mi se da sam napravio i više nego solidan program za prvi festival. Trudio sam se da ne pravim bilo kakvu kalkulaciju, prosto sam se pružio koliko sam bio u mogućnosti, nadam se da će publika zaista uživati”, zaključio je Bošković.

Bonus video: