Film „Razum i osjećajnost“ na TV Vijesti

152 pregleda 0 komentar(a)
Razum i osjećajnost, Foto: TV Vijesti
Razum i osjećajnost, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 20.08.2016. 08:14h

Razum i osjećajnost je prvi objavljeni roman Džejn Ostin, jedne od najvećih britanskih književnica, a po uzoru na ovu zanimljivu i uzbudljivu knjigu urađeno je šest filmova i četiri serije.

Priča daje akcenat na duhovni , unutrašnji život, pun izazova, ljubavi i osjećanja sa jedne strane i onaj drugi život, okrenut spoljašnjem svijetu u kom vladaju materijalni interesi, društvene norme koje utiču na ponašanje pojedinca i kojima je on često i nesvjesno podređen.

Radnja se fokusira na život dvije sestre, različite naravi - Elinora i Marijana Dešvud.

Marijana Dešvud je okrenuta onom unutrašnjem svijetu, svijetu osjećanja u kom ne postoje striktna društvena načela kojim pojedinac mora biti podvrgnut , i u kom ne postoji neprestalno traganje za materijalnim interesima i logikom praktičnog života.Ona zamjera svojoj sestri Elinori na njenom uzdržanom stavu u kom vladava razum, logika i praktičnost.

Kada porodicu Dešvud razne životne okolnosti dovedu do siromaštva, Elinor će pokušati da održi mir i red u porodici, nastojeći da ih navikne na realno stanje u kojoj se porodica našla, na život bez luksuza i materijalnog komfora. U međuvremenu između nje i mladog plemića Edvarda razvija se strastvena ljubavna veza.

Njena sestra, Marijana je sklonija otvorenom pokazivanju osjećanja. Otvoreno govori o svojim osjećanjima i o ljubavi koju osjeća prema Džonu Vilebiju, ignorišući upozorenja svoje sestre da može postati glavna meta ogovaranja i tračeva.

Paralelna ljubavna iskustva ove dvije sestre naučiće ih da u životu podjednako vladaju razum i osjećajnost i da na njima ostaje odluka kako će ih i na koji način iskoristiti.

Ovaj uzbudljivi film možete pogledati vikendom iz dva dijela, sa početkom u 19:10h, samo na TV Vijesti.

Bonus video: