Počeo 11 Guitar Art Summer Fest: Poseban ton koji odzvanja gradom

Večeras je na programu koncert Damjana Stanišića-gitara i vokalne solistkinje Alje Petrić
0 komentar(a)
Guitar Art Summer Fest, Foto: Slavica Kosić
Guitar Art Summer Fest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.08.2016. 14:12h

Koncertom Roberto Fabbri Guitar Quarteta & Amici String Quartet sinoć je na Trgu od muzike (Stari grad) –počeo 11 Guitar Art Summer Fest (GASF), koji se ove godine održava pod sloganom Nova plovidba.

Umjetnici iz Italije i Herceg Novog, na zadovoljstvo mnogobrojne publike izveli su djela Roberta Fabria koja su nedavno objavljena i na novom albumu.

“Gitar art predstvlja prestižnu manifestaciju u svijetu, kako po izuzetnim profesionalcima koji nastupaju na njemu, tako i po dobroj organizaciji, kazao je Fabri i objasnio da muziku zamišlja tako što zatvori oči i vidi Herceg Novi, predivan grad i predivno more. Ta slika za njega je ram kroz koji čuje muziku.

Umjetnički direktor GASFa Boško Radojković ističe da je koncert na otvaranju realizovan uz pomoć Italijanskog instituta u Beogradu.

“Prošle godine smo imali podršku portugalske ambasade za fado veče, ove godine Italijanski institut, u toku su razgovori sa Institutom „Servantes“ i ambasadom Španije da slijedeće godine dovedemo jednu pravu flamenko trupu”, navodi Radojković.

Kao prateći program festivala u galeriji Sue Ryder otvorena je izložba fotografija Nova plovidba, autora Milana Živkovića.

Tokom šest festivalskih večeri biće organizovano sedam koncerata. Pored Roberto Fabbri Guitar Quartet & Amici String Quartet, nastupiće : Krajišnik & Tasić duo, Duo Ponte (Alja Petric & Damjan Stanišič),Minneapolis Guitar Quarte, Darko Bageski Ivana Cikić & Petar Dobričanin, a na svečanom zatvaranju planiran je Koncert mladih talenata.Planirane su i majstorske radionice, Guitar art midnight café club.

“Mnogi moji prijatelji i izvrsni umjetnici učestvovali su na festivalu, a meni je posebno važno to što je Herceg Novi postao i njihovo posebno mjesto, gdje se druže, inspirišu i sviraju. U Herceg Novom sviraju punim srcem i stvara se neki poseban ton koji odzvanja Kanli Kulom i Trgom od muzike. Grad koji im nedostaje i u koji žele da se vrate. Zbog toga ove godine počinjemo drugu deceniju Guitar Art Summer Festa, sa sloganom Nova plovidba", kaže direktor Boško Radojković.

Svi koncerti biće održani na Trgu Mića Pavlovića (Trg od muzike) kod Muzičke škole u Starom gradu, a ulaz je slobodan .

Večeras je na programu koncert Damjana Stanišića-gitara i vokalne solistkinje Alje Petrić.

Bonus video: