The Bambi Molesters za početak na tvrđavi Besac

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije. Ovo su filmovi koji su pokupili značajne nagrade na festivalima širom svijeta i publika je rijetko imala priliku da ih vidi: Umir krvi - Senad Šahmanović, Biserna obala – Dušan Kasalica, Zakloni – Ivan Salatić.
1 komentar(a)
Besac
Besac
Ažurirano: 16.08.2016. 10:56h

Multimedijalni festival Besac Fest održavaće se tokom cijelog septembra na tvrđavi u Virpazaru, a otvoriće ga koncert čuvenog surf rock benda The Bambi Molesters I gostovanje jedne od najznačajnijih spisateljica regiona Daše Drndić.

Autorski pečat festivalu dao je dramaturg Stefan Bošković, dok je za produkciju zadužena turistička agencija Guliver iz Podgorice. Glavne aktivnosti ovog festivala podjeljene su u nekoliko segmenata, književni, muzički, filmski, arhitektonski kroz vidove koncerata, radionica, tribina...

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije. Ovo su filmovi koji su pokupili značajne nagrade na festivalima širom svijeta i publika je rijetko imala priliku da ih vidi: Umir krvi - Senad Šahmanović, Biserna obala – Dušan Kasalica, Zakloni – Ivan Salatić.

Sa Dašom Drndić će razgovor voditi čuveni književni kritičar i urednik KPZ-a Beton – Saša Ćirić. Daša je svjetski poznata spisateljica koja se proslavila romanom Trieste o kome su pisali New York Times, Independent i mnogi drugi.

Nakon knjževne večeri među zidinama tvrđave nastupiće The Bambi Molesters, bend koji je više puta nastupao sa velikim američkim bendovima i muzičarima kao što su R.E.M., Chris Eckman. Reportaže o njihovim albumima objavljivane su u poznatim svjetskim časopisima "Q", "Uncut", "The Sunday Times" i "Shindig! Magazine".

Pored Molestersa nastupa i sjajni hrvatski trio Chui, koji predstavlja spoj jazz-a, elektronike i rock'n rolla, i već s prvim istoimenim albumom iz 2012. godine osigurali su kultni status na hrvatskoj muzičkoj sceni.

U daljem, cjelomjesečnom programu predstaviće se književnici i izdavačke kuće iz regiona: Partizanska knjiga sa autorima Denisom Čokićem, Nemanjom Jovanovićem i Vladimirom Arsenićem, koji je uz Srđana Srdića suosnivač i kourednik ove izdavačke kuće. Partizanska knjiga je organizacija udruženog rada, asocijacija slobodnih proizvođača i zanatlija. Temelji se na principima partizanskih metoda borbe. Osnovno načelo Partizanske knjige glasi: “Verovati, čitati, boriti se.

Mi proizvodimo knjige i njihovu budućnost”.

Crnogorska izdavačka kuća Žuta kornjača predstaviće razgovorima sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem.

- Besac Fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja i koji podrzava manifestacije i programe koji afirmišu kulturna dobra. Tvrđava Besac je zaštićeno kulturno dobro, nalazi se na Virpazaru - izgrađena u XV vijeku od strane Turaka uvijek je imala značajnu ulogu među utvrđenjima na Skadarskom jezeru. Ovim programom želimo vratiti važnost ovom mjestu i dati mu novu ulogu u kulturnom životu ove regije. Besac fest nastaviće tradicionalno da se održava među zidovima utvrđenja – poručuju organizatori festivala.

Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Krokodil Festival, Boka Art Film Festival. Dizajn I fotografije potpisuje Luka Bošković.

Bonus video: