Blok za mađarske bombardere

"Odmorili smo se, svježi smo, nismo se potrošili protiv Španije. Siguran sam da igrači imaju snage i energije da odigraju utakmicu jakog tempa", kaže Gojković
50 pregleda 26 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Reuters
Vaterpolo reprezentacija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2016. 08:14h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Kažeš vaterpolo, misliš Mađarska - najtrofejnija svjetska reprezentacija, gigant ovog sporta, na putu je crnogorskim vaterpolistima do trećeg uzastopnog olimpijskog polufinala. Može se, međutim, reći i da su "ajkule" prvi rival Mađarima ka njihovom snu, da osvoje čak desetu zlatnu medalju na Igrama, a ukupno 16. u istoriji!

Rezultati u prošlosti govore sami za sebe, a i ova generacija je spremna i formirana da ide putem do vrha.

"Oni uvijek misle da su najbolji, to im je u krvi", opisuje ih Vladimir Gojković.

A, kada se sve sabere, Mađari možda i jesu bili najbolji u dosadašnjem toku turnira. Jedina su neporažena ekipa, ubjedljivo najefikasnija u grupnoj fazi olimpijskog turnira. Postigli su čak 57 golova, što je, recimo, 21 više od "ajkula".

"Mađarska je najraznovrsnija i najopasnija napadačka ekipa, opasnija i od Srbije. Uvijek su igrali na gol više, ali sada imaju i bolju odbranu, na kojoj insistira selektor Benedek", kaže centar Saša Mišić.

Sa druge strane, napadački arsenal Mađara biće na testu protiv najbolje odbrane u Riju. Crna Gora je primila 32 gola, najmanje od svih.

"Imaju ogroman kvalitet, posebno šuterski, ali i mi imamo šta da pokažemo. Znamo sve o njima i kako da ih zaustavimo. Čeka nas pakleno teška utakmica, a u ovakvim trenucima se, međutim, pruža bukvalno sve, i više od trenutnih mogućnosti. Samo na taj način možemo da izađemo kao pobjednici", ističe selektor Gojković.

Stručni štab od preksinoć analizira Mađare, ali nema mnogo filozofije u pristupu utakmice. Samo strahovitom odbranom i ukoliko se iskoriste i najmanje šanse u napadu, može se protiv favorita.

"Možda su oni i najbolje koncipirana ekipa na turniru, sa jakim tandemom centara i dobrim šuterima. Mi smo jaki u odbrani, a protiv njih moramo da budemo još jači. Samo utakmica na mali broj golova nam odgovara", ističe Aleksandar Ivović.

"Ne smijemo sa njima da igramo gol za gol, takav ritam teško da bismo mogli da ispratimo. Oni imaju veliki broj napadača, a mi neke druge kvalitete", kaže Gojković.

Utakmicu na mali broj golova Crna Gora i Mađarska odigrale su u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu i naša selekcija je pobijedila 8:5.

"Mađarska je malo promijenila sastav, a dobila je novi napadački kvalitet, dolaskom Sivoša i ljevaka Zalankija. Jači su nego u Beogradu. Znamo odakle prijeti opasnost, znamo sve o njima i samo to treba prenijeti u bazen, što neće biti ni malo lako", svjestan je Gojković.

Za duel sa Mađarskom potrebna je maksimalna energija u bazenu. Gojković ističe da igrači imaju snage za takav ritam.

"Odmorili smo se, svježi smo, nismo se potrošili protiv Španije. Poslije prve četiri utakmice bili smo u lošem fizičkom stanju, a sada to izgleda mnogo bolje", zaključio je selektor.

Mišić: Oni su favoriti za zlato, ali pokazali smo da im ne ležimo

Saša Mišić igra odličan turnir na poziciji centra. Jedan je od najkonstantnijih igrača u Gojkovićevom timu...

"Biće teško, Mađari su favoriti za zlato, uz Srbiju. Pokazali smo, međutim, u Beogradu da su ranjivi i da im ne ležimo. Vjerujemo u pozitivan ishod, daćemo sve od sebe, uzdamo se u zajedništvo i dobru timsku energiju. Čvrsto sam uvjeren da možemo do polufinala", kazao je Mišić.

Varga: Živimo za 10. zlato

Koliko Mađari žele trijumf u Riju, govore i riječi Danijela Varge, nakon pobjede nad Brazilom.

"Radimo na tome već dugo, spavamo sa mislima o tom uspjehu, živimo za deseto zlato", rekao je Varga.

Mađari su prije četiri godine u Londonu, nakon tri uzastopna zlata, izgubili u četvrtfinalu od Italije.

Ivović: Psihološka priprema je možda najbitnija

Aleksandar Ivović smatra da je izuzetno važna psihička priprema pred tako važan meč...

"Psihološka priprema je možda najbitnija, jer ako krene loše ne bismo smjeli da odustanemo. Pokazali smo takav karakter protiv Hrvatske i Italije, iako nismo pobijedili, ali smo imali napad za pobjedu na prvom, a za remi na drugom meču", ističe Ivović.

Mađarska želi zlato, sve ispod toga za njih je - neuspjeh.

"Igramo protiv jedine neporažene ekipe na turniru, jednog od glavnih favorita za zlato. Imaju nekoliko igrača koji su već bili olimpijski šampioni i tu su malo iskusniji od nas. Ali, i mi smo dovoljno iskusni da iznesemo utakmicu", ističe Ivović.

Od njega, Janovića, Šćepanovića i Jokića očekuje se i da povuku tim u svakom trenutku, na sve moguće načine...

"Nas nekoliko je u reprezentaciji već desetak godina. Pokušaćemo da pomognemo ekipi koliko najviše možemo, a spremni smo i da preuzmemo odgovornost, što i doliči igračima sa najviše iskustva i ovakvih utakmica. Ako se ukaže prilika da riješimo meč - nećemo oklijevati", rekao je Ivović.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu savladala Mađarsku 8:5 u polufinalu. Igra na mali broj golova je recept i ovoga puta, a crnogorska odbrana u dosadašnjem toku turnira pokazala da je sastavljena od čvrstog materijala.

Napad je, međutim, slabiji nego na prethodnom velikom takmičenju, što je i logično, jer nema Nikole Janovića i Nikole Vukčevića.

"Hendikepirani smo, jer su njih dvojica odigrali Evropsko prvenstvo na vrhunskom nivou. Zbog njihovog izostanka prinuđeni smo da forsiramo odbranu, jer znamo da ne možemo da jurimo rezultat na veći broj golova. Zato je od neprocjenjivog značaja da zaustavimo napad Mađarske", zaključuje Ivović.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: