Nešić: Imamo ambicije, nismo se skupili zbog turizma

"Svakoga treba poštovati, to ćemo raditi, ali ćemo najviše poštovati našu reprezentaciju. Svaka čast Bugarskoj, Rumuniji i Švajcarskoj, međutim mi želimo da imamo ambicije", rekao je novi selektor odbojkašica
111 pregleda 0 komentar(a)
Tanja Bokan i Dragan Nešić, Foto: Savo Prelević
Tanja Bokan i Dragan Nešić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2016. 14:11h

Sedmicu nakon muškaraca, i odbojkašice su danas počele pripreme za drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sa novim selektorom, srpskim trenerom Draganom Nešićem...

"Hvala OSCG, hvala Crnoj Gori što mi je dala jednu lijepu šansu. Već 17 godina ne treniram djevojke na našem jeziku i vjerovatno ću biti u problemu da pričam naš jezik i koristim odbojkaške termine – uz osmjeh je kazao Nešić, koji će sljedeće sezone ponovo voditi rumunsko Targovište.

Dobrodošlicu novom selektoru poželjela je i kapitenka Tatjana Bokan.

"Svi ga sa nestrpljenjem dočekujemo, pošto nam je, zaista, falilo da sve pređe na viši i ozbiljniji nivo. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja, a curama srećan početak", rekla je Bokan, a kasnije i pojasnila da njena ocjena nije imala negativne konotacije na račun prethodnog selektora Vladimira Milačića.

"Upoređujući iskustva starog i novog selektora, to mi dozvoljava da kažem da će sve biti za dozu ozbiljnije. Nadam se da ćemo mi to demonstrirati na treninzima i utakmicama. Jako kratak period je pred nama da bismo mnogo više pokazale. Nadam se da će saradnja nastaviti i da ćemo iz godine u godinu pokazavati sve veći napredak. Sve promjene su, nadam se, uvijek na bolje", dodala je naša kapitenka.

U priču o Milačiću uskočio je i Nešić.

"Vlado je divan čovjek, poznajem ga godinama, koji je ostavio divnu reprezentaciju, tako da o njemu uopšte ne diskutujemo, već nasljeđujemo nešto jako dobro", istakao je selektor odbojkašica.

Crna Gora će u kvalifikacijama, na dva turnira (od 16. do 18. septembra u Sofiji i sedam dana kasnije u rumunskom Pjatra Njamcu), igrati protiv Bugarske, Rumunije i Švajcarske. Prvoplasirana selekcija ide direktno na EP, drugoplasirana u treću rundu kvalifikacija, u baraž...

"Svakoga treba poštovati, to ćemo raditi, ali ćemo najviše poštovati našu reprezentaciju. Svaka čast Bugarskoj, Rumuniji i Švajcarskoj, međutim mi želimo da imamo ambicije. U suprotnom, zašto smo se ovdje skupili? Nema potrebe da se bavimo turizmom. Ne želim da moja ekipa bude pod bilo kakvim stresom, ne rezultatskim, nego stresom da moramo nešto da uradimo. U ovom trenutku mi nemamo rezultatski cilj, ali imamo želim da probamo da djevojke prihvate moju filozofiju, kao nešto što može da bude put i dovede do nekih rezultata. Ove kvalifikacije će biti jako teške za nas, ali turnir je turnir, svašta može da se desi. Ovim ne želim da kažem da idemo da osvajamo turnire, ali ne idemo da se predajemo, već da budemo motivisani, da radimo najbolje što možemo", kaže Nešić, u dva navrata bivši selektor Bugarske.

Bez obzira što su i Bugarska (10) i Rumunija (15) znatno bolje rangirane od Crne Gore (27) na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije, Tanja Bokan ističe da će se Crna Gora spremati protiv ovih rivala “zaigra kako treba i dolikuje”.

"Još je prerano najavljivati konačan ishod, čekamo da vidimo u kojem sastavu će se pojaviti sve selekcije, pa i mi – rekla je Tanja, čestitajući bronzu juniorkama na Balkanijadi i plasman u polufinale kadetkinja.

"Nadam se da ćemo mi krenuti njihovim stopama, iako bi trebalo da bude obratno", rekla je kapitenka.

Kako je saopšteno iz OSCG, zbog obaveza prema školovanju u Americi, odnosno fakultetu, te sa klubom i zbog zdravstvenih problema, ovu akciju su otkazale Iva Vujošević, Milana Rovčanin, Marijana Mašanović i Marija Sandić. Ekipi će se, nakon Balkanijade, pridružiti i neke kadetkinje sa spiska, uz Mariju Šušić i Kseniju Dević, koje su naknadno pozvane. Elza Hadžisalihović je počela pripreme sa klubom u Francuskoj i nije bila na okupljanju, a datum njenog dolaska će biti poznat naknadno.

"Reprezentacija je dobrovoljna, za nju treba da se igra srcem i željom. Od danas će u reprezentaciji biti samo djevojke koje to žele srcem. Samo tako možemo da ostvarimo rezultate", ističe selektor.

Odbojkašice će do 23. avgusta raditi u Bijelom Polju, a onda se vraćaju u Bar, gdje će odraditi nekoliko zajedničkih treniga sa ekipom Nešića, Targovištem, za koji nastupaju srpske internacionalke Ivana Đerisilo i Suzana Ćebić. U Grčku putuju 10. septembra i tamo će “crvene” odigrati tri kontrolna meča sa grčkom selekcijom. Nakon toga slijedi odlazak za Sofiju, na prvi turnir...

"Pozvao bih sve trenere u Crnoj Gori, da aktivno učestvuju u treninzima reprezentacije. Ne zovem sakupljače lopti, jer to mogu i ja da radim, i radim. Trebaju mi kolege spremne da pomognu i možda nešto da “ukradu”. Jer, ovo što radimo je zanat, i ja “kradem” i dan danas, u tome nema ništa loše", zaključio je Nešić, uz napomenu da Milan Marković ostaje njegov pomoćnik, bez obzira što je nedavno imenovan za trenera Budvanske rivijere.

Spisak pozvanih igračica

Tehničari

Marija Bojović

Evgenija Milivojević

Tamara Roganović

Marija Šušić

Primači

Tatjana Bokan

Ksenija Ivanović

Dragana Peruničić

Nikoleta Vujović

Danijela Džaković

Jelena Cvijović

Ivona Nedić

Milena Burzanović

Jelena Đurović

Katarina Ćaćić

Korektori

Nikoleta Perović

Elza Hadžisalihović

Teodora Čavić

Jovana Vukčević

Katarina Budrak

Dijana Vuković

Srednji blokeri

Andrea Laković

Ana Otašević

Marija Milović

Tamara Vučetić

Saška Đurović

Mina Đurović

Libera

Melisa Cenović

Ksenija Dević

Bonus video: