Podgoričko tužilaštvo: Bivšem šefu mafije nije ukraden milion iz Prve banke

Kanone je godinu pred smrt preko svoje advokatice iz Podgorice Mirjane Tomović podnio krivičnu prijavu zbog nestanka novca sa njegovog bankovnog računa. Za tu, navodnu, krađu optužio je bivšu suprugu državljanku Bugarske, sa prebivalištem u Podgorici - Marijanu Kaluđerović (Mariana Kalugerovich). Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici potvrdili su da su izviđali po krivičnoj prijavi Italijana.
80 pregleda 0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Prva banka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.08.2016. 15:43h

Italijan Ćiro Kanone iz Brindizija, osuđivan zbog pranja novca od šverca cigareta, tvrdio je da da mu je u Crnoj Gori ukraden milion eura. Njegovu krivičnu prijavu, međutim, odbacilo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici. U međuvremenu Kanone je preminuo, a gdje je završio, navodno, njegov milion eura, još nije jasno. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) objavio je u avgustu prošle godine da je Kanone 2013. godine tužio pastorka Roberta Ivicu Šušića (Robert Ivitsa Shushich), studenta Univerziteta Donja Gorica i potpredsjednika mladih Atlantskog savjeta. Kanone je tužbom tvrdio da mu je Šušić oteo stan od 79 kvadrata i garažu nedaleko od Svetog Stefana i Miločera.

Predmet po tužbi Kanonea vođen je u Osnovnom sudu u Kotoru, ali je zamrznut nakon njegove smrti 2014. godine. Brindizijcu je sporni stan u februaru 2012. godine prodala firma “Anagusta”, kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića. Ipak, gubitak stana nije bio njegov najveći problem u Crnoj Gori. Ostao je, navodno, i bez miliona eura koji je deponovao u Prvoj banci, koja je u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

Kanone je godinu pred smrt preko svoje advokatice iz Podgorice Mirjane Tomović podnio krivičnu prijavu zbog nestanka novca sa njegovog bankovnog računa. Za tu, navodnu, krađu optužio je bivšu suprugu državljanku Bugarske, sa prebivalištem u Podgorici - Marijanu Kaluđerović (Mariana Kalugerovich). Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici potvrdili su da su izviđali po krivičnoj prijavi Italijana.

“Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, ovo tužilaštvo je sprovelo izviđaj, postupajući po krivičnoj prijavi C. C. (Ćira Kanonea). Krivična prijava podnijeta je protiv M. K., zbog produženog krivičnog djela prevara.

Ocjenom prikupljenih dokaza, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici našlo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv M. K., iz kojih razloga je krivična prijava odbačena”, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva. Prema ranijim podacima CIN-CG, Marijana Kaluđerović u glavnom gradu Crne Gore posjeduje dvije firme “La Serenissima” i “LMP”. Firmu “La Serenissima”, koja se bavi trgovinom na malo namještajem, opremom za osvetljenje i ostalim predmetima za domaćinstvo u specijalizovanim prodavnicama, u avgustu 2002. osnovao je Italijan Serđo Rombaldoni (Sergio Rombaldoni). Kaluđerovićeva se prilikom osnivanja vodila kao ovlašćena zastupnica i izvršna direktorica te firme.

Nepunu godinu kasnije Rombaldoni istupa, a Kaluđerovićeva postaje vlasnica firme, dok njene prethodne funkcije preuzima Goran Kaluđerović. Druga firma “LMP” bavi se nespecijalizovanom trgovinom na veliko, a osnovana je u martu 2011, sa adresom u zgradi Maxim u Podgorici. Njeni osnivači su Robert Šušić (40%), Marijana Kaluđerović (50%) i Bugarin Dimitar Guerganov (Dimiter Guerganov).

Pranje miliona od šverca cigareta, godine u zatvoru

Ćiro Kanone je za života bio u žiži italijanskih medija i tamošnjih istražnih organa. Italijanski medij “Trnews.it” u julu 2013. godine objavio je da je sad pokojni Kanone predvodnik švercerske organizacije. Finansijska policija za borbu protiv mafije te godine Ćiru i njegovom sinu Oskaru zaplijenila je trajno imovinu vrijednu blizu šest miliona eura, nakon istrage koja je trajala više od godinu.

Njegova firma, koja je poslovala u sektoru proizvodnje plastike, tada je konfiskovana, a zvanični organi su navodili da je porodica Kanone novac prala u Italiji, Monaku, San Marinu, Bahamima... To nije bio prvi put da su Kanoneovi na udaru policije. Po švercu i pranju novca tamošnjim pravosudnim i bezbjednosnim organima poznati su više od 15 godina... Zbog pranja novca i šverca cigareta Ćiro je u maju 2009. osuđen na pet godina zatvora, a njegov sin Oskar na šest.

Tomovićeva: Iz Forenzičkog centra rekli da potpis nije falsifikovan

Advokatica iz Podgorice Mirjana Tomović kazala je juče da je tužilaštvo odbilo krivičnu prijavu Kanonea nakon vještačenja koje je obavljeno u Forenzičkom centru u Danilovgradu. Vještaci su dali nalaz da potpis njenog nekadašnjeg klijenta na punomoćju, pomoću kojeg je podignut novac sa računa, nije falsifikovan.

“To vještačenje Forenzičkog centra bilo je ključno. Novac je podignut sa računa u dva navrata. Kanone je tvrdio da on nikada nije dao punomoćje Kaluđerovićevoj da podigne novac sa njegovog bankovnog računa”, rekla je Tomović. Dodala je da se sa predmetom u kotorskom Osnovnom sudu ništa nije promijenilo. “Zakonski nasljednici Kanonea se nisu javili i predmet je zamrznut”, istakla je Tomovićeva.

Bonus video: