Svejedno je sa kim, ako ne mogu sa Brazilom

11 komentar(a)
Darko Brguljan, Foto: Reuters
Darko Brguljan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2016. 11:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Crnogorske vaterpoliste danas od 17 i 50 čeka meč sa Španijom, posljednji u grupnoj fazi, ali od pobjede nad selekcijom SAD, samo je u mislima četvrtfinalni duel.

Preciznije, kako se osvježiti i odmoriti, biti na maksimalnom fizičkom nivou, za najvažniju utakmicu na svakom velikom takmičenju.

Manje je bitno ko će biti protivnik...

„Voljeli bismo da to bude Brazil, iako su dobri i dobili su Srbiju. Kako ne možemo protiv njih, apsolutno nam je svejedno“, kaže Darko Brguljan.

Zamršena je situacija oko raspodjele mjesta u grupi, jer teorijski, četiri ekipe mogu da završe takmičenje sa šest bodova, što će se dogoditi, ako Crna Gora savlada Španiju, Hrvatska izgubi od Francuske, a Italija od SAD.

Teško da će se to dogoditi, s tim da treba imati u vidu da prvo mjesto u grupi ne donosi bonus u četvrtfinalu, već naprotiv - duel sa Srbijom, koja bi, kako sada stvari stoje, sa četvrte pozicije u grupi A dočekala eliminacionu fazu.

Kada je i prolaz iz grupe bio pod velikim znakom pitanja i kada se strahovalo do finiša meča sa Amerikancima, „ajkule“ nisu u poziciji ni da biraju, niti to žele da rade.

„U ovom trenutku je osjećaj velikog olakšanja i velikog zadovoljstva, nakon dva bolna poraza, koja smo doživjeli, iako smo igrali dobro, posebno sa Italijom. Prvi cilj je ispunjen, sada slijedi najbitniji i najteži meč. Ne znamo, ne odlučujemo i ne opterećujemo se ko će nam biti rival. Čekamo rasplet grupne faze, a onda, naravno, na pobjedu“, ističe Aleksandar Radović.

Kada se podvuče crta dosadašnjeg toka takmičenja, dovoljan je pogled na osnovnu tabelu i brojke u njoj i zaključiti šta je kvalitet, a šta nedostatak tima Vladimira Gojkovića.

Crna Gora je primila najmanje golova u prvih pet kola - samo 23, jer je odbrana konstatno bila stabilna, a Miloš Šćepanović konstantno na visokom nivou.

„Cijele pripreme gradili smo na odbrani, znajući da nam napad nije tako ubojit kao kod drugih selekcija. Takođe, i nas analiziraju svi, znaju gdje smo opasni. Možda nemamo tako dobar napad kao, recimo, na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali odbranom možemo postići dosta toga. mi smo odbrambena ekipa i mislim da ne treba da mijenjamo takav stil“, ističe Radović.

Crna Gora je međutim, postigla samo 27 golova, što je najmanje od svih selekcija koje su obzbijedile prolaz u četvrfinale. „Ajkule“ su tek u posljednjem meču imale dobra rješenja sa igračem više, ali je i protiv SAD bilo mnogo praznog hoda, pa je recimo između drugog i trećeg gola prošlo skoro 14 minuta.

„Teško je velike ekipe ograničiti na 5-6 golova“, upozorava Brguljan.

„Moramo, dakle, da ostanemo na istom nivou u odbrani, ali napad da popravimo. Igrač više nije onakav kakav bismo željeli, sa igračima kakve imamo realizacija je mogla i morala da bude mnogo bolja. I protiv SAD se događalo da nemamo ideju sa loptom, što ne smije da se desi u četvrtfinalu, jer jedan napad može sve da odluči“, ističe Brguljan.

Bijeg iz zelene vode

Voda je veliki problem u Riju. Zaliv u kome se odvijaju takmičenja u jedrenju bio je i ostao ekološki problem, koga je, međutim, sada u drugi plan bacila voda u bazenima na kompleksu „Marija Lenk“, na kome se igrao vaterpolo turnir i odvijaju takmičenja u skokovima.

Zbog pada pH vrijednosti, boja vode u bazenima se od prozirno plave bukvalno preko noći pretvorila u zelenu, a organizatori su situaciju pokušali da riješe tako što su počeli da ubrizgavaju hlor, ali u tolikim količinama da je to postalo skoro nepodnošljivo za igrače.

„Tokom utakmice svi su tražili kapi za oči, jer tolika količina hlora iritita mrežnjaču, gornje disajne puteve, javlja se nadražajni kašalj, a veče nakon meča remeti se san... To je dobra podloga da se dobije infekcija očiju i gornjih disajnih puteva. Neki naši igrači žalili su se da nisu spavali dobro, ali za sada nema ozbiljnijih komplikacija, koje bi ih udaljile sa takmičenja“, kaže doktor Predrag Dabović, šef našeg medicinskog tima na Igrama u Riju.

Crnogorski vaterpolisti nisu, međutim, bili od onih koji su od zelene i pre-hlorisane vode pravili dramu, za razliku od Tonija Azeveda, reprezentativca SAD...

„Nije me briga koje je boje voda. Može da bude kakve god hoće, ali ja u posljednjoj četvrtini jedva da sam gledao. Ono što me brine je naše zdravlje“, kazao je Azevedo.

Ali, zelena voda je prošlost - od mečeva petog kola grupne faze, vaterpolo turnir igra se na Olimpijskom bazenu, na kome su se do sada održavala takmičenja u plivanju.

„Dobro je što se mijenja bazen“, zaključuje doktor Dabović.

„Kažu da je ljepši bazen, voda će, vjerujem, biti prijatnija, ali nama je svejedno. S obzirom na to koliko ljudi gleda vaterpolo mečeve, isto nam je gdje god igramo“, naglasio je Darko Brguljan.

Brguljan: Ima boljih od Srbije

Prvi favorit vaterpolo turnira - godinama neprikosnovena Srbija, plasirala se u četvrtfinale, ali uz mnogo problema, i u posljednji čas.

„Prije turnira Srbija je bila veliki favorit. Ne mogu da kažem da su Srbi loše igrali, već da su ih rivali prostudirali i da nisu dominatni, što je dobro. Mislim da je došlo vrijeme da ih neko pobijedi, da ne budu stalno najbolji, jer mislim da ima boljih ekipa od njih“, kazao je Darko Brguljan.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: