EU traži da se pojača granična kontrola zbog šverca cigareta

Vlasti treba da pojačaju kontrolu kako bi spriječile šverc cigareta, poput onog u libijske luke pod kontrolom islamskih terorista...
14 komentar(a)
šverc cigareta, barska luka, Foto: M.Vešović
šverc cigareta, barska luka, Foto: M.Vešović
Ažurirano: 14.08.2016. 06:18h

Crnogorske vlasti treba da pojačaju kontrolu na svim graničnim prelazima, efikasno primjenjuju sve procedure provjere i dodatno pojasne propise kako bi spriječile šverc cigareta, poput onog u libijske luke pod kontrolom islamskih terorista. To je saopšteno “Vijestima“ iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

"Potrebni su dalji napori za jačenje kontrole na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori, kako bi se spriječio šverc cigareta i lažni izvoz cigareta. Borba protiv nelegalne trgovine duvana je ključno pitanje za Evropsku uniju, koje se reflektuje na proces pridruživanja Crne Gore”, saopštila je Analisa Giansanti politička savjetnica Delegacije EU u Crnoj Gori.

Njemačka medijska kuća Dojče vele (DW) u saradnji sa "Vijestima" i "Danom" krajem juna i početkom jula ove godine objavila je istraživački serijal "Dosije dim". To istraživanje je otkrilo nelegalni transport cigareta iz luke Bar na teritoriju pod kontrolom libijske islamističke terorističke organizacije Ansar al-Šerijat i vezu vlasti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini sa tim poslom. Teroristička grupa Ansar al-Šerijat se sumnjiči da su njeni pripadnici 2012. godine organizovali napad na američke diplomate u Bengaziju. Iz EU navode da se švercom cigareta u Crnoj Gori bave u poglavlju 24.

“U okviru pregovora sa Crnom Gorom o pristupanju, eksperti zamalja članica EU sprovode redovne preglede, uključujući i šverc cigareta. Što se tiče pravnog okvira, Crna Gora treba da osigura da relevantni zakoni budu jasni kada je u pitanju sankcionisanje šverca cigareta”, kazala je Giansanti. Dodala je da nadležni organi u Crnoj Gori treba da obezbijede da se sve procedure verifikacije efikasno sprovode u borbi protiv švercovanja cigareta.

“Pitanje ilegalne trgovine robom - npr. krijumčarenje cigareta, droge - pokriveno je u Poglavlju 24 o pravdi, slobodi i bezbjednosti, a koje je otvoreno u postupku pregovora sa EU u decembru 2013. godine. To je u skladu sa novim pristupom pregovorima o članstvu, prema kojem se srodna poglavlja (23 i 24) o vladavini prava otvaraju u ranoj fazi procesa, kako bi se državama kandidatima pružilo dovoljno vremena da sprovode sveobuhvatne reforme sa ciljem da se pripreme za punopravno članstvo”, kazala je Giansanti. Ona je dodala da je u protekle dvije i po godine Crna Gora usvojila niz važnih zakona i ulaže mnogo napora u uspostavljanju novih institucija i jačanja postojećih.

“Sada je važno za Crnu Goru da pruži opipljive rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i da se pobrine da se novi zakoni primjenjuju u praksi i da sve institucije funkcionišu nesmetano”, rekla je Giansanti. Dodala je da će Evropska unija nastaviti da prati razvoj u ovoj oblasti.

Pejak: Odgovora tužilaštva nema, šverc je legalizovan

Iz partije Alternativa Crna Gora saopštili su da su do sada dva puta slali prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu, zbog šverca cigareta.

“I to 10. i 13. jula, na osnovu dokumentacije koja je prikupljana u saradnji sa slobodnim novinarima. Do sada nijesmo dobili nijedan odgovor na naše upite”, kazao je Vesko Pejak, član partije Alternativa Crna Gora.

Dodao je da je logično pretpostaviti da državni organi nijesu zainteresovani za pitanje šverca cigareta.

“Definistivno je da postoji potpuno legalizovan sistem šverca cigareta u Libiju, koji ima jaku podršku unutar institucija sistem. Nijedna normalna ekonomija ne može da posluje u zemlji u kojoj je kriminal glavna ekonomska djelatnost”, zaključio je Pejak.

Bonus video: