Harting oteo zlato Malahovskom

U jednom od najuzbudljivijih finala u istoriji „kraljice sportova”, 26-godišnji Njemac je posljednjim hicem sa trona skinuo Pjotra Malahovskog i oteo mu je jedinu titulu koja mu nedostaje
0 komentar(a)
Krištof Harting, Foto: Reuters
Krištof Harting, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2016. 17:12h

Novi olimpijski šampion u bacanju diska je Krištof Harting.

U jednom od najuzbudljivijih finala u istoriji „kraljice sportova”, 26-godišnji Njemac je posljednjim hicem sa trona skinuo Pjotra Malahovskog i oteo mu je jedinu titulu koja mu nedostaje.

Poljak je vodio sve vrijeme, ali ga je zlata koštala šesta serija za pamćenje, u kojoj su se osvajači medalja smjenjivali kao na traci.

Prvo je Estonac Martin Kuper bacio 66,58 metara i sa šeste pozicije došao na drugu, odakle je istisnuo Hartinga.

Na bacalište je uskoro ušao trećeplasirani do posljednje serije, Njemac Danijel Jasinski, i hicem od 67,05 metara preuzeo 2. mjesto.

Mnogi bi klonuli duhom, jer je bio nadomak gubitka već viđene medalje, ali nije i Harting.

Mladi, 26-godišnji Njemac je uzeo disk u ruke i bacio lični rekord - 68,76 metara.

To mu je bilo dovoljno da nadmaši sedam godina starijeg Poljaka, koji je u prve tri serije imao bolje hice nego iko do posljednjeg izlaska na bacalište - 67,32, potom 67,06 i zatim svojih najboljih 67,55 metara.

Uzalud, karijeru u kojoj je jednom bio svjetski, a dva puta evropski prvak će vjerovatno završiti bez olimpijskog zlata, jer će 2020. u Tokiju već imati 37 godina...

Bonus video: