Podgorica: Vatrogascima po 750 eura jer su ih snimali na poslu

“Pravo na privatnost omogućava Iičnosti ne samo da bude zaštićena od ometanja od strane vlasti, već i institucija...”
84 pregleda 3 komentar(a)
kamera, Foto: Shutterstock
kamera, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2016. 18:02h

Podgorički Osnovni sud djelimično je uvažio tužbeni zahtjev 17 vatrogasaca i naložio Glavnom gradu da im isplati po 750 eura, jer su više od tri godine nezakonito snimani u objektu Službe za zaštitu Podgorice.

“Obavezuje se tuženi da tužiocima, po osnovu naknade nematerijalne štete uslijed duševnih bolova trpljenih zbog povrede prava ličnosti, isplati po 750 eura”, piše u presudi koja je “Vijestima” dostavljena iz advokatske kancelarije Justicija, koja je zastupala radnike.

Objašnjava se da su kamere bile postavljene u sobama za odmor i rekreaciju, u garderoberu i Dispečerskom centru...

Navodi se da su saslušani tužioci gotovo istovjetno tvrdili da je video nadzor postavljen tamo gdje nije trebalo: “U prostorijama gdje obavljaju ličnu higijenu, gdje se umivaju, kupaju, često borave u intimnom rublju, u dnevnom boravku, gdje jedu, piju, odmaraju”.

Rekli su da im je to smetalo i da je bilo ponižavajuće.

“Cijeneći činjenice da je pomenutim inspekcijskim nadzorom od strane nadležnog državnog organa, utvrđena protivpravnost u postupanju tuženog pri postavljanju video nadzora u prostorijama, u odnosu na mjerodavno materijalno pravo, sud nalazi da tuženi jeste građansko-pravno odgovoran naknaditi tužiocima zato pretrpljenu nematerijalnu štetu”, piše u presudi.

“Pravo na privatnost omogućava Iičnosti ne samo da bude zaštićena od ometanja od strane vlasti, već i institucija, uključujući i sredstva masovnih komunikacija. Cilj je zaštita dostojanstva imanentnog Iičnosti”, navodi se u odluci sudije Aleksandra Stojanovića.

Bonus video: