Na sve ili ništa – SAD budite pravi!

"Daćemo sve od sebe, svu snagu i enegriju koju imamo moramo da izbacimo iz sebe, pa ćemo da vidimo da li će to biti dovoljno za pobjedu”, kaže Aleksandar Ivović
17 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Reuters
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2016. 10:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Vaterpolisti Crne Gore u petak igraju „finale“ olimpijskog turnira – kada se kompletiralo treće kolo, i kada je Španija pobijedila Hrvatsku, postalo je jasno da je meč sa selekcijom SAD jedina šansa „ajkula“ da dođu do četvrtfinala.

Neće biti tako, samo ako Francuska iznenadi Španiju, što je, ipak, teško, gotovo nemoguće da se desi.

Duel Crna Gora – SAD je, dakle, utakmica na sve ili ništa, za oba tima – pobjednik ide dalje, poraženi otpada iz borbe za medalju, bez obzira na rezultate posljednjeg kola.

„ Znamo šta nam je potrebno i niko ne razmišlja u drugom pravcu osim da ćemo obaviti zadatak. Daćemo sve od sebe, svu snagu i enegriju koju imamo moramo da izbacimo iz sebe, pa ćemo da vidimo da li će to biti dovoljno za pobjedu”, kaže Aleksandar Ivović

Američki igrači dobro su poznati našim. Zajedno su trenirali desetak dana pred početak Igara, prvo u Hjustonu, zatim i u Riju, igrali i kontrolne utakmice.

„Fizički su jaki, plivaju odlično. Mi smo, međutim, igrački jači i nadam se da ćemo to pokazati“, kazao je selektor Vladimir Gojković.

Iako imaju igrače drugačijih karakteristika, igra reprezentacije SAD ne razlikuje se mnogo od igre evropskih selekcija, jer je odavno vode evropski treneri – sada je na klupi srpski stručnjak Dejan Udovičić.

„Jedina razlika je što su fizički veoma spremni, nabildovali su se dobro. Tu je Udovičić da ih uobliči u bazenu. Imaju Azeveda, koji je jedan od najboljih na svijetu, iako ima 35 godina. Opasni su, ali možemo da ih savladamo“, poručio je Draško Brguljan.

Da bi se dobila selekcija takvog kvaliteta potrebno je izbalansirati igru u oba pravca. Odbrana je funkcionisala dobro u prethodne tri utakmice, ali je napad bio ispod nivoa, koji je potreban da bi se ostvario pozitivan rezultat u duelima sa konkurentima za četvrtfinale, Hrvatskom i Italijom.

“Napad je trenutak inspiracije i sreće, može da proradi u svakom trenutku i može da se u hodu ispravi. Više bih brinuo da smo loši u odbrani, jer stvaranje igre u odbrani je proces, a ne pitanje trenutne forme, dobrog ili lošeg dana”, kazao je Aleksandar Ivović.

„Teško je u napadu biti maksimalan poslije toliko utrošene energije u defanzivi. Ali, sada nema šta da pričamo, moramo da otvorimo karte, jer idemo na sve ili ništa... Malo što može sada da se izvježba i popravi, jednostavno – uđemo u bazen, damo sve od sebe i to je to. Ako budemo igrali kao protiv Hrvatske i Italije, mislim da će biti dovoljno za pobjedu“, zaključio je Mlađan Janović.

Turnir u kome nema autsajdera

U izjednačenom, i nikad jačem vaterpolo turniru, u kome i godinama neprikosnovena Srbija strahuje za prolaz u četvrtfinale, svih osam selekcija koje izađu iz grupe imaju puno pravo da vjeruju da će osvojiti zlato.

U grupi A, čak četiri meča završena neriješeno, a sve pobjede bile su izražene sa najviše dva gola razlike, osim izuzetka u kome je Brazil deklasirao Japan 16:8.

U grupi B, Španija je neočekivano torpedovala Hrvatsku 9:4. Prethodno je Italija sa dva gola razlike bila bolja od SAD, dok je Francuska u tri meča ostala na minus tri – sve ostale pobjede bile su najviše jedan razlike.

„Ovo je turnir u kome su Španci nadigrali Hrvate, a Brazilci Japance. Svi ostali mečevi mogli su da se završe drugačijim ishodom“, rekao je Mlađan Janović.

I u Pekingu su jedan meč i jedna odbrana odlučivali o četvrtfinalu

Nije prvi put na Olimpijskim igrama da Crna Gora igra meč za četvrtfinale, u kome nema pravo na grešku.

U Pekingu, 18. avgusta 2008. godine, „ajkule“ su u posljednjem kolu grupne faze igrale sa Australijom i nisu smjele da izgube, jer bi u tom slučaju završile takmičenje.

Umalo se to dogodilo. Australijanci su imali šut za pobjedu, a Miloš Šćepanović jednom od najboljih odbrana u karijeri, bukvalno u posljednjim sekundama zaustavio zicer, kod rezultata 5:5...

Crna Gora je prošla među osam, zatim i u polufinale, nakon pobjede nad Hrvatskom, a onda izgubila dva naredna meča – od Mađarske, pa Srbije za bronzu.

“Niko ne voli da ide težim putem, a mi ga često slučajno izabaremo, a obično ispadne na dobro. Moram da se hvatam za pozitivne stvari, moramo da razmišljamo pozitivno”, kaže Ivović.

Nedostaju Janović i Vukčević

Škripi u napadu. Škripi dobrim dijelom i zbog toga što u nacionalnom timu nema dvojice igrača, koji su na Evropskom prvenstvu u januaru bili dvije jake napadačke opcije – Nikole Janovića, koji je završio karijeru, i Nikole Vukčevića, koji zbog neslaganja sa selektorom napustio pripreme...

„Fali nam Nikola Janović, imamo manje dobrih šutera u rotaciji, ali mi koji smo tu, moramo da budemo odlučniji, da agresivnije napadamo, jer smo do sada često djelovali bezopasno. Kada imamo igrača više, često ni ne izgleda da imamo brojčanu prednost. Pričali smo između sebe o tome, znamo kako bi trebalo da reagujemo”, kaže Ivović.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: