O Zeldi i Skotu Ficdžeraldu

Roman o Zeldi Ficdžerald dobio je priznanja Udruženja “Fokner” i “Tomas Vulf” i postao bestseler Njujork tajmsa
81 pregleda 0 komentar(a)
Zelda Ficdžerald, Foto: Truelovestories.com
Zelda Ficdžerald, Foto: Truelovestories.com
Ažurirano: 12.08.2016. 10:19h

Roman “Z: Roman o Zeldi Ficdžerald“ Teris En Fauler nevjerovatan je portret jedne fascinantne žene i jednog od najpoznatijih parova u književnosti, urbanih legendi, Zelde i Skota Ficdžeralda, ali i uvjerljiva rekonstrukcija džez epohe u kojoj je živio ovaj bračni par. Frensis Skot Ficdžerald se smatra jednim od najvećih pisaca XX vijeka i pripadao je grupi koja se nazivala izgubljenom generacijom. Roman Teris En Fauler pisan je znalački i čitaocima nudi mnoštvo intrigantnih detalja sa američke i evropske kulturne scene između dva svjetska rata. Roman “Z” objavila je Laguna.

Kada se južnjačka ljepotica Zelda Sejr upoznala sa F. Skotom Ficdžeraldom na igranci u kantri klubu 1918, ona je imala sedamnaest godina a on je bio mladi poručnik u vojsci raspoređen u Alabami. Nedugo potom “neosvojiva” Zelda se zaljubljuje u njega uprkos njegovoj neprikladnosti: Skot nije ni bogat ni ugledan, pa čak ni Južnjak, i neprestano tvrdi, besmisleno, da će mu pisanje donijeti i bogatstvo i slavu.

Njen otac nije nimalo pod utiskom. Ali pošto Skot proda prava za prvi roman “S ove strane raja”, Zelda se optimistično ukrcava u voz za sjever, da se uda za njega, a da ostalo rješava usput. Potom će, tu u osvit doba džeza, uslijediti nezamislivi uspjeh, pažnja i slava, a Skot i Zelda će postati žive legende. Svi žele da upoznaju vatrenog mladog pisca skandaloznog romana - i njegovu dovitljivu i još skandalozniju ženu.

Svako mjesto na koje odu postaje igralište: Njujork, Long Ajlend, Pariz i Azurna obala - gdje se priključuju beskrajnoj zabavi glamurozne, katkada osuđene na propast “izgubljene generacije”, kojoj pripadaju i Ernest Hemingvej, Sara i Džerald Marfi iGertruda Stajn. Frensis Skot Ficdžerald je bio jedan od najsjajnih američkih pisaca ikakda.

Njegov uspjeh je bio meteorski i u mladim godinama. Kritičari se slažu da je Ficdžeraldov rani uspjeh oštetio njegov privatni život. Rano se odao alkoholu, imao je ljubavnice, a Zelda je bila čest pacijent psihijatrijskih klinika. Knjiga Teris En Fauler objašnjava sudbinu žene poznatog umjetnika, kako je ona izgradila sopstveni identitet dok se borila sa svojim demonima, a i sa Skotovim?

Pripovijedanje začinjeno maštom

Sjajnom pronicljivošću i maštom, Teris En Fauler nam donosi Zeldinu intrigantnu priču onako kako ju je ona sama mogla ispričati. Faulerova vješto prikazuje istoriju ljubavi mladog para, ljubavni zanos a kasnije grubosti i bolest koji su ih razdvojili... Roman “Z” završava se Skotovom smrću.

Prije toga on i Zelda su bili razdvojeni. Skot je pokušao da oživi svoju karijeru scenariste i pripovijedača, pa se preselio u Holivud gdje je postigao skromni uspjeh. Počeo je da živi sa ljubavnicom Šilom Grejem, dok je Zelda živjela po duševnim bolnicama. Otpočeo je svoj peti, i posljednji, roman “Posljednji tajkun” 1939. godine. Napisao je više od polovine romana, prije smrti koju je uzrokovao srčani udar u Holivudu 21. decembra 1940. godine. Zelda je umrla 1948. godine u požaru koji je izbio u duševnoj bolnici u Ešvilu.

Bonus video: