Meditacija - nije mistična, nego stvarna potreba

Postoji više od 600 naučnih istraživanja o efektima tehnike TM. To je najbolje istražena i dokumentovana tehnika za samorazvoj u istoriji nauke.
144 pregleda 1 komentar(a)
meditacija, Foto: Shutterstock
meditacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2016. 18:39h

Odmor liječi stres. Meditacijom se postiže dvostruko dublji odmor nego nakon šest ili sedam sati dubokog sna. Ove riječi su dovoljne da skrenu pažnju na transcendentalnu meditacije. Većini nas odmor je ono što nam uvek fali.

Probudite se

Pojedine studije su potvrdile da meditacija opušta i snižava krvni pritisak i stres, kao i da poboljšava koncentraciju i učenje.

Visok krvni pritisak je najcešće posljedica stresa, snažnih psiholoških iskustava, koja doživimo u svakodnevnom životu. Dubok odmor koji doživimo tokom tehnike TM, razlaže, fiziološki oslobđa stres i trajno uklanja osnovu koja nervni sistem drži probuđenim.I ne samo što TM normalizuje krvni pritisak već blagotvorno djeluje protiv nesanice, glavobolje, migrene, bronhijalne astme, čira na dvanaestopalačnom crijevu, gastritisa, reumatoidnog artritisa, nekih kožnih bolesti - sve uzrokovano ili pojačano faktorom psihološkog stresa.

Uticaj TM posebno je blagotovoran kod anksioznosti.

Već nakon nekoliko nedjelja praktikovanja, anskoznost, stanje intenzivne brige i strepnje, počinje da se gubi i ustupa mjesto prijatnom, opuštenom, ali budnom mentalnom stanju, spremnom da u svakom trenutku kreativno reaguje na zahtjeve sredine.

Za brže učenje

Jedan period meditacije traje svega 20 minuta. Tehnika TM se praktikuje dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom poslije podne ili uveče. Jutarnja meditacija oslobađa ranije nakupljeni stres i priprema um i tijelo za zahteve dana pred nama. Tokom meditacije prožima nas osjećaj izvanredno prijatne, duboke, budne opuštenosti, što se prenosi na vrijeme poslije meditacije.

Tehnika TM optimalizuje rad mozga, što povećava koefi cijent inteligencije, čak i nakon perioda za koji se ranije smatralo da predstavlja biološku granicu njenog rasta jača kratkotrajnu i dugotrajnu memoriju, poboljšava koncentraciju i kreativnost. Studenti i učenici koji praktikuju tehniku TM, mnogo brže uče i imaju znatno bolje ocjene na ispitima od svojih vršnjaka.

Oslobađanjem od stresa iz nervnog sistema, TM čini ljude opuštenijima i prisnijim u međuljudskim odnosima, pa se dosta često koristi u ustanovama za socijalnu rehabilitaciju.

Smanjite stres

Stotine kompanija širom svijeta u proteklih 50 godina uvele su praktikovanje tehnike TM za svoje zaposlene, od „Dženeral motorsa” do „Eriksona”, od japanskog „Sumitomo hevi indastri” do IBM-a. Svi oni su otkrili da mnogo novca izdvajaju za zdravstveno osiguranje i liječenje svojih radnika. Dokazano je da ljudi koji primjenjuju meditaciju manje obolijevaju.

U kolektivu koji praktikuje tehniku TM, dolazi do velikog smanjenja socijalnog stresa, boljih međuljudskih odnosa, povećanja kreativnosti i produktivnosti, a to se na kraju ogleda se u finansijskom bilansu, boljem zdravlju i većem zadovoljstvu zaposlenih.

Meditacija se preporučuje svima. Svima nama treba više mira, više kreativnosti, inteligencije, efikasnosti u onome što radimo, više sreće, boljeg odnosa sa okolinom i spokojniji, humaniji svijet čiji smo dio. A tehnika TM upravo to nam donosi.

Koristi od TM

- Oslobađa od stresa

- Jača nervni sistem

- Povećava koeficijent inteligencije

- Jača kratkotrajnu i dugotrajnu memoriju

- Poboljšava koncentraciju i kreativnost

- Čini nas opuštenijima i prisnijima u međuljudskim odnosima

- Normalizuje krvni pritisak

Za razliku od nekih drugih tehnika, TM mogu da koriste i djeca a takva deca su mnogo inteligentnija od svojih vršnjaka i mnogo uspješnija od djece koja nisu imala priliku da je nauče. Ona su konstruktivna i blagonaklona prema svojim drugarima, njihovo odnos je zreliji, ne bježe iz škole, a sukobe, ako se uopšte pojave, rješavaju na miroljubiv način.

Transcedentalna meditacija (TM)

Red, energija i inteligencija

To je jednostavan, prirodan postupak mentalne i fizičke relaksacije tokom kojeg se pažnja kreće od grubljih do finijih nivoa mentalne aktivnosti, dok ne iskusimo i najtananiju vrednost misli, transcendiramo je i naš um se stiša u svoje osnovno stanje čiste, transcendentalne svijesti.

U tom smirenom stanju pune unutrašnje budnosti svijest je svjesna same sebe, naše sopstvo je potpuno probuđeno i svjesno svoje neograničenosti.

Jedinstveno polje, koje je svijest, izvor je sveukupne kreativnosti pojavnog svijeta.

Kada se naš um identifikuje sa ovim poljem, koje je njegovo najunutrašnjije „ja“, on poprima kvalitete reda, energije i inteligencije.

Naša fiziologija počinje da funkcioniše na savršeno uređen nacin, a stres i njegove posljedice nestaju.

Bonus video: