Uzalud presuda: Budva ne može do svoje imovine

U Katastru nisu mogli da obave preknjiženje, zbog “pravnih nejasnoća”...
175 pregleda 16 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.08.2016. 17:13h

Budvanski katastar odbio je zahtjev Opštine Budva da na lokalnu upravu uknjiži 8.129 kvadrata poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Prethodno su to isto učinili i sa zahtjevom kompanije Tradeunique - svjedoka saradnika Mirka Latinovića, pojašnjavajući da je neprecizna sudska presuda podgoričkog Višeg suda kojom je to definisano.

Uprava za nekretnine tvrdi da se najprije mora zaključiti ugovor između Tradeunique i Opštine oko ustupanja dijela luksuznog kompleksa u centru Budve.

Opština je predala žalbu Ministarstvu finansija, stavaljajući teret na poslovne i stambene prostore koji su joj pripali na osnovu sudske presude.

Još 10. aprila istekao je rok do kada se taj posao morao završiti.

Četiri mjeseca Opština čeka da se domogne vrijedne imovine, koju su prema tvrdnjama, kanili odmah da prodaju kako bi stabilizovali tešku finansijsku situaciju

Četiri mjeseca Opština čeka da se domogne vrijedne imovine, koju su prema tvrdnjama, kanili odmah da prodaju kako bi stabilizovali tešku finansijsku situaciju.

Latinovićeva kompanija i direktor Goran Bojanić potpisali su sa Specijalnim tužilaštvom Sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga je donešena presuda prema kojoj su dužni da Opštinu vrate gotovo 20.000.000 eura.

Toliko je Budva oštećena u malverzacijama tokom gradnje i raspodjele prostora u TQ Plazi, od strane kriminalne organizacije na čijem je čelu bio političar iz DPS-a Svetozar Marović.

Sudija Boris Savić u odluci je konstatovao da se šteta može nadoknaditi i u imovinskoj protivvrijednosti, pa su iz Tradeuniquea odlučili da gradu ustupe dio objekta.

Problem je, međutim, nastao jer u Katastru nisu mogli da obave preknjiženje, zbog “pravnih nejasnoća” - zato je prvobitno odbijen zahtjev Tradeunique da se kompletna šestospratna lamela C uknjiži na Opštinu.

Viši sud prethodno je povukao privremenu mjeru zabrane raspolaganja TQ Plazom, koju je na predlog Specijalnog tužilaštva stavio na Latinovićevu imovinu.

Osim toga, država je istovremeno “skinula šapu” i sa luksuznog rezidnecijalnog kompleksa Carsko selo iznad Svetog Stefana, kao i sa tri apartmana koje taj biznismen posjeduje u hotelu Splendid.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović prije deset dana kazao je da kao ozebli sunce čekaju da Katastar preknjiži imovinu, kako bi na prodaju oglasili prostore koje će dobiti.

To je prije dva dana ponovila i potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, rekavši da izvršna vlast neće dozvoliti opstrukcije kad je riječ o vraćanju imovine pribavljene kriminalnim radnjama.

Ona je rekla da će u okviru svojih nadležnosti, pomoći da se taj problem brzo prevaziđe.

”Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovalo Specijalno tužilaštvo”, kazao je Popović, najavljujući ranije prodaju prostora.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio kriminalne grupe na čijem je čelu bio Marović.

Marović je takođe to priznao i nagodio se sa tužilaštvom.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji između Opštine i Latinovićeve firme.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore. Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

Latinović uskoro otvara hotel Plaza

I dok Opština čeka da joj uzme kvadrate u TQ Plazi koji joj pripadaju na osnovu sudske presude, kompanija Tradeunique završila je adaptaciju Lamele A u tom kompleksu.

Tu će otvotiti hotel Plaza.

Opština je prije deset mjeseci odobrila firmi Latinovića da dogradi TQ Plazu i napravi poseban trospratni stakleni ulaz u luksuzni hotel sa četiri zvjezdice, koji raspolaže sa 80 soba, spa centrom, teretanom...

Bonus video: