Matična baza je uslov za operu

Markovićeva je upisala i završila Akademiju u Istočnom Sarajevu, odsjek za solo pjevanje u klasi Radmile Bakočević
163 pregleda 1 komentar(a)
Bojana Marković, Foto: YouTube
Bojana Marković, Foto: YouTube
Ažurirano: 10.08.2016. 19:12h

Kada je u Milanskoj skali slušala Verdijevog “Otela” Nikšićanka Bojana Marković već tada je znala da će na Muzičkoj akademiji upisati odsjek za solo pjevanje. Tako je i uradila. Nakon završene osnovne Muzičke škole u Nikšiću i srednje u Podgorici, Markovićeva je upisala i završila Akademiju u Istočnom Sarajevu, odsjek za solo pjevanje u klasi Radmile Bakočević. Krajem narednog mjeseca ide za Barselonu, na Konzervatorijum u Liceu, gdje je primljena na jednogodišnjim master studijama.

“To je za mene veliki pomak što se tiče usavršavanja, a potrudiću se da u Španiji ostanem koliko god budem mogla”, kazala je za “Vijesti” Markovićeva koja u nikšićkoj Gimnaziji radi kao profesorica muzičkog vaspitanja.

Za polaganje prijemnog ispita na Konzervatorijumu u Barseloni Markovićeva je snimila osam pjesama, a pored četiri klasične kompozicije tu su se našle dvije tradicionalne sa gitaristom Slobodanom Bogdanovićem i dvije duhovne sa koleginicom Gordanom Bjeletić.

Iako opera kod nas nije zastupljena mlada Nikšićanka se nada da će se situacija promijeniti, a da bi se to dogodilo potrebna je, kako je istakla, operska kuća.

“Opera kod nas nije zastupljena i publika nema priliku da je sluša. Više je zastupljena u nekim elitističkim krugovima, nego što je dostupna široj javnosti. Treba stvoriti matičnu bazu, odnosno opersku kuću za popularizaciju iste, kao i omogućiti rad i gostovanje solo pjevača u zdanjima koja tehnički odgovaraju za izvođenje klasičnog repertoara”, riječi su profesorice solo pjevanja koja je prvi nastup imala kao šestogodišnja djevojčica.

Od tada je imala mnogo nastupa, a priznaje da su joj najdraži oni pred nikšićkom publikom.

“Veliki hendikep je što Srednja muzička škola nema odsjek za solo pjevanje, uprkos postojanju stručnog kadra i interesovanja djece. Moram da naglasim da mnogo cijenim profesoricu Larisu Dašić-Simović koja mi je u srednjoj školi omogućila da spoznam i razvijem svoj talenat, a ako moram da navedem ko mi je bio uzor i u ljudskom i u profesionalnom smislu to je operska diva Radmila Bakočević”, kazala je Markovićeva kojoj je najdraža opera “Prsten Nibelunga” od Riharda Vagnera, a voljela bi da dobije ulogu Danice u “Balkanskoj carici”, prvoj crnogorskoj operi.

Bonus video: