Težak incident: Naoružani napadači opljačkali predstavnike COK u Riju!

Na TV Vijesti u 18.30 pratite uključenje uživo Aleksandra Radovića, specijalnog izvještača "Vijesti" iz Rija, koji ima detalje o incidentu
92 pregleda 117 komentar(a)
Miljan Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miljan Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.08.2016. 16:12h

Službenik Crnogorskog olimpijskog komiteta Nikola Đurović, predstavnik diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Argentini, koja je nadležna za Brazil Miljan Mugoša, te dvojica predstavnika crnogorske dijaspore – Božidar Šaranović iz Amerike i Nikolas Vukasović iz Argentine (pokrajina Santa Fe), napadnuti su sinoć u Rio de Žaneiru, u blizini aerodroma, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

"Dok su se vraćali sa aerodroma, na kome su službenik COK-a i službenik diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Argentini dočekali Vukasovića, koji je stigao u posjetu olimpijskom timu, u službenom automobilu olimpijskih igara, koje je COK-u dodijelio Organizacioni komitet, njihovo vozilo udario je automobil u kome su bili naoružani razbojnici", navodi se u saopštenju.

Pod prijetnjom oružjem, njima trojici otete su sve lične stvari i službeni automobil MOK-a.

"Veoma priprabnom i prisebnom reakcijom službenika diplomatsko-konzularnog predstavništva i službenika COK-a izbjegnut je incident sa težim posljedicama i niko nije povrijeđen", navodi se u saopštenju COK-a..

Neposredno nakon incidenta, na lice mjesta stigla je brazilska policija, koja je napravila uviđaj i koja ih je sprovela do hotela u kome su smješteni predstavnici olimpijskih komiteta i zvaničnici MOK-a.

O teškom incidentu upoznat je Organizacioni komitet Olimpijskih igara, sa kojim će, povodom incidenta, predstavnici naše olimpijske misije održati hitan sastanak.

Ambasada Crne Gore u Argentini, koja je zadužena za konzularne poslove u Brazilu, uputiće protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Brazila.

COK je predvidio da bi ovakve situacije mogle da se dogode, navodi se u daljem saopštenju, pa je upravo zbog toga pozvao predstavnika našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva u Argentini, da bi bio na usluzi našim državljanima i pomogao im da lakše riješe probleme, sa kojim bi mogli da se suoče tokom boravka u Brazilu.

Iz COK-a su pokazali zabrinutost zbog bezbjednosne situacije i izražava veliku zabrinutost zbog načina na koji su organizatori riješili pitanje bezbjednosti učesnika Olimpijskih igara i predstavnika olimpijske porodice.

COK je još jednom preporučio crnogorskim sportistima da se, bez potrebe, ne kreću izvan obezbijeđenih takmičarskih zona.

MVPEI: Idite organizovano, nemojte sami na terene

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su potvrdili da se napad desio u gradu Niteroj u blizini Rio de Žaneira kada je "od strane nepoznatih počinilaca napadnut službeni automobil, dodijeljen od strane organizatora Olimpijskih igara, u kome su se nalazili predstavnici delegacije Crne Gore i akreditovani diplomatski predstavnik Crne Gore u Brazilu."

"Tom prilikom, napadači su pod prijetnjom vatrenim oružjem nasilno izveli članove crnogorske delegacije iz automobila i otuđili im prtljag i lične stvari. U incidentu nije bilo povrijeđenih zahvaljujući priprabnom i prisebnom reakcijom predstavnika delegacije Crne Gore, koji su uz pratnju brazilske policije sprovodeni do hotela u kome su smješteni predstavnici olimpijskih komiteta i zvaničnici MOK-a. Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore se danas ovim povodom uobičajenom diplomatskim putem obratilo Ministarstvu vanjskih poslova Republike Brazila. Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore koristi i ovu priliku da uputi apel svim crnogorskim državljanima koji se nalaze u Riju da se, zbog nepredviđenih situacija koje se mogu dogoditi tokom trajanja Olimpijskih igara, kreću u organizovanim grupama i izbjegavaju individualne aranžmane prilikom odlaska na sportske terene. Takođe, preporučuje se da se kretanje van sadržaja olimpijskih sportskih igara svede na najmanju moguću mjeru", zaključuje MVPEI.

Bonus video: