Novo čitanje legende o Vladimiru i Kosari

Za 29 godina Ljetopisa ovo je treća inscenacija posvećena Vladimiru i Kosari
183 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir i Kosara, Foto: Anto Baković
Vladimir i Kosara, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.08.2016. 06:37h

Ovacijama i višestrukim vraćanjem na bis, publika je u nedjelju veče na kraju premijernog izvođenja nagradila glumački i autorski ansambl predstave “Sveti i prokleti”, ovogodišnje pozorišne produkcije XXIX Barskog ljetopisa. U znaku posebne atmosfere, jer je kiša sve vrijeme prijetila da će zasuti glumce i gledaoce na sceni u Starom gradu, ova tragedija koju je napisao i režirao Obrad Nenezić na nov način je prikazala legendarnu ljubav dukljanskog kneza i bugarske princeze i njihovu nesrećnu sudbinu.

Vladimirova i Kosarina bezgranična ljubav pretočena je u modernu dramu u stihovima, koja je u 12 scena prikazala vječnu borbu dobra i zla. Tragična nota provlačena je kroz sve scene, ni iskazi ljubavi nisu bili lišeni sjenke zle kobi, na što publika nije ostala ravnodušna ni tokom same predstave koja teško da će imati ljepše pozornice od ambijentalne cjeline barskog Starog grada.

Vladimira i Kosaru igrali su Jovan Dabović i Branka Stanić, Samuila Dragiša Simović, Vladislava Filip Đuretić, a u predstavi su nastupili i Vukan Pejović, Mirko Nikolić i Vladimir Cerović.

“Vratili smo šekspirovski duh u Stari grad. Iznad svega je ljubav, to smo i pokazali. Uložili smo sebe u ove dvomjesečne pripreme i mislim da se u potpunosti isplatilo. Ovoje doba u kojem su isčezle tradicionalne vrijednosti, trebamo se vratiti u prošlost i potražiti ono pravo”, ocijenio je nakon premijere vidno zadovoljni reditelj i pisac Nenezić.

Ispred izvršnog producenta predstave, direktor JP Kulturni centar Bar Ćazim Nikezić takođe nije krio zadovoljstvo zbog reakcija publike i čestitki koje su stizale sa svih strana.

“Ponosimo se ovom produkcijom, dobili smo ono što smo tražili, predstavu koja će po svemu sudeći imati dug pozorišni život. Hvala svim članovima ansambla na izvanrednom zalaganju koje je izrodilo ovako kvalitetnu predstavu”, kazao je Nikezić.

On je podsjetio da je za 29 godina Ljetopisa ovo treća inscenacija posvećena Vladimiru i Kosari, prve dvije je režirao Slobodan Milatović, 1987. na prvom Ljetopisu, po tekstu Ace Popovića, sa Varjom Đukić i Mladenom Nelevićem u glavnim rolama, te 2010. po tekstu Zagorke Pop Andonovske, u koprodukciji sa Skopskim kulturnim letom, i Vesnom Gavril i Milivojem Obradovićem kao glavnim protagonistima.

Scenografiju za predstavu potpisuje Darko Musić, kostime Anastazija Miranović, a za scenski govor je bila zadužena dr Dijana Marojević. Dizajn plakata je uradio Milovan Kadović.

Večeras od 22 sata u Starom gradu Baru biće odigrana prva repriza.

Bonus video: