„Kenguri” dobili Srbe, Hrvati Špance

Australija sjajnim šutem za tri poena slavila u finišu, Dario Šarić blokadom Pau Gasola u posljednoj sekundi oduševio svijet
66 pregleda 14 komentar(a)
Bojan Bogdanović, Foto: Reuters
Bojan Bogdanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2016. 20:25h

Spektakularan košarkaški turnir u Riju! Takvim su ga učinila dva sjajna meča juče - Australija je u finišu slavila nad Srbijom (95:80), a Hrvatska je šokirala favorizovanu Španiju (72:70).

Iako rezultat govori drugačije, „kenguri” su meč sa Srbijom riješili u posljednjih 100 sekundi sa dvije vezane trojke. A Srbija je povela u finišu prvog poluvremena i sjajno krenula u drugo, ipak Australija, ekipa NBA igrača je pokazala klasu, pa najave igrača da „kenguri” mogu do prve košarkaške medalje u istoriji, nijesu samo fraze.

A Španije je početkom drugog poluvremena vodila 14 poena i činilo se da će lako „odraditi” Hrvate. „Vatreni” nisu tako mislili i predvođeni Bojanom Bogdanovićem (23 poena) i Darkom Planinićem, sustigli su Špance, i na 37 sekundi prije kraja imali su čak četiri poena prednosti.

Nikola Mirotić je trojkom (19 poena) vratio neizvjesnost, ali je Dario Šarić u posljednjoj sekundi izblokirao Pau Gasola za TV-špice!

Igra se i rukometni turnir, a Veselin Vujović je nakon spektakularne eliminacija Španije sa OI turnira, nastavio sa uspjesima na klupi Slovenije. „Dežela” je savladala Egipat (27:26), a sjutra igra sa domaćinom, koji je šokirao Poljsku u prvom krugu (34:32).

A rekordi ne „padaju” samo u plivanju, Kinez Lun Cincjuan osvojio je zlato u dizanju tegova sa novim svjetskim rekordom u kategoriji do 56 kilograma. Kinez je ukupono podigao 307 kilograma (137 u dizanju i 170 kg u izbačaju).

I dok su ruski sportisti zbog doping afere nerado viđeni i praćeni zvižducima, ali i dobacivanjima konkurenata na borilištima, Irci su pokazali dosljednost. Bokser Majkl O'Rejli neće učestvovati, jer je bio pozitivan. Iako do eliminacije i B proba treba da da isti rezultat, u Irskoj je pravilnik takav da se ne smije nastupati do rasvjetljenja slučaja.

Zato ne čudi protest irske plivačice Fione Dojl, kojoj je za prolazak u polufinale nedostajalo 26 stotinki.

"Varalice ostaju varalice, Julija Jefimova je imala pet pozitivnih doping proba i vratili su je uprkos riječima FINE i MOK-a", naglasila je Dojl.

Doping teme, koje dominiraju u Riju, na dan su pale u drugi plan. Razlog je bokser iz Namibije, Džonas Džunijus, koji je uhapšen zbog pokušaja silovanja sobarice u olimpijskom selu. Džunijus je nosio zastavu Namibije na otvaranju OI.

Nakon 15 pobjeda na olimpijskim teniskim turnirima i zlatnih medalja 2004, 2008, i 2012. godine (2008. nisu učestvovale), američke sestre Vilijams, Venus i Serena poražene su u Riju. Bolje su bile Čehinje, Barbora Stricova i Lusije Šafaržova (6:3, 6:4).

Bonus video: