Vučeliću sada prijeti do 10 godina robije

Ta kazna se odnosi samo na krivično djelo pomoć pri pripremi teškog djela ugrožavanja Francuske
118 pregleda 20 komentar(a)
Oružje, Foto: Dubrovacki.hr
Oružje, Foto: Dubrovacki.hr
Ažurirano: 08.08.2016. 05:30h

Sud u njemačkom Minhenu za deset dana donijeće presudu Podgoričaninu Vlatku Vučeliću (52), osumnjičenom za nedozvoljeno držanje oružja i za “pomoć teroristima pri pripremi teškog djela ugrožavanja države Francuske”.

To piše u jučerašnjem tekstu lokalnog medija u Bavarskoj “Merkur”.

Ukoliko se dokaže krivica, prema tamošnjem zakonu, Podgoričanin može biti kažnjen do 10 godina zatvora. Ta kazna se odnosi samo na glavno krivično djelo koje mu se stavlja na teret - pomoć pri pripremi teškog djela ugrožavanja države.

Iz porodice Vučelić kazali su “Vijestima” da nisu znali kada počinje suđenje i da su od kad je uhapšen samo jednom vidjeli Vlatka.

“U martu su ga vidjeli brat i sestra. Nije smio ni riječ da progovori oko toga što mu stavljaju na teret i oko oružja. Rekao je da je dobro, čak se i fizički popravio u zatvoru”, kazao je juče u telefonskom razgovoru član porodice uhapšenog Podgoričanina.

Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salzburg - Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva.

U specijalno napravljenom prostoru bijelog “golfa” nađeno je sedam automata marke “zastava” i kalašnjikov, dvije ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja, revolver “magnum”.

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gdje su teroristi 13. novembra u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi.

“Bavarsko Državno tužilaštvo je ubijeđeno da su i oružje i eksploziv bili namijenjeni za napade, najvjerovatnije za seriju napada tzv. Islamske države”, prenio je njemački list "Zidojče cajtung" (Sueddeutsche Zeitung - SZ).

Taj medij objavio je i da suđenje Vučeliću počinje sjutra pred Sudom za zaštitu države u Zemljaskom sudu u Minhenu. On se branio ćutanjem.

Državno tužilaštvo polazi i od toga da je za transport oružja Vučelić trebalo da dobije 2.000 eura i da je znao da vozi veoma opasni teret.

“Vlatko V. je znao i da je već u januaru 2015. godine u Parizu izvršen jedan teroristički napad sa islamističkom pozadinom, na redakciju satiričarskog lista ’Šarli ebdo’.

U autu pronađeni eksploziv TNT je perfektan za napade samoubica, kaže Državno tužilaštvo.

Ono polazi od toga da je Vlatko V. htio da pomogne napadačima i time da teško ošteti unutrašnju bezbjednost države Francuske”, navodi se u tekstu “Zidojče cajtunga” .

Vučelić je porijeklom iz Pipera, bio je sezonski radnik kompanije “Plantaže”, povremeno nadničar, nije oženjen, nema djece i živio je sam u baraci na Koniku.

Bonus video: