Ili jesmo, ili nismo - lavice

"Možda je poraz od Španije dobar da se smiri euforija oko medalje, pa i zlata o kome su svi pričali", kaže Katarina Bulatović
65 pregleda 14 komentar(a)
Dragan Adžić Sonja Barjaktarović Jovanka Radičević, Foto: Hrvatski rukometni savez
Dragan Adžić Sonja Barjaktarović Jovanka Radičević, Foto: Hrvatski rukometni savez
Ažurirano: 08.08.2016. 12:20h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Ili jesmo, ili nismo - lavice.

To bi mogao da bude moto crnogorskih rukometašica pred drugi meč na olimpijskom turniru, a nakon ubjedljivog, razočaravajućeg poraza na startu od Španije.

Drugi rival je Angola, koja je ulogu autsajdera u grupi poništila u prvom kolu, senzacionalnom pobjedom nad Rumunijom 23:19.

Crnu Goru čeka, dakle, teži protivnik nego što se misli, protivnik koji igra rasterećeno i nema šta da izgubi u Riju.

Izabranice Dragana Adžića, s druge strane, kao olimpijske vicešampionke i jedna od najboljih evropskih ekipa, mogla bi da izgubi - sve.

"Možda je ovaj poraz dobar da se smiri euforija oko medalje, pa i zlata o kome su svi pričali, i da shvatimo da moramo da se potrudimo za svaku loptu, za svaku odbranu. Prije svega, moramo da dignemo glavu i da ponovo pokažemo da smo tim, pravi tim", kaže Katarina Bulatović.

"Ako smo prave, izaći ćemo iz ovog problema i ove situacije, ali mislim da od ovoga ne može gore", nadovezala se Milena Raičević analizirajući, ukratko, poraz od Španije.

Pred Angolu stanje je - može se reći, vanredno. Dva zadatka ima stručni štab - da još jednom upozori da Angola nije naivna, mada rezultat meča sa Rumunijom to i pokazuje, te da u kratkom periodu, u samo jednom treningu ispravi brojne mane na terenu.

Adžić, međutim, ističe da je u pitanju psihološki problem, prije svega...

"Ni tokom pripremnog perioda, na turniru u Holandiji, nismo napravili ni upola ovoliko tehničkih grešaka, kao protiv Španije. To je znak da je problem u glavama. Jesam upozoravao u pripremi meča da može nešto slično da se dogodi, ali očigledno nisam uspio da to spriječim. Vjerujem da ćemo biti pametni i da se nakon ovako lošeg osjećaja vratiti onome što je prepoznatljivo za nas i da ćemo protiv vrlo neugodne Angole uknjižiti prvu pobjedu i na pravi način dočekati mečeve sa velesilama Norveškom, Rumunijom i Brazilom", ističe Adžić.

Poraz od Španije, ma koliko bio ubjedljiv, ne smije da se doživi tragično, već kao opomena. Tako, čini se, razmišljaju djevojke, još pune samopouzdanja.

"Sve zavisi od nas u narednom meču, kao i uvijek", ističe Raičević.

A selektoru je u mislima samo jedno.

"Uradićemo sve da spremimo djevojke da daju maksimum, pa neka nas neko pobijedi kada smo na maksimalnom nivou, a ne ovako da sami sebe pobjeđujemo“, zaključio je Adžić.

Popović: Naravno da još vjerujemo u medalju

Bojana Popović ponovo je na najvećoj sceni, nakon četiri godine pauze. Povratak - (ne)očekivano težak, i za nju i za tim.

"Mnogo lopti smo izgubile zbog glupih driblinga i loših pasova, a utrošile smo dosta energije da ispravimo greške, a teško se vratiti iz tolikog minusa. Idemo dalje. Realno, u pozicionoj odbrani je bilo dobrih stvari, bilo je nešto pozitivno i u napadu, ali ukupan utisak nije dobar", rekla je Popović.

Jedan od uzroka brojnih grešaka bile su i - lopte, ističe Popović.

"Griješile smo dosta i zbog lopti, koje nisu odskakale kako smo očekivale. Jednostavno, nismo se prilagodile njima, ali istom loptom igrale su i one, to svakako nije opravdanje", kazala je kapitenka nacionalnog tima.

Na pitanje da li još vjeruje da Crna Gora može do medalje, bila je nedosmislena...

"Naravno da vjerujem. I na prošlim Igrama smo izgubile neke utakmice i naučile iz tih poraza. Zašto ne bi bilo tako i ovoga puta?", zaključiča je Popović.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: