ISTRAGA LIKVIDACIJE BOŽIDARA TOMAŠEVIĆA

Ubistvo sukob narkoklanova?

U evidenciju barske policije Tomašević je ušao krajem prošlog vijeka, još kao stariji maloljetnik, a tada je bio vođen kao član kriminalne grupe okupljene oko svog sugrađanina Dragoslava Ivanovića.
343 pregleda 21 komentar(a)
Ubistvo Božidara Tomaševića, Foto: Radomir Petrić
Ubistvo Božidara Tomaševića, Foto: Radomir Petrić
04.04.2019. 21:05h

Policija još  traga za nepoznatim napadačem koji je ispalio oko 15 metaka u Baranina Božidara Tomaševića (35), koji je živio u Novom Sadu.

Tomašević je ubijen u subotu veče oko 22 sata na parkingu udaljenom nepunih 100 metara od policijske stanice u centru Bara.

Pod okriljem mraka i jake kiše ubica je  pobjegao uličicama najužeg dijela Topolice, izbjegavši hapšenje iako su se iz zgrade CB Bar kod automobila ubijenog odmah pojavili policajci. U potjeru su se uključili i pripadnici patrole Posebne jedinice policije, koja je te noći bila u Baru.

Inspektori još ne znaju da li je ubica imao  logističku podršku za bjekstvo.

Inspektori barske kriminalističke policije  nakon samo par sati od ubistva vjeruju da je likvidacija naručena izvan Crne Gore.

Sumnjaju na nerašćišćene račune u novosadskom podzemlju.

“Na osnovu dostupnih podataka, može se reći da ubistvo nema veze sa Barom, već da se radi o svođenju neraščišćenih računa u srpskom kriminalnom miljeu, vrlo moguće i sa dodirnim tačkama sa ratom srpskih narkoklanova”, kazao je “Vijestima” izvor iz istrage.

Tomašević je ubijen dok je bio u svom automobilu na parkingu, pokušavajući da krene u rikverc.

U ovakvim slučajevima, kao po pravilu, likvidaciju izvodi jedan napadač.

U evidenciju barske policije Tomašević je ušao krajem prošlog  vijeka, još kao stariji maloljetnik, a tada je bio vođen kao član kriminalne grupe okupljene oko svog sugrađanina Dragoslava Ivanovića.

Ova grupa, svojevremeno zabilježena  u “Bijeloj knjizi“ SOCTA kao jedan od šest barskih kriminalnih klanova, u međuvremenu je izgubila i na snazi i na funkcionalnosti u kriminalnom miljeu.

Iz krugova bliskih istrazi kazali su i da je  Tomašević, otkako se preselio u Novi Sad, u više navrata boravio u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, te da je u Bar stigao pet dana prije nego što je ubijen.

“U istrazi barskoj policiji pomaže i kriminalistički inspektor iz Novog Sada koji je u sklopu saradnje dviju policija ovog ljeta na ispomoći kolegama u Baru”, dodali su sagovornici “Vijesti“.

Pravosnažno oslobođen  krivice za pripremanje ubistva Bujića

Tomašević  je uhapšen 2008. godine sa još devet osoba koje su, prema optužnici, pripremale likvidaciju Veselina Bujića iz Bara. Bujić se u policijskim evidencijama vodi kao vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa iz tog grada.

Sa Tomaševićem su tada uhapšeni Nikola i Goran Spasojević, Srđan Nikčević, Zoran Vukčević, Željko Radunović, Slaviša Kovačević, Jovica Zindović, Vidak Vorotović i Rade Mrvaljević.

Za skrivanje su koristili iznajmljeni stan Safeta Kalića, kojem je suđeno zbog "pranja" više miliona eura, prema optužnici stečenih švercom droge.  Kalić je prije nekoliko dana i pravosnažno oslobođen te optužbe. Viši sud u Podgorici u julu 2010. godine  oslobodilo je sve okrivljene od optužbi da su organizovali i pripremali ubistvo  Bujića. Tu presudu je kasnije potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore.