LEGENDARNI KOŠARKAŠ ZA "VIJESTI"

Đinobili: Niko ne navija kao Argentinci

"Imao sam želju da se od reprezentacije oprostim na Olimpijskim igrama, jer Tokio sigurno neću dočekati na parketu", kaže Đinobili u kratkom razgovoru za "Vijesti".
0 komentar(a)
Emanuel Đinobili, Foto: Reuters
Emanuel Đinobili, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2016. 09:18h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Ima sportista koji traju toliko dugo da vam se čini da se njihova karijera neće nikada završiti.

Jedan od tih je Manu Đinobili, kultna figura argentinskog sporta i svjetske košarke. Napunio je 39 godina, 14 sezona je u NBA ligi, ima četiri šampionska prstena sa San Antoniom, sa kojim je nedavno produžio ugovor na bar još jednu. Umjesto sportske penzije, on je u ritmu kao kada je bio u naponu snage...

"Imao sam želju da se od reprezentacije oprostim na Olimpijskim igrama, jer Tokio sigurno neću dočekati na parketu", kaže Đinobili u kratkom razgovoru za "Vijesti".

Simbolično, sa njim u timu su i njegovi vječiti partneri - Luis Skola i Andres Noćioni, koji su prije 12 godina Argentinu doveli do olimpijskog zlata u Atini. Košarka je, u tom trenutku, prvi i posljednji put bila popularnija od fudbala u zemlji gaučosa.

"To je sigurno najveći trenutak u mojoj karijeri. Poseban je osjećaj igrati za svoju zemlju, a mislim da niko tako strastveno i sa euforijom ne bodri nacionalni tim kao što rade Argentinci. Nadam se da ćemo im prirediti zadovoljstvo, ali ovdje je konkurencija opasna. Izdvaja se SAD, ostali, među kojima smo i mi, vjeruju da mogu do medalje", kaže Đinobili.

Osvajanjem zlata 2004. godine, Đinobili je ušao u istoriju košarke, kao tek drugi igrač koji ima titule u Evroligi (Virtus Bolonja, 2001), NBA ligi i Olimpijskim igrama. Prije njega to je uradio samo Bil Bredli (Olimpija Milano 1966, Njujork Niks 1970. i 1973. i selekcija SAD u Tokiju 1964).

"Imao sam sreću da igram u velikim timovima, sa velikim igračima. I to je to. Titule su kolektivna zasluga", ističe Đinobili.

Kako je samo menadžment San Antonija imao široke poglede i sjajnu procjenu - Manu je u Teksas došao tri godine kasnije i ostao do danas, učestvujući u stvaranju mita o „Sparsima“, sa Timom Dankanom i Tonijem Parkerom.

Dankan nije izdržao više, odlučio je da se oprosti...

"Neće biti isto bez njega, ali ostajemo Toni i ja, i neki mlađi momci da nastavimo njegovim i našim putem, bar još jednu godinu", ističe Đinobili.

Harden: Đinobili je najbolji ljevak

Đinobili je od početka NBA karijere imao ulogu - džokera, ili šestog čovjeka.

Zvanično je bio najbolja prva rezerva 2008. godine, a njegovoj igri i posvećenosti dive se novi asovi, poput Kleja Tompsona.

"On je uvijek bio spreman da se podredi ekipi. Mogao je da bira gdje će da igra u petorci, da postiže 25 i više poena po meču, ali je on izbrao da bude dio šampionskog tima, a ne da popravlja statistiku. To je za divljenje", kazao je nedavno Tompson.

A na pitanje, ko je najbolji ljevoruki košarkaš svih vremena, Džejms Harden je bez mnogo razmišljanja izgovorio ime - Manu Đinobili.

Sponzor izvještavanja iz Rija