PRIRODNI LIJEK

Ublažite simptome uboda insekata

Napravite pastu od malo vode i sode bikarbone pa je stavite na mjesto uboda. Pastu isperite kad počne da se suši i, ako je potrebno, zamijenite drugom (ako još traje bol).
92 pregleda 0 komentar(a)
Pčela, Lijepo vrijeme, Foto: Beta/AP
Pčela, Lijepo vrijeme, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2016. 16:52h

1. Stavite kockicu leda na područje uboda.

2. Napravite pastu od malo vode i sode bikarbone pa je stavite na mjesto uboda. Pastu isperite kad počne da se suši i, ako je potrebno, zamijenite drugom (ako još traje bol).

3. Uzmite list kupusa i zgnječite ga pod prstima te ga stavite na oteklinu, odnosno mjesto uboda. Ako je potrebno, povežite gazom i ostavite dok oblog ne postane topao pa ga zamijenite novim. Umjesto kupusa, možete koristiti neko drugo lisnato zeleno povrće poput raštana, kelja ili lišća kelerabe.

4. Na mjesto uboda stavite jednu kap eteričnog ulja čajevca. Ovo ulje ima protivupalno djelovanje, a ujedno ublažava svrbež, otok i bol. Pomaže kod već postojećih uboda insekata, ali ima još jednu prednost - odbija komarce. Dovoljno je pomiješati pola decilitra ulja čajevca s malo vode i staviti u bočicu s raspršivačem. Mješavinu treba raspršiti po koži barem 10 minuta prije izlaska kako bi se stigla upiti i stvoriti zaštitni sloj.

5. Bijeli luk je jedan od najpoznatijih narodnih lijekova u borbi protiv komaraca. Ne treba ništa posebno da radite osim da ga jedete.

6. Te krvopije ne podnose ni miris bosiljka, ali ni limun trave. Najbolje ih je držati na prozorima ili na ulazu u kuću. Ovo ulje ima protuupalno djelovanje, a ujedno ublažava svrbež, oteklinu i bol. Pomaže kod već postojećih uboda insekata, ali ima još jednu prednost - odbija komarce.

7. Iako se najviše koristi za smirivanje opeklina od sunca, aloe vera pomaže i kod uboda insekata. Ona smanjuje svrab i ublažava otok. Nanosi se na ubod nekoliko puta na dan.

8. Jabukovo sirće ublažava otekline od uboda. Možete nekoliko kapi nanijeti na vatu i njome protrljati mjesto uboda ili u toplu kupku dodati dvije do tri šolje sirćeta.

9. Zelena glina se koristi kao maska za lice, ali pomaže i kod uboda. Ublažava svrab i otok te izvlači otrov iz kože. Prah zelene gline najbolje je pomiješati s nekoliko kapi vode tako da nastane pasta i potom je nanijeti na mjesto uboda.