Grand Prix – Velika zlatna mimoza filmu "S one strane"

Film "Ispod mosta među stijenama" koji je premijerno prikazan u Herceg Novom dobio je specijalno priznanje za nov i intrigantan pristup žanru, te izuzetno originalnu ideju čiji potencijal inspiriše
78 pregleda 0 komentar(a)
Žiri Filmskog festivala, Foto: Slavica Kosić
Žiri Filmskog festivala, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.08.2016. 14:39h

Grand Prix – Velika zlatna mimoza Montenegro Film Festivala pripala je filmu "S one strane", reditelja Zrinka Ogreste za suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi žena suočena sa najvećom pričom svog života.

Odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu glumica Varja Đukić – predsjednica žirija, reditelj Ognjen Sviličić i Aleksandar Radunović .

Zlatna mimoza za režiju dodjeljena je reditelju Daliboru Mataniću za film "Zvizdan", za izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih tjeskobama, recidivima prošlosti i vremena u kome žive.

Izudin Bajrović dobitnik je Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu, zbog izuzetne glumačke personalnosti i majstorstva kojim je izgradio karakter Omera, direktora hotela u izvrsnom filmu Danisa Tanovića - "Smrt u sarajevu".

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Snežani Vidović za izuzetno tumačenje uloge Lamije u filmu "Smrt u Sarajevu". Ulogom u ritmu scenarija, u izuzetnom partenerstvu, povezuje karaktere i daje ovom filmu još veću snagu.

Zlatna mimoza za scenario dobila je rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović za film "Naša svakodnevna priča" za minuciozan rad na razradi karaktera i situacija u koje su bačeni.

Zlatnu mimozu za kameru dobio je Erol Zubčević za maestralan i raznovrstan rad na tri filma u konkurenciji "Smrt u Sarajevu", "Naša svakodnevna priča" i "Dobra žena" za koja je, u svakom pojedinačno, našao i iskazao poseban senzibilitet .

Film "Ispod mosta među stijenama" koji je premijerno prikazan u Herceg Novom dobio je specijalno priznanje za nov i intrigantan pristup žanru, te izuzetno originalnu ideju čiji potencijal inspiriše.

Nagradu Živko Nikolić dobila je Mirjani Karanović za film "Dobra žena", zbog konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obilježen glumačkim, scenarističkim, konačno i rediteljskim radom.

Premijera crnogorskog filma "Ispod mosta, među stijenama"

Debitantski dugometražni film „Ispod mosta, među stijenama“, reditelja Pavla Simovića koji je okupio mladu i talentovanu ekipu, dobio je pohvale stručnjaka, ali je naišao i na odobravanje publike na Kanli kuli, gdje je premijerno prikazan u okviru Filmskog festivala u Herceg Novom. Žanrovski , film je psihološki triler u kome se prepliču lične-intimne i poslovne priče dva inspektora (Miloš Pejović i Stefan Bošković). To je priča između realnosti i njene interpretacije.

Ekipa filma je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenila da je film nastajao u prijateljskoj atmosferi i u sinergiji stvaralačih i produkcionih snaga. „Stvarno smo dobro komunicirali između nas, i sa te strane, nije bilo problema“, ocijenio je reditelj Pavle Simonović.

„Nas je privatni život detektiva najviše interesovao. To je kriminalistička priča u kojoj drugi istražuju događaj koji ima, ili nema logike. Naš glavni lik malo izgubi konce između realnosti i onoga što ga proganja kao košmar. Nas javiše interesuje ta intimna priča, kako mi na neki način doživljavamo današnji svijet“, objasnio je koscenarista Sehad Čekić .

„Dok smo radili scenario, a već se bližio kraj, ja sam pitao tih dana ko će da igra Sala jednu od dvije glavne uloge, jer kada pišem, volim da zamišljam glumce za koje bi trebalo da se pišu određene replike, jer mi to pomaže. Kada je reditelj saopštio da ću ja glumiti taj lik, „ozbiljno sam, skresao replike“, kazao je glumac i koscenarista Stefan Bošković.

Miloš Pejović je zadovoljan što je dobio priliku za ovu vrstu uloge. Ističe da se trudio da lik detektiva dočara kao poštenog profesionalca, ali i da ostavi mogućnost drugačije interpretacije.“Bio je izazov stvarati lit inspektora Ratomira. Pitanje ostaje otvoreno da li se sve desilo kako se čini u prvi mah , ili je to neka imaginacija, nešto što je izmislo Salo, kao protagonista. Najveći izazov je bio da dočaram lik koji isto vrijeme budi sumnju da je korumpiran i da igra dvostruku igru , ali i da se najnormalnije, pošteno bavi svojim poslom, jer je dobar je detektiv“, pojasnio je Pejović.

Iako im nije bila namjera da se bave analizom društvenih događanja u Crnoj Gori, film je na neki način anticipatorski, kazao je reditelj.

U filmu glume Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Dejan Ivanić, Mišo Obradović, Ana Vučković i drugi. Kostimografkinja je Jelena Đukanović, scenograf Đorđije Kalezić, snimatelj tona Aleksandar Brajović, a direktor fotografije Dušan Grubin. Koproducentkinja je Jelena Filipović, izvršna producentkinja Jelena Mišeljić, direktor filma Veliša Popović, producent Sehad Čekić.

Bonus video: