Tanović: Okrenula sam se onom što je najbitnije, a to je porodica

Govoreći o tome kako je birala glumce za film, Tanović je objasnila da je scenario pisala prema glumcima
151 pregleda 0 komentar(a)
Ines Tanović, Foto: Slavica Kosić
Ines Tanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.08.2016. 13:32h

Publika na Kanli kuli u okviru pete večeri filmskog festivala Herceg Novi vidjela je filma „Naša svakodnevna priča“rediteljke i scenaristkinje Ines Tanović. Film je priča o životu jedne porodice u Sarajevu nakon rata u Bosni i kroz koju se prepliću svi problemi sa kojima se susreće većina porodica u našem okruženju.Uloge tumače Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafisbegović, Jasna Ornela Bery, Maja Izetbegović, Vedrana Sek44san, Boro Stjepanović i drugi.

Rediteljka je na pressu kazala da je imala nekoliko ideja, kako da naparavim ovaj film: nosila se mišlju da to bude film o ratnim godinama, ali je na kraju shvatila “da je da se neće bavi onim što je bilo, i da je važnije da snimi film o onome što je njoj bitno, a to je porodica.

“To je moj mikro svijet u kome se krećem, i na što izvan toga, ne mogu da utičem i zbog čega se osjećam depresivno. Okrenula sam se onome što je svakom kao pojedincu najbitnije, a to je porodica. Mislim da priča nije samo balkanska, nego univerzalna. Fil prati raspad porodice na početku, koji se razvija kroz film, a na kraju dođe do jednog gorko slatkog završetka. Kraj nije hepi end već jedan otvoren kraj, jedno svijetlo na kraju tunela koji daje nadu da ćemo jednom živjeti onako kako želimo”, objasnila je Tanović. Vjeruje da je film aktuelniji sada nego kada je sniman.

Govoreći o tome kako je birala glumce za film, Tanović je objasnila da je scenario pisala prema glumcima.

“Nisam birala glumce kalkulišući već isključivo po emociji kako sam ja doživljala te likove”, kazala je rediteljka..Uliks Fehmiu glumi glavni lik u filmu - Sašu .

“Kada je Uliks uronio u ulogu i prepustio se emociji i mom vođenju kroz ulogu, sve je bilo perfektno. Izuzetno sam sretna što mi je vjerovao i mislim da je dao najbolju ulogu u ovom filmu”, kazala je Tanović.

Producent Alem Babić je kazao da je dobro što su se počeli uvezivati u regionu , jer na taj način lakše dolaze do sredstava za snimanje filma. Film ima bogat festivalski život, do sada 35 festivala i devet međunarodnih nagrada, a tek sada ide u distribuciju u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju.

U drugom dijelu večeri prikazan je film Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića.Niko od filmske ekipe nije bio u Herceg Novom.

Katalog crnogorske kinematografije 2006-2016

Na 30. FFHN – MFF promovisan Katalog crnogorske kinematografije 2006-2016 – projekat koji realizuju Ministarstvo kulture i Crnogorska kinoteka i koji predstavlja svojevrstan pregled filmskog stvaralaštva u državi u protekloj deceniji i u segmentima dugometražni igrani, kratki igrani filmovi, serije, animirani i dokumentarni filmovi.

Urednica Kataloga je Aleksandra Cerović, uvodnog teksta „Stvar volje“ Sehad Čekić, a saradnici Srdan Škuletić, Ksenija Stanković i Nataša Kovač Martinović.

U tekstu „Stvar volje“ izdvaja se i re-brendiranje najvećeg crnogorskog filmskog festivala – Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala .

Bonus video: