PODGORIČANIN PODNIO PRIJAVU PROTIV KATARINE JANKOVIĆ

Koga štiti sutkinja - zakon ili banku?

“Postavlja se pitanje - iz kojeg zakona je sutkinja Janković crpila pravo da nekom svojom privremenom mjerom obustavi izvršenje izvršne sudske odluke, koja se po zakonu mora izvršiti", kazao je Obren Medenica “Vijestima”Hide Details 
259 pregleda 9 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2016. 19:54h

Podgoričanin Obren Medenica podnio je Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Katarine Janković, optužujući je da je zloupotrijebila službeni položaj i omogućila OTP Faktoringu da “zarobi” više od 60.000 eura njegovog novca.

Medenica je u prijavi napisao da je Jankovićeva 19. jula nezakonito donijela privremenu mjeru kojom mu je zabranila da naplati potraživanja, iako je presuda kojom mu je to omogućeno bila izvršna.

Predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović, “Vijestima” je rekao da je o podnošenju krivične prijave protiv sutkinje Janković saznao kada su mu poslata pitanja, dodajući da je “česta pojava da stranka nezadovoljna odlukom suda protiv sudije podnosi krivičnu prijavu”.

On je kazao da protiv nijednog sudije tog suda do sada nije podignut optužni akt.

Medenica je pojasnio da je u januaru dobio pravosnažnu presudom, kojom je kompaniji “Zetagradnja” naloženo da mu vrati 63.118 eura, zakonsku zateznu kamatu od 3. decembra 2008. godine i troškove sudskog postupka u iznosu od 3.250 eura, ali da mu je taj novac uzela OTP banka. 

Radović je kazao da protiv nijednog sudije tog suda do sada nije podignut optužni akt

“Presudu sam dobio u januaru, nakon tri i po godine parničnog postupka. Kompanija je imala rok 15 dana da mi uplati novac, a nakon toga presuda postaje izvršna, što znači da novac mogu naplatiti preko javnog izvršitelja. Pošao sam kod izvršitelja i dobio obavještenje da je novac već naplaćen od 'Zetagradnje', odnosno da je moj novac naplatila OTP banka, kojoj ja po osnovnu drugog kredita dugujem novac”, kazao je Medenica.

Tvrdi da je OTP banka, preko javne izvršiteljke Snežane Pavličić, na osnovu mjenice dospjele 1. oktobra 2010. godine obavezala “Zetagradnju” da njegov novac uplati na račun OTP Faktoringa.

“Sud ukida tu odluku i daje mi pravo da protivizvršenjem od te banke vratim novac koji mi pripada po osnovu presude, a koji su oni zgrabili. Nakon mjesec dana sud je usvojio moj zahtjev za protivizvršenje i donio rješenje o protivizvršenju, kojim je dao rok od pet dana OTP Faktoringu da mi vrati novac. Sud je uputio OTP Faktoring da pokrenu prnični postupak i na sudu dokazuju da li ja imam dug kod njih. Nakon pet dana pošao sam kod javnog izvršitelja da sprovede rješenje o protivizvršenju i da povratim novac. Izvršitelj me obavještava da su svi izvršitelji dobili obaještenje od OTP Faktoringa da je sutkinja Janković, kojoj je dodijeljen parnični postupak, dan nakon što sam dobio rješenje o izvršenju, donijela privremenu mjeru kojom meni zabranjuje da naplatim potraživanje koje mi je sud odobrio dan ranije", kazao je on.

Medenica je u krivičnoj prijavi napisao da OTP Faktoring od sutkinje nije tražio donošenje te mjere, već da je ona “nezakonito postupila manifestujući zaštitnički odnos prema tom pravnom licu”.

“OTP Faktoring Montenegro je 13. juna 2016. i 23. juna 2016. godine od navedene sudije tražio da se donese privremena mjera kojom bi se zabranilo mom dužniku 'Zetagradnji' da mi isplati potraživanje po osnovu presude Višeg suda u Bijelom Polju kojom je preinačena presuda Osnovnog suda u Podgorici od 3. juna 2015. Sudija Janković, umjesto da odluči po ovom zahtjevu OTP Faktorng Montenegra odlučila je i usvojila zahtjev koji ne postoji, odnosno zabranila mi naplatu potraživanja - povraćaj mojih sredstava po rešenju o protivizvršenju. Postavlja se pitanje iz kojeg zakona je crpila pravo da nekom svojom privremenom mjerom obustavi izvršenje izvršne sudske odluke, koja se po zakonu mora izvršiti", kazao je on.

Medenica je Specijalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu i protiv izvršiteljke.

Zoran Radović: Nezadovoljna stranka ima pravo prigovora

Predsjednik Osnovnog suda kazao je da će o osnovanosti krivične prijave odlučiti nadležni državni tužilac.

"Kada je privremena mjera donijeta u parničnom predmetu, nezadovoljna stranka ima pravo prigovora, a o kojem odlučuje drugostepeni sud. Dakle, ocjenu zakonitosti odluke o privremenoj mjeri može cijeniti samo sud, u postupku po prigovoru”, kazao je Radović.

Pojasnio je da je privremena mjera koju je Jankovićeva donijela 19. jula u predmetu P.br.3542/16 “određena na predlog predlagača obezbjeđenja OTP Factoring Montenegro DOO Podgorica”.

“Netačni su navodi da je postupajuća sudija donijela rješenje o određivanju privremene mjere, iako to nije traženo u postupku”, kazao je Radović.

Preporučujemo za Vas