Zagrijavanje za seriju derbija

Meč protiv „trikolora” počinje u subotu pola sata iza ponoći, a naši vaterpolisti su veliki favoriti na otvaranju Olimpijskih igara
0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 05.08.2016. 19:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Crnogorski vaterpolisti su već prekaljeni olimpijski borci - za većinu su Igre u Riju treće, za Predraga Jokića čak i četvrte, kao i za selektora Vladimira Gojkovića, koji debituje u novoj ulozi...

"Drugačiji je osjećaj, drugačije su i obaveze. Kao igrač, misliš samo o onome što te čeka, a trener misli kako da sve igrače dovede u stanje da u bazenu budu na nivou. Inače, uvijek je lijepo biti dio Olimpijskih igara, bez obzira u kojoj ulozi", kaže Gojković.

Sjutra veče, pola sata iza ponoći po našem vremenu, Gojković i njegovi izabranici otvaraju turnir - protiv Francuske. U grupi u kojoj su još Hrvatska, Italija, Španija i SAD, prvi rival je najlakši.

Biće to čak četvrti meč Crne Gore i Francuske ove godine, a prethodna tri završena su pobjedom našeg tima - 11:6 na Evropskom prvenstvu, pa 12:10 u gostima u Svjetskoj ligi, te 17:4 u istom takmičenju na domaćem bazenu.

"Rastu iz godine u godinu, iz utakmice u utakmicu, ali jesu najlakši rival. Dobro je što krećemo sa njima, jer poslije nemamo bukvalno nijednu laku utakmicu", kaže Gojković.

Da li su „ajkule“ spremne za takav ritam?

"Uradili smo dosta na tome da spremni uđemo u takmičenje, a da iz meča u meč budemo sve bolji. Očito je da idemo u tom pravcu, tokom priprema i kontrolnih utakmica sa američkom selekcijom vidjelo se da se bolje krećemo, da neke stvari funkcionišu sve bolje, mada ima i prostora da napredujemo u pojedinim segmentima, o čemu smo pričali i što smo analizirali svih ovih dana", kaže Gojković.

Žestoka je konkurencija u Riju, osim Francuske i Japana, za koje je samo važno učestvovati, ostale selekcije idu na medalju.

"Svi su došli da bi stigli do polufinala. Nikada se nije dogodilo da 10 ekipa konkuriše za medalju, ranije se znalo ko bi mogao da se umiješa u borbu za najviši plasman. I mi smo tu, ali idemo utakmicu po utakmicu", ističe Gojković.

A 10 kandidata za medalju došlo je u Rio da bi potvrdilo ambicije - maksimalno spremni...

"Sa jedne strane je lakše spremiti se za Olimpijske igre, jer svi igrači na pripremama zaista daju maksimum, i više od toga, što možda nije slučaj sa ostalim takmičenjima. Ali, s druge strane, neki od naših rivala angažovali su strance, neki su vratili starije igrače, svima je medalja cilj. To smo i očekivali, to je i normalno, jer su Olimpijske igre, ipak, važnije od svega", zaključio je Gojković.

Darko Brguljan: Važno je da damo sve što imamo

Darko Brguljan je debitant na Olimpijskim igrama...

"Novo je sve za mene, ali moram što prije da se skoncentrišem i spremim za ono zbog čega sam došao ovdje", kazao je Brguljan.

Ambijent novi, a protivnici poznati sa najvećih takmičenja. Na startu Francuska...

"Jeste najlakši rival, ali očekujem komplikovan meč, jer je prvi. Ipak, favoriti smo, pa možda možemo da pobijedimo i ako budemo pravili neke greške. Ostali rivali neće praštati ništa. Imamo jaku grupu, u kojoj možeš da budeš prvi, ali i peti, pa je važno ući maksimalno od prvog minuta", kaže Brguljan.

Dva mjeseca su naši vaterpolisti u pripremama za Olimpijske igre...

"Mislim da je bilo dosta dobrih stvari tokom kontrolnih mečeva, a o lošim je teško pričati, jer smo igrali utakmice iz jakog treninga. Sada smo u fazi u kojoj dobijamo svježinu. Zaista mislim da smo spremni na sve načine. Fizički se dobro osjećamo, imali smo dobru analizu rivala i sada je najvažnije da pružimo 100 odsto u bazenu, a ako neko u tom slučaju bude bolji od nas - ostaje nam da mu čestitamo", ističe Brguljan.

Deset ekipa na vaterpolo turniru želi medalju.

"Konkurencija je žestoka, ali ne možemo da razmišljamo o tome šta nas čeka narednih dana, već samo o Francuzima i kako da krenemo pobjedom", ističe Brguljan.

Sponzor izvještavanja iz Rija