Crnogorski motivi Stevana Lutovca u Beogradu

U slikarstvu Lutovca dominiraju motivi pejzaža Crne Gore
154 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Lutovac
Stevan Lutovac
Ažurirano: 05.08.2016. 16:50h

U prostorijama umjetničkog sindikata “Nova Logika”, u Beogradu, otvorena je izložba slika crnogorskog akademskog slikara Stevana Lutovca.

U slikarstvu Lutovca dominiraju motivi pejzaža Crne Gore, prije svega Skadarskog jezera, koji su rađeni u pointilističkoj tehnici zasnovanoj na percepcijskoj osobini oka da miješa tačke boja u puni spektar tonova.

Otvarajući izložbu poznati vajar, akademik prof. dr Sokol Sokolović, kazao je da je Lutovac nadahnut korijenima, veoma uspješno i vješto pejzaže Crne Gore pretočio u tačku koja je prerasla u liniju formirajući tako mediteransko-brdske oblike Crne Gore.

“Stevan izlazi iz okvira tačkaste interpretacije realno doživljenog i ulazi u područje intimizma preko najkvalitetnijeg i najosjetljivijeg likovnog elementa koji se zove boja. Bojom saopštava snagu, duh i ljepotu Mediterana”, kazao je Sokolović.

Lutovac je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u klasi prof. Ratka Radislava Vučinića, smjer-slikarstvo. Učesnik je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi, a pored slikarstva uspješno se bavi i glumom.

Bonus video: