Emotivno, ljupko i sa širokim osmjehom

3 komentar(a)
Marakana, Foto: Reuters
Marakana, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 18:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - U Pekingu je viđena kombinacija tradicionalnog i ultra-modernog, te basnoslovno skupog glamuroznog spektakla. U Londonu su Britanci na suptilan način podsjetili koliko su toga vrijednog podarili svijetu i koliko drže do sopstvene tradicije...

A šta će noćas u jedan sat iza ponoći po našem vremenu, na kultnom fudbalskom stadionu Marakani, ponuditi Brazilci će na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara...

„Neće to biti najgrandiozniji šou ikada viđen. Neće to biti tako bogat program, u poređenju sa Londonom ili Pekingom, već veoma emotivna i ljupka ceremonija“, kazao je izvršni producent Italijan Marko Balič, koji je producirao ceremonije otvaranja zimskih Olimpijskih igara u Torinu 2006. i zatvaranja u Sočiju 2014. godine.

Oko 4.800 volontera i izvođača predstaviće u petak uveče u jedan sat iza ponoći po našem vremenu, Brazil onakvim kakav jeste...

„Brazilci ne misle za sebe da su velika nacija. Njih osmjeh izdvaja od ostalih. I to će pokazati svijetu. Reći će - to smo mi, takvi smo, imamo to i to, ali imamo i socijalne probleme, imamo i labilan politički sistem. Jednostavno, oni ne kriju svoje slabosti“, kaže Balič.

Samba će se igrati na Marakani, naravno, a jedan od glavnih djelova ceremonije biće i performans posvećen Amazonu.

„Brazil ima posljednju veliku baštu na planeti i mi moramo da je čuvamo. Amazon je jedinstveno mjesto i takva poruka će biti upućena, ali ne u stilu - teško nama, svijet će propasti zbog globalnog zagrijavanja“, rekao je Balič.

Drugi, snažan element ceremonije biće i slavljenje etničkih različitosti Brazila, te specifična muzika ovog podneblja...

„Cilj je da ljudi kada čuju prve taktove muzike ustanu sa stolica i zaigraju“, objasnio je Balič.

Glavna muzička atrakcija biće Anita, 23-godišnja pjevačica iz Rija, ekstremno popularna u Brazilu, čija muzika je, kako navode brazilski mediji - kombinacija Boba Dilana i Kejti Peri.

A glavni problem, koji je spriječio da ceremonija bude bogatija i sadržajnija su - finansije...

„Kada smo počinjali projekat tražili smo i dobili budžet 113,9 miliona dolara, za četiri ceremonije na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Malo po malo, budžet nam je skresan na 55,9 miliona, a najveći dio novca ide na obezbjeđenje i ljude koji su u organizaciji“, kazao je umjetnički direktor Fernando Meireleš.

To je 12 puta manje novca nego što je potrošio London, a čak 20 puta manje od ulaganja Pekinga za svečanosti 2008. godine.

Talentom, maštom i osmjehom moguće je, međutm, i sa „malo“ novca pokazati mnogo, a to će Brazilci sigurno i uraditi.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: