Slučaj CKB: Oslobođajuća presuda za sve optužene

Oni su bili optuženi da su u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijeli štetu
350 pregleda 32 komentar(a)
suđenje, Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
suđenje, Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2016. 15:19h

Bivša generalna direktorica CKB-a Milka Ljumović, njena nekadašnja zamjenica Bose Tatar i još četiri člana bivšeg menadžmenta CKB banke su oslobođeni optužbi u Višem sudu u Podgorici.

Oslobođeni su i Jelica Petričević, Dubravka Pavićević, Veliša Radunović i Gorica Vujisić.

Oni su bili optuženi da su u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijeli štetu.

Suđenju je prethodio nezapamćeni medijski linč optuženih.

Obrazlažući usmeno presudu sutkinja Ana Vuković je rekla da su svi optuženi imali svojstvo odgovornog lica u banci, da je bilo određenih propusta u odlučivanju o dodjeli i sklapanju ugovora o kreditima, ali da u njihovim radnjama nema nikakvog krivičnog djela.

Sutkinja je saopštila da tužioci nijesu dokazali tvrdnju da su optuženi imali dogovor da ovim klijentima pribave protivpravnu imovinsku korist, niti da su pojedinačno imali namjeru da to urade, odnosno da nema "subjektivnih elemenata" krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

"Optuženi su smatrali da su krediti u vrijeme dodjele bili dovoljno obezbijeđeni, u momentu davanja kredita nije bilo nijednog indikatora da neće biti plaćeni. niti se to moglo predvidjeti jer su postojali depoziti tih pravnih lica u banci", rekla je Vukovićeva, obrazlažući presudu u vezi sa pojedinim kreditima.

Ona je rekla da nijesu potvrđene tvrdnje otpužbe da nijesu rađene procjene poslovanja za neke firme koje su dobile kredite, te da su neki od njih su bili obezbijeđeni i gotovinskim depozitom.

Sutkinja je rekla da ni u jednom internom ili eksternom izvještaju o poslovanju CKB iz tog perioda, uključujući izvještaje Centralne banke, nema naznaka da je bilo "finansijske neravnoteže" u banci niti da se u dodjeli kredita postupa suprotno propisima.

Iako je nije bilo dosljednog poštovanja procedura, sutkinja je rekla da nema povrede ovlašćenja koja bi za posljedicu imali sticanje protivpravne koristi klijenata, odnosno nije dokazano da su optuženi svjesno, zlonamjerno i grubo krsili propise.

Vukovićeva je rekla da će u pisanom otpravku presude dati detaljne razloge za ovakvu ocjenu svih dokaza.

Ispravna odluka

Advokat odbrane Goran Rodić kazao je da je sud je donio ispravnu, odnosno jedinu moguću zakonitu odluku u ovom slučaju.

"Sudija Vuković je na taj način stavila zakon ispred svih pritisaka i interesa koji su pratili ovaj slučaj od početka.Time je pokazala kako treba da radi nezavistan i nepristrasan sud", kazao je Rodić za TV Vijesti.

Direktor Vijesti Željko Ivanović kazao je, nakon donošenja presude, da je pravda "spora, ali dostižna, čak i u Crnoj Gori, kojom vlada DPS i Milo Đukanović".

"Današnja presuda je potvrda onoga što smo mi tvrdili od početka da je ovo politički proces, da je menadžment CKB-a , samo kolateralna žrtva, uređivačke politke dnevnika i televizije Vijesti, koje DPS i šef DPS ne mogu da kontrolišu. Današnja presuda je velika opomena ranijem rukovodstvu tužilaštva, da se nešto ovako više nikada ne smije ponoviti u Crnoj Gori, nikada zakon ne smije biti stavljen u službu politike. Vidjećemo kako će se tužilaštvo dalje ponašati povodom ovoga slučaja i svojevrsnog skandala, da li će i dalje nevoljno saučestvovati i prećutkivati ono što je uradilo prethodno rukovodtsvo tužilaštva, ili će u okviru svoji nadležnosti pokrenuti svoju istragu da bi utvrdio ko je nanio veliku štetu i crnogorskom tužilaštvu i njegovoj reputaciji, i oštećenima, i pravdi. Jednostavno da se vidi, da li ovaj slučaj posljednji slučaj takve vrste koji se može desiti u Crnoj Gori. Kada ova presuda bude pravosnažna, naravno da će svi koji su bili žrtve u ovom procesu, svako odlučiti pojedinačano o podnošenju i o daljem procesuiranju svega onog što se dešavalo, prema raznim subjektima ove tri godine, ali ono što bih istakao je da je današnja presuda pokazala da postoje u crnogorskom pravosuđu sudije kao što je sutkinja Vuković, koje imaju znanja, a još više hrabrosti, jer na žalost živimo u takvom vremenu gdje je osim znanja potrebna i hrabrost, da donesu ovakve preusude i da razobliče optužnice koje su konstruisane i postavljene na potpuno nepostojećim i flasifikovanim dokazima", kazao je Ivanović.

Vlasnik Vijesti Miodrag Perović kazao je da su ovakva suđenja održavana u srednjem vijeku.

„U načelu, ja sam danas oslobođen ove otužbe, kažem ja, jer od samog početka bilo je jasno da se sudi meni, a ne mojoj sestri koja je tu bezgrešna i nevina ispaštala četiti godine jer ima mene za brata. Takva suđena su nažalost održavana u srednjem vijeku. Zbog krvnog srodstva su nevini ljudi stradali, to je moguće i u današnjoj Crnoj Gori. Ja sam zadovoljan što se našao sudija koji je imao hrabrosti da razdvoji stvari", kazao je Perović.

On je dodao da ni u jednom trenutku nije mislio da odustane od svog ideala.

"Malo sam životnim tokom oslabljen da produžim svoje djelovanje, ali ja ni jednog trenutka nijesam mislio niti mislim da odustanem od nečega što je bio moj ideal, s kojim sam živio ovaj život. Ja ću se i dalje zalagati, gdje god budem bio i koliko god budem mogao da se šire horizonti sloboda, čak i u diktaturi crnogorskoj, da se borim koliko ja to budem mogao i u stanju, za bolju Crnu Goru, za pravedniju, i za Crnu Goru u kojoj život ima smisla, u kojoj najdarovitiji neće bježati od vlasti i poretka u inostranstvo, da grade druge zemlje. Ja sam tu potrošio život i ja ću ovaj ostatak koji mi je ostao na to trošiti", zaključio je Perović.

Dušan Lukšić, advokat Gorice Vujisić, kazao je da je realno bilo i za očekivati ovakvu odluku.

"Razlozi zbog čega je ona uopšte u ovom predmetu o njima ćemo nakon pravosnažnosti jer ipak nezahvalno je nepravosnažnu odluku komentarisati, sada smo naravno zadovoljni pa ćemo nakon što dobijemo pismeni otpravak presude vidjeti konkretne i razloge koje su sudiju opredijelili za ovakvu odluku. Nakon što presuda bude pravosnažna vidjećemo i razloge zbog čega je Gorica Vujisić kao šef pravne službe kao neko ko nema nikakvu ulogu u tom postupku ni kreditiranja ni realizacije uopšte došla na optuženičku klupu", kazao je Lukšić.

"Čuli ste danas da je sudija do minucioznosti analizirala svih šest tačaka optužnice i ne samo da ih je stručno i relevantno opovrgla već ih je potpuno devastirala. Dokazalo se da moja branjenica nije imala nikakvi prethodni dogovor sa nosiocima ovih šest kredita i da nije imala nikakavih protiv pravnu imovinsku korist imala namjeru da stekne bilo banci bilo korisnicima kredita", kazao je Branislav Lutovac, advokat Milke Ljumović.

Bonus video: