Sjećanje na umjetnički dar Anđelka Stjepčevića

Stjepčević je između ostaloga, putem kurseva osposobio preko 100 foto amatera, a kada se klub ,,Mladost”počeo baviti i filmskim stvaralaštvom, osposobio je više od četrdeset kino amatera
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2016. 11:13h

Veliki broj poštovalaca među kojima su bili i gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević i potpredsjednici Opštine Ilija Janović i Dejan Maslovar, okupio se sinoć u Gornjoj Lastvi gdje su ovdašnje Kulturno zavičajno društvo “Napredak” i Foto, kino i video klub “Mladost” iz Donje Lastve, priredili multimedijalno veče u čast poznatog tivatskog fotografskog i filmskog umjetnika i jednog od utemeljivača oba ta društva Anđelka Stjepčevića.

Stjepčević koji je preminuo u aprilu ove godine, bio je jedan od najplodnijih umjetničkih i dokumentarističkih fotografa u Boki, a snimio je sedam dokumentarnih filmova za koje je dobio pet nagrada, među kojima i nagradu „Boris Kidrič“- najveće priznanje koje se kino-amaterima dodjeljivalo u bivšoj SFRJ.

Tim povodom u Gornjoj Lastvi je preksinoć priređena izložba dijela njegovih umjetničkih fotografija i projekcija dva Stjepčevićeva nagradama ovjenčana dokumentarca – „Do posljednje kapi“ i „Mora“.

„Niko od nas nije večeras došao zbog toga što je Anđelko bio predsjednik Opštine Tivat, niti je došao zato što je Anđelko bio predsjednik Komiteta, došli smo zbog jednog drugog Anđelka… Sjetite se još nekoga ne u Tivtu, nego bilo gdje predsjednika Opštine kojem će doći ljudi ne zato što je bio gradonačelnik, nego zato što je bio imenom i prezimenom onaj koji jeste. I to je veličina Anđelka Stjepčevića.“ kazao je profesor Neven Staničić otvarajući manifestaciju „Omaž Anđelku“ ispred prepunog Doma kulture u Gonjoj Lastvi.

„Anđelkovi filmovi nas podsjećaju na vrijeme kada se radilo u korist drugih a ne sebe. Moraćemo se sjećati ovakvih Tivćana koji su podigli ovaj grad i učinili ga da uživamo u onome što naše današnje vrijeme jeste,“ istakao je Staničić.

O Anđelku Stjepčeviću kao fotografskom i filmskom umjetniku, dokumentaristi, čovjeku koji je osnovao Foto kino klub, direktoru INDOK centra Tivat, osnivaču Društva prijatelja Gornja Lastva, jednom od osnivača boćarskog kluba „Palma“, Turističkog društva Lastva, Aero kluba „Boka“, govorio je Anton Gula Marković, predsjednik FKVK „Mladost“.

Istakao je da je Stjepčević između ostaloga, putem kurseva osposobio preko 100 foto amatera, a kada se klub ,,Mladost”počeo baviti i filmskim stvaralaštvom, osposobio je više od četrdeset kino amatera.

Kao izlagač učestvovao je na 44 izložbe fotografija. Imao je dvije samostalne i četiri kolektivne izložbe, na kojima je osvojio preko dvadeset nagrada i priznanja. Kao kino amater snimio je sedam autorskih filmova sa kojim je osvojio pet nagrada. Najuspješniji film „Do posljednje kapi”osvojio je tri nagradu na festivalu „Žisel”. Najveći doprinos kao kino amater Anđelko Stjepčević je dao snimajući dokumentarne filmove iz života Gonje i Donje Lastve, Tivta i šire okoline. Snimio je kilometre filmske trake. Obavljao je dužnost predsjednika Foto saveza Jugoslavije i Foto kino saveza Crne Gore. Bio je učesnik na Kongresu organizacije fotografa Evrope u Kopenhagenu. Za ogroman rad kao društveni radnik dobitnik je mnogih diploma i priznanja među kojima i Zlatne plakete „Boris Kidrič”, najvećeg priznanja Narodne tehnike Jugoslavije.

„U ljetima koja dolaze potrudićemo se da jedan dio ostavimo za našeg Anđelka, da „Omaž Anđelku“ postane tradicija u sklopu Lastovske fešte, da kroz film i fotografiju pokažemo i prikažemo što je zabilježio Anđelko“ – istakao je Zoran Nikolić predsjednik Kulturno zavičajno društva „Napredak“Gornja Lastva.

U muzičkom dijelu programa nastupili su profesori Bruna Matijević – flauta i Goran Ševaljević – harmonika.

Inače, KZD “Napredak” će večeras u Gornjoj Lastvi prirediti tradicionalnu “Lastovsku feštu”. Program počinje u 21 sat na platou ispred crkve Svete Marije gdje će biti održana smotra Odreda Bokeljske mornarice čiji će pripadnici potom odigrati i tradicionalno kolo. Gradska muzika Tivat održaće promenadni koncert, a potom slijedi zabava uz muziku sastava “Kompas” iz Ploča.

Galerija

Bonus video: