Izložba Igora Rakčevića: Povratak romantičnom

Izložba “S anđelima II”, koju čini dvadeset radova urađenih u savremenoj “stensi” grafičkoj tehnici, kako je istakao Slovinić, otkriva nam jedan recentni, potpuni raspjevani i veoma melodični svijet Igora Rakčevića, koji je sakralni prostor Santa Marije učinio odista nestavarnim uselivši u njega svoja dražesna, radosna, anđeoska stvorenja
0 komentar(a)
izložba Igora Rakčevića, Foto: Vuk Lajović
izložba Igora Rakčevića, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.08.2016. 09:06h

Pred likovnu publiku 30. Grad teatra stigao je i istaknuti crnogorski slikar Igor Rakčević, predstavljajući se na jubilarnom festivalu izložbom pod metaforičnim naslovom “S anđelima II”, koja je otvorena u crkvi Santa Marija.

Podsjećajući na istoriju ovog sakralnog prostora, i posebno na profesinalnu biografiju jednog od najpoznatijih stvaralaca na likovnoj sceni u regionu, Slobodan Slovinić, slikar i publicista koji je izložbu proglasio otvorenom, naročito je istakao njegove nastupe u inostranstvu - Rakčević je predstavljao Crnu Goru na značajnim umjetničkim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti, Venecijanskog bijenala arhitekture, na međunarodnoj izložbi “In den Schluchten des Balkan” u Kaselu, i u nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske umjetnosti. Rakčević, koji je i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, svoju umjetničku posebnost i kreativnost, kako je izjavio Slovinić, dokazao je baveći se grafikom, neformalnom likovnom edukacijom, neprestanim istraživanjem na polju savremenih grafičkih tehnika i drugih umjetničkih medija.

Izložba “S anđelima II”, koju čini dvadeset radova urađenih u savremenoj “stensi” grafičkoj tehnici, kako je istakao Slovinić, otkriva nam jedan recentni, potpuni raspjevani i veoma melodični svijet Igora Rakčevića, koji je sakralni prostor Santa Marije učinio odista nestavarnim uselivši u njega svoja dražesna, radosna, anđeoska stvorenja.

Ta najnovija Rakčevićeva stvorenja rezultat su višegodišnjeg istraživanja na polju savremene grafike, u njima preovladavaju harmonični, topli, ili pak blagi tonovi veoma složene atmospfere, koja ukazuje na praskozorje, jutro, dan, veče, noć… Tu su i mjesec, drvo, zvijezda, cvijet, a istodobno, tu su izmaštani i glavni protagonisti, dražesni kupidoni kao vječni nebeski čuvari mira, života, sreće, zdravlja, zadovoljstva i ljubavi, istakao je Slovinić.

Ovaj povratak romantičnim, i rekli bismo arhaičnim temama u vrijeme kada smo gotovo zaboravili na topla osjećanja i bliskost, Igor Rakčević objašnjava upravo neophodnim, jer je savremeni svijet postao neprilagođen čovjeku kao biću.

“Današnje doba nameće jedan pristup koji se može nazvati i lirskim, i ovi radovi podsjećaju na nešto što smo posljednjih godina i decenija izgubili, zaboravili, a to je bliskost sa drugim ljudima, s prirodom, a prije svega jedna spoznaja samog sebe. Svjedoci smo da živimo u jednom prilično haotičnom i možda čak apokaliptičnom vremenu, a svaki tračak umjetničke slobode koji preferira na lijepa osjećanja i ljepotu kao takvu, čini drgocjenost i put ka boljitku, ka povratku onim vrijednostima koje bi morale da budu temeljnije postavljene u današnjem društvu”, smatra Rakčević.

Otvaranje izložbe poznatog crnogorskog vajara Zlatka Glamočaka, koje je u okviru Likovnog programa Grad teatra najavljeno za sjutra, biće organizovano u četvrtak, 11. avgusta, na lokacijama Trga pjesnika i Gradskog parka.

Bonus video: