KARATE PRIMLJEN U OLIMPIJSKU PORODICU SPORTOVA

Očekivana odluka, osim za Crnu Goru

1 komentar(a)
karate, Foto: KK Omladinac
karate, Foto: KK Omladinac
Ažurirano: 05.08.2016. 09:29h

Na 129. kongresu Međunarodnog olimpijskog komiteta karate je uvršten u program olimpijskih igara od 2020. godine u Tokiju.

Selektori crnogorske karate selekcije, Žarko Raković (borbe seniorki) i Jugoslav Bukilić (kate), sa oduševljenjem su primili tu vijest, za njih potpuno očekivanu.

"Države u okruženju su očekujući pozitivan ishod glasanja već prošle godine povećale budžete za karate sport. Nama je, suprotno, budžet umanjen. Karate je status olimpijski odavno zaslužio, a kao neolimpijski je godinama trpio diskriminaciju. Nadam se da će se napokon i kod nas promijeniti odnos i mislim da ćemo imati više predstavnika na OI u Tokiju. Biće teško, jer su ostale države osluškivale rekacije i znale da je prijem karatea neminovnost. Mi smo čekali, a ja sam kao trener u KK Podgorica uspio da skupim novca za tek jedan nastup mojih takmičara u Premijer ligi. Ko ne može da isprati kalendar takmičenja, nema čemu da se nada", kazao je Bukilić za „Vijesti”.

A Karate savez Crne Gore, iako rezultatima najuspješniji prošle godine sa jedinom medaljom na 1. Evropskim igrama u Bakuu za Crnu Goru (bronza Marine Raković), iz budžeta za sport dobio je tek 30.000 eura, pet manje nego za 2015. godinu.

"To je premalo čak i za klub koji vodim, Omladinac, a ne za sve akcije reprezentacije. O pripremama sa tim novcem ne treba trošiti riječi. A karate je popularan sport na svim meridijanima sa preko 100 miliona takmičara. Svjetska karate federacija (WKF) je uradila puno od Svjetskog prvenstva u Tokiju 2008. I to kako u unapređenju pravila borbe, do organizacije, marketinga i pokretanja Premijer lige gdje se bodovi skupljaju za rang-liste. Poziv u olimpijsku porodicu bio je logičan slijed svega toga. Karate klub Omladinac, koji vodim, je pratio trend i svaki cent je ulagao u takmičenja i nastupe u Premijer ligi u posljednjih pet godina. Otuda i rezultati - šest evropskih seniorskih medalja. Sada se nadamo da će i država imati sluha i da će i naša, poput ostalih selekcija, biti stalni učesnik svih najvećih takmičenja", naglasio je Raković.

A od promjene pravila na SP u Tokiju 2008. njegov klub je zaslužan za meteorski uspjeh crnogorskog karatea - osvojili su svih šest evropskih seniorskih medalja za Crnu Goru!

"Prijemom u olimpijsku porodicu više niko ne može da pere ruke od nas i mora se poštovati činjenica da je karate jedan od tri najusupješenija sporta u Crnoj Gori. Očekujemo napokon prestanak diskriminacije, i da se nagrađuju rezultati. Da ne čujemo više od nadležnih „sve je super što radite ali nijeste olimpijski sport”. Sada, na osnovu rezultata do OI, Dragana Konjević sa evropskom bronzom može da konkuriše za zvanje najboljeg sportiste ako bokser Dejan Zlatičanin, iz razloga znanih u našim sportskim institucijama, ne može biti izglasan. Na državi je da konstatuje kvalitet koji posjeduje naš karate i da ulaganjem učini da osvojimo makar jednu medalju na OI 2020. Sada barem ni motiva neće faliti takmičarima, jer imaju jednake šanse kao i ostali", zaključio je Raković.