Lubenica za sjaj lica

Iskoristite ove sunčane, ljetne dane i stavite lubenicu u službu ljepote
396 pregleda 0 komentar(a)
Lubenica, Foto: Shutterstock
Lubenica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2016. 18:18h

Lubenica je omiljeno ljetne voće, puna je vitmaina i minerala i idealna je za hidriranje i čišćenje organizma. Ukoliko je jedete svakodnevno, omogućićete detoksikaciju, koja će se veoma brzo odraziti i na površini - koža će biti blistavija, čista i svježa.

A ovo voće, ili kako je pravilno - povrće, možete da koristite i spolja.

S obzirom na to da lubenica ima 93 posto vode, gotovo da nema namirnice u prirodi koja nam može hidratizirati kožu kao ona, a pored vode, tu su i vitamini A, B6 i C koji će vašu kožu revitalizirati i zaštititi je od sunca.

Iskoristite ove sunčane, ljetne dane i stavite lubenicu u službu ljepote.

Evo nekoliko sjajnih recepata za maske i pilinge.

Za blistaviju kožu

Ukoliko koža djeluje beživotno i želite da joj povratite sjaj, pomiješajte kašičicu soka od lubenice sa kašikom kiselog mlijeka. Mliječna kiselina i enzimi mlijeka nježno će skinuti mrtve ćelije, a lubenica će je hidrirati i oporaviti. Nanesite masku na lice i vrat. Poslije desetak minuta isperite.

Maska poslije sunčanja

Dobro promiješajte sok od lubenice sa pšeničnim brašnom, malo meda i kašikom pavlake, pa kada dobijete gustu pastu time premažite lice, vrat i dekolte. Poslije pola sata isperite mlakom, pa hladnom vodom.

Ako je koža oštećena usljed prekomjernog sunčanja, umočite vatu u svjež sok od lubenice i time premažite oštećena područja. Ostavite da djeluje 15 minuta, pa isperite hladnom vodom.

Protiv bora

Pomiješajte kašičicu soka od lubenice i kašičicu zgnječenog avokada. Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima C i E koji djeluju kao antioksidansi, usporavajući starenje kože. Premažite smjesom lice, pustite da djeluje 20 minuta i na kraju isperite toplom vodom. Ovo je moćna kombinacija protiv starenja i naročito se preporučuje za njegu kože tokom ljeta.

Za suvu kožu

Mješavina od kašičice soka lubenice i kašičice meda idealna je za suvu kožu. Med je prirodni ovlaživač, što znači da pomaže da se koža dubinski snabdijeva vlagom, a kako je to i uloga soka od lubenice, priuštićete sebi duplu hidrataciju. Lice premažite ovom maskom i poslije 15-20 minuta umijte se toplom vodom.

Za suvu kožu

Mješavina od kašičice soka lubenice i kašičice meda idealna je za suvu kožu. Med je prirodni ovlaživač, što znači da pomaže da se koža dubinski snabdijeva vlagom, a kako je to i uloga soka od lubenice, priuštićete sebi duplu hidrataciju. Lice premažite ovom maskom i poslije 15-20 minuta umijte se toplom vodom.

Za kožu sklonu aknama

Za upaljenu kožu i sklonu aknama, napravite masku od kašičice soka od lubenice i kašičice izgnječene banane. Banana sadrži vitamine B2, B6 i B12, pa će smiriti upalu, ali i istovremeno učiniti da Vaša koža bude mekana, dok lubenica ima sposobnost da je oslobodi masnoća. Premažite ovim lice, ostavite da djeluje 10-15 minuta, isperite toplom vodom.

Protiv mitisera

Potrebne su vam po dvije kašičice soka lubenice, narendanog krastavca, paradajz soka i pirinčanog brašna. Pomiješajte sve sastojke, premažite čisto lice. Pistite da odstoji i operite hladnom vodom.

Proširene i nečiste pore

Iscijedite pola limuna preko parčeta lubenice, stavite u frižider i poslije 20 minuta izvadite i isijecite na parčiće. Ove komadiće lubenice stavite na lice kao toner. Ne samo da će stegnuti pore i nahraniti kožu, već će vas i osvježiti. Isperite hladnom vodom.

Piling od lubenice

Lubenicu razrežite na sitnije kockice i očistite je od koštica. Zatim je stavite u blender. U tako pripremljenu smjesu dodajte dvije velike kašike oštrog brašna. Miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu. Tu smjesu zatim laganim kružnim pokretima nanesite na lice. Potom isperite lice mlakom vodom. Za najbolji efekt,lubenicu prije upotrebe dobro rashladite u hladnjaku.

Za svjež izgled

Jednostavno, lubenicu i listove nane zaledite, pa tim kockama leda prelazite preko lica. Koža će izgledati svježije.

Za masnu kožu

Pomiješajte 2 kašike soka lubenice sa 2 kašike destilovane vode i kašikom votke. Vatom umočenom u tečnost premazujte lice.

Bonus video: