PRIČA O KOMŠIJAMA, LJUBAVI, PRAŠTANJU

Na Filmskom festivalu u Herceg Novom prikazan film "S one strane"

Film prati patronažnu sestru Vesnu (Ksenija Marinković) koja je sama odgojila dvoje djece (Tihana Lazović i Robert Budak), a čiji se život potpuno preokrene kada zazvoni telefon i javi se njen muž (Lazar Ristovski) i na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala sakriti
0 komentar(a)
Filski festival Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Filski festival Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.08.2016. 14:00h

Film "S one strane" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, lauret sedam nagrada na nedavno završenom 63. filmskom festivalu u Puli, nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu "Panorama" Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, prikazan je u zvaničnoj konkurenciji Filmskog festivala u Herceg Novom.

Autori scenarija su Ogresta i Mate Matišić, glavni muški lik tumači Lazar Ristovski, a ženski Ksenija Marinković.

Film prati patronažnu sestru Vesnu (Ksenija Marinković) koja je sama odgojila dvoje djece (Tihana Lazović i Robert Budak), a čiji se život potpuno preokrene kada zazvoni telefon i javi se njen muž (Lazar Ristovski) i na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala sakriti.

Zanimljivo je da je reditelju jednom ranijem intervjuu kazao da je istu temu prema kojoj je snimio film, počeo  razrađivati zajedno s Mirkom Kovačem.

"Mirko Kovač je nakon nekolik omjeseci rada stvorio ‘treatment’ od tridesetak stranica koji je trebalo razviti u scenarij. Mirku je, nažalost, u međuvremenu bolest uznapredovala i on je preminuo .S Matom sam krenuo ispočetka jer novi suradnici unose novu poetiku i tekst koji je nastao u suradnji s njim nema ništa zajedničko s Mirkovim”, kazao je reditelj za express.hr/artis/

"Temeljito radim pripremu i moji filmovi traže temeljito gledanje”, kazao je Ogresta  na jučerašnjem (srijeda) pressu u Mediteranskom centru Instituta Igalo.On je pojasnio da je riječ o višeslojnom filmu i da film govori o susjedima-komšijama “Do 90 tih godina susjedi su se družili sarađivali, a nakon toga niko nikome ne vjeruje , susjedi se ne poznaju i danas je to neko ko vas može povrijediti”.

Za Lazara Ristovskog film "S one strane" je "priča o dvoje usamljenih ljudi, o otuđenosti i zato je univerzalna".

Da film dozvoljava različita gledanja i tumačenja, na neki način potvrdio je i Ristovski koji se našalio i kazao kako je na mnogim festivala zajedno sa Ogrestom predstavljao film, i da prvi put čuje da su komšije tema filma.

Podsjećamo da je sam reditelj ranije kazao da se “središnja junakinja mojeg filma ponovno zaljubljuje u svojeg supruga koji je nju i djecu napustio prije dvadesetak godina. Ovako izgovoreno možda će vam to zazvučati nevjerojatno, no ništa ljudsko nijenemoguće pa niti to”. Kada je pripremao film najavio je da  bi se on trebao baviti temom oprosta, konstatujući kako je “oprost  uvijek osoban, jer je i rana osobna.”

Iako nema “svoje” glumce i podjelu uloga pravi tek nakon napisanog scenarija, Ogresta je kazao da je od "od samog početka znao da će glavni muški lik tumačiti Lazar Ristovski". A glumac je ispričao da je imao malu dilemu da li će prihvatiti ulogu, a onda je “intuitivno prihvatio i odigrao”, što mu, kako je istakao nije svojstveno.

Na pitanje o krizi filmske publike, Ogresta je dao zanimljivo tumačenje.

"Autorski-umjetnički film, danas se uglavnom gleda na festivalima, mogli bi to nazvati i klubskim gledanjem, a malo i kino dvoranama".

Uvjeren je da dobar film ipak dopre do gledalaca. Kao primjer naveo je da je njegov film "Tu preko Interneta" vidjelo oko dva miliona ljudi.

U četvrtak su na programu filmovi "Otadžbina" reditelja Olega Novkovića i "Graduation" Cristiana Mungiu koji ćer biti prikazan van konkurencije.

Preporučujemo za Vas