Marija Jovanović: Ne želim da budem alternativa, cilj mi je da zaigram u Riju

1 komentar(a)
Marija Jovanović, Foto: Aleksandar Radović
Marija Jovanović, Foto: Aleksandar Radović
Ažurirano: 03.08.2016. 09:24h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rio de Žaneiro - Prije pet mjeseci, Marija Jovanović bila je gotovo otpisana sa spiska za Olimpijske igre, nakon teške povrede koju je doživjela na treningu u svom klubu Isi Parizu.

Tri dana pred početak Igara, kapitenka „lavica“, zvanično rezerva na olimpijskom turniru, odigrala je prve minute u dresu nacionalnog tima, na kontrolnom meču sa selekcijom u Rusije, koja je odigrana u dvorani za trening, u okviru Futuro dvorane.

"Osjećala sam se kao da sam na početku karijere", kaže Marija.

Desetak minuta bila je na terenu, postigla i jedan gol, u meču u kome rezultat nije bio važan, ali koji je odigran u izuzetno jakom tempu.

"Uželjela sam se igre i svega lijepog što donosi rukomet. Jasno je da je iza mene dug period oporavka i da neću biti na nivou na kome bih željela da budem. Znam, međutim, da moram da se trudim da svaki minut koji provedem na terenu iskoristim na najbolji način u korist ekipe", ističe Marija Jovanović.

Teško je djevojku koja je simbol nacionalnog tima, igračicu koja je prva podigla pehar šampiona Evrope 2012. godine, nazvati rezervom, ali nakon svega kroz šta je prošla mjesto u timu za Rio dokaz je i njene želje da prebrodi probleme, ali i poštovanja koje prema njoj imaju selektor i saigračice...

"Jedina misao kada sam se povrijedila bila mi je da neću moći da budem dio tima na Olimpijskim igarama. Sada sam ponosna na sebe što sam uspjela. Naravno da mi mnogo znači što sam uz ekipu, ali cilj mi je da zaigram i da budem od koristi, a ne samo da budem alternativa - naglašava Marija, koja ima mogućnost da od statusa rezervne igračice postane dio takmičarskog tima".

Da li će se i kada to dogoditi, još je rano govoriti, a ono što je izvjesno da se početak bliži i da je 6. avgust dan od koga zavisi mnogo toga - prvi rival je Španija, preko koje je Crna Gora osvojila srebro u Londonu, pobjedom u polufinalu.

Koliko mogu „lavice“ četiri godine kasnije?

"Možemo mnogo. Vjerujem da ćemo pokazati sve ono što nas krasi kao ekipu, a za koliko će to biti dovoljno - vidjećemo. U Rio su došle najbolje selekcije na svijetu, u top formi su, sa velikim brojem kvalitetnih igračica, ali mi imamo šta da pokažemo. Važno je da uspješno prebrodimo vremensku razliku, da svježe i odmorne uđemo u turnir i da damo maksimum", zaključila je Marija Jovanović.

Adžić: Vidjeli smo to što smo htjeli, protiv Rusije korisna provjera

Samo dan nakon što su doputovale u Rio, poslije puta dugog skoro 24 sata, crnogorske rukometašice odigrale su trening meč sa Rusijom.

Očigledan je bio umor, noge su bile teške, mnogo tehničkih grešaka je napravljeno, ali je selektor Dragan Adžić želio da vidi u kakvom su stanju igračice tri dana pred početak takmičenja.

"Bilo je očigledno da su umorne od puta, jer smo dan ranije doputovali u Rio. Ušli smo svjesno u taj rizik, ali željeli smo da odigramo utakmicu, jer nekoliko djevojaka nije odigralo punim intenzitetom turnir u Holandiji. Probali smo neke stvari, vidjeli to što smo htjeli i bila je to korisna provjera", kazao je Adžić.

Naredna tri dana biće posvećena pripremi za mečeve sa Španijom.

"Španija je bila veoma ozbiljna u pripremnim mečevima, ima jedan od najiskusnijih sastava na turniru. Vjerujemo da ćemo se adekvatno adaptirati na vremensku razliku i uslove, da nas obaveze oko ceremonije otvaranja, noć uoči meča, neće mnogo poremetiti. Španija je nezgodan i komplikovan rival, ali u prošlosti smo pokazali da možemo da nađemo rješenje za takvog rivala i potrebno je to da ponovimo", kazao je Adžić.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: