Na Kanli kuli otvoren 30 Filmski festival Herceg Novi

Provokativni filmovi koji dobro komuniciraju sa publikom

Festival je otvorio glumac Mustafa Nadarević koji je ove godine laureat nagrade Direkcije festivala za doprinos afirmaciji Festivala „Milan Žmukić".
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 21:01h

Uz program upriličen da podsjeti na 30 godina postojanja , uz omaž trojici preminulih velikana Bati Živojinoviću, Miloradu Mandiću i Draganu Nikoliću, himnu i vatromet  u ponedjeljak  veče  je na tvrđavi Kanli kula ootvoren  30. Hercegnovski filmski festival- Montenegro film festival.

“Herceg Novi ima privilegiju da jed i prije, sada već daleke 1986-e godine, bio grad koji generiše filmsku umjetnost.  Bio je sjedište Lovćen filma u vrijeme pionirskih koraka, nove jugoslovenske i crnogorske kinematografije, kultnog kino Orjen, sa brižljivo njegovanim repertoarom stajao je uz rame sa evropskim metropolama. U ovom gradu ponikli su mnogi umjetnici i filmski radnici koju su ostavili trag u filmskoj umjetnosti i flimskoj industriji. Simo Čolović, Duda Špilar, Milan Žmukić, Aleksandar Aco Sekulović, Stevo Lepetić, Ratka Đurović, Velimir Veljo Stojanović, Novljani rođenjem ili opredjeljenjem bili su rodonačelnici sedme umjetnosti u ovom gradu, da bi se kasnije pridružile nove generacije Novljana: Bojan Bazelin, Stevan Koprivica, Zoran Živković, mlada postava novog filmskog glumišta Miloš Pejović, Dragana Dabović, Dejan Đonović, te reditelji najnovije generacije Ivan Marinović i Ivan Salatić. Ovaj grad sim filmski identitet koji ima kontinuitet, koji traje i koji uveliko prevazilazi lokalne okvire. Herceg Novi je istakao i svoju važnu kandidaturu za evropsku prestonicu kulture 2021-e godine, i Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival je neizostavni i argumentovani činilac te kandidature”, kazala je na otvaranju predsjednica Opštine Nataša Aćimović..

Festival je otvorio glumac Mustafa Nadarević koji  je ove godine laureat nagrade Direkcije festivala za doprinos afirmaciji Festivala „Milan Žmukić.

“Prije 30 godina na Prvom festivalu u Herceg Novom , Goran Marković je nagrađen za film “Već viđeno” u kome sam  igrao glavnu mušku ulogu, i evo me poslije 30 godina ponovo na Festivalu, sa nagradom koja mi puno znači, , kazao je Nadarević. “Ja sam cijeli život govorio tuđe tekstove, i sad kad trebam govoriti nešto svoje, jednostavno sam blokiran.Kad naučiš tuđi tekst onda se sakriješ iza lika, ubijaš ljude, ubijaju tebe, govoriš pametne i polupametne stvari”, našalio se  Nadarević , otvarajući fimsku smotru na Kanli kuli.

Film Mašinovođa prikazan na otvaranju Festival, ako je suditi po aplauzima, veoma se dopao publici.

Reditelj i scenarista filma Miloš Radović jeu utorak na konferenciji za novinare kazao da je snimio “topao film o mašinovođama, ljudima o čijem se poslu i tegobama malo zna, sa dubokom empatijom za način na koji oni rješavaju traume”. Smrt je samo jedna od nedaća i nije nužno ni najgora, ni najveća, objasnio je reditelj poruku filma .

Podsjećamo da je film priča o Iliji šezdesetogodišnjem mašinovođi, koji drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi porodičnu tradiciju i kako da živi sa, u tom poslu, neizbježnim tragedijama.

Radović je kazao da oko odabira glumaca nije imao dilemu, posebno kada je riječ o glavnoj ulozi koju je dodijelio Lazaru Ristovskom, jer je ulogu Ilije i pisao inspirisan njegovim karakterom.

“Taj Ilija je naočigled malo grub , spolja, svoj i osobenjak, a unutra topla duša,koja je spremna na žrtvovanje zbog drugog”, rekao je Ristovski, ocijenivši da je po tim osobinama sličan njegovom karakteru.

Danica Ristovski , koja glumi upravnicu Doma za siročad  je rekla da će se u seriji otkriti i druge dimenzije ovog lika.

 “Film nije rađen sa ambicijom, da bude veliki, već sa ambicijom da bude dobar film” poručio je Mladen Nelević  koji glumi takođe mašinovođu. Podsjetio je i da je u pozorištu radio neke tekstove Miloša Radovića, a uz dobar scenario, dobru priču i dobru glumačku ekipu, “čovjek se osjeća zaštićeno i sigurno, a tako se i ja osjećam u ovom filmu”.

Na predstavljanju kratkog igranog filma Biserna obala , koji je prikazan van konkurencije, reditelj Dušan Kasalica je kazao da “treba raditi, snimati, učestvovati u svim procesima aktivno i na takav način uzrastati i sebe  obogaćivati, a budžet će  doći po sebi, . Sa tim stavom saglasna je i Jelena Mišeljić, producentkinja filma koja je istakla da je film iznesen uprkos vrlo limitiranom budžetu, ali da su pokazali da se uz entuzijazam i želju može uspjeti.

Mustafa Nadarević dao podsticaj crnogorskoj kinematografiji

O utiscima sa otvaranja festivala i koncpeciji jubilarne manifestacije, tokom prvog susreta sa novinarima, govorili su: izvršni direktor festivala Zoran Živković, i reditelj Srdan Golubović, koji je obavio selekciju dugometražnog igranog filma na ovogodišnjem festivalu. Nepodjeljenje su ocjene da je festival počeo uz mnogo pozitivne energije uz osam filmova iz kinematografije sa područja nekadašnje Jugoslavije, što je izraz poštovanja prvom festivalu koji je počeo kao Jugoslovenski festival filmske režije. 

Živković je posebno apostrfoirao značaj koji je festivalu dao Mustafa Nadarević, koji je otvorio jubilarnu svetkovinu filma, ali i podsticaj koji festival daje crnogorskoj kinematografiji.

Srdan Golubović ocjenio je da je festival u Herceg  Novom jedna vrsta istorije jugoslovenske kinematografije, a puna Kanli kula na otvaranju podsjetila je na najbolje godine ovog festivala. Ovogodišnju takmičarsku selekciju definisao je kao “provokativnu, veoma snažnu, sa različitim rediteljskim rukopisima, živo i pametno napravljenim filmovima koji na različite načine, ali veoma dobro komuniciraju sa publikom”.

Na programu Dobra Žena od Matanića

U srijedu na programu Festivala na Kanli kuli su filmovi Dobra žena rediteljke Mirjane Karanović i Zvizdan reditelja Dalibora Matanića. Večeras su na programu filmovi „S one strane“ reditelja Zrinka Ogreste, Dovorišta Ivana Salatića i Noćni život reditelja Damjna Kozole van konkurencije  .

Galerija

Preporučujemo za Vas