Rio - Srđanova rutina, Dankin san, Dukićeva nada

Tek danas oko 15 časova po našem vremenu, ući će u Olimpijsko selo...
3 komentar(a)
Danka Kovinić, Foto: Reuters
Danka Kovinić, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2016. 11:17h

Nakon rukometašica, na put dug desetak hiljada kilometara, sa podgoričkog aerodroma do Rio de Žaneira, krenuli su Danka Kovinić, Srđan Mrvaljević i Milivoj Dukić.

Tek danas oko 15 časova po našem vremenu, ući će u Olimpijsko selo...

"Dug je put, trenutno razmišljam samo kako da se odmorim i osvježim", kaže Srđan Mrvaljević.

Nema euforije, njemu će, uostalom, Igre u Riju biti treće u karijeri...

"Spremio sam se koliko sam mogao, u skladu sa objektivnim okolnostima, poput godina. Trenirao sam dobro, kvalitetno, a što je najvažnije, poslije dugo vremena, nemam nikakvih zdravstvenih problema", ističe Mrvaljević.

Iako su iza njega najbolje godine, Mrvaljević ne želi da smanji ambicije...

"Moj cilj je uvijek medalja, i ništa ispod. I tako ulazim u svako takmičenje. Koliko je realno, vidjećemo, ali kao i uvijek, daću sve što budem imao u tom trenutku"; kaže ističe Mrvaljević.

Dok 32-godišnji džudista dobro zna atmosferu na OI i kakav je osjećaj biti na najvećoj mogućoj sceni, Danka Kovinić debituje. I ne skida osmjeh sa lica...

"Presrećna sam, plasman u Rio bili su moja ogromna želja i takmičarski cilj. Posebno sam ponosna, jer sam na olimpijski turnir došla rezultatima i plasmanom na svjetskoj listi", kaže 22-godišnja Novljanka.

Tri puta je Danka do sada igrala tenis u Rio de Žaneiru, ali na drugačijoj podlozi i na drugim terenima....

"Igrala sam na šljaci, a olimpijski turnir je na tvrdoj podlozi, u mnogo ljepšem kompleksu. I konkurencija je mnogo jača, gotovo sve djevojke iz svjetskog vrha potvrdile su učešće", kaže Danka.

O ambicijama govoriće 4. avgusta...

"Žrijeb je tada i onda ćemo govoriti o dometima. Najvažnije je da budem u dobroj formi, da odigram najbolje što mogu, a već sam pokazala da mogu da se nosim sa top igračicama", kaže Danka, koja je pripreme za turnir obavila u Herceg Novom.

Iz Novog na put u Rio krenuo je i Milivoj Dukić - ima 23 godine, a već je drugi put na Igrama.

"U Londonu sam bio tinejdžer i debitant, a mislim da sam uspješno prešao put do ozbiljnog takmičara, mada tek slijedi doba moje jedriličarske zrelosti", kaže Dukić.

Iza njega je u prethodne četiri godine mnogo velikih takmičenja, jedrio je raznim morima i okeanima, ali Rio je, naravno, poseban događaj...

"Strpljenje, koje sam morao da imam tokom priprema, polako prerasta u nestrpljenje da takmičenje počne. Imam dobar osjećaj, kvalitetno sam trenirao, mislim da sam uradio sve što je do mene. Sada je cilj da se opusti i da uživam u takmičenju", kaže Dukić.

U Rio, međutim, ne dolaži samo da bi učestvovao...

"Strateški cilj je da šesti dan dočekam među prvih 10 i sa takvim ambicijama i planovima ulazim u takmičenje", zaključio je Dukić.

SJEĆANJE NA PEKING

Nastup Srđana Mrvaljevića na Olimpijskim igrama u Pekingu, 2008. godine, jedan je od najupečatljivijih trenutaka u istoriji crnogorskog sporta...

"Bio sam mlad borac, pun energije, želje za dokazivanjem... Nisam uzeo medalju, ali, bez lažne skromnosti, mislim da sam bio moralni pobjednik. Pobijedio sam tri meča, borio se sa svjetskim prvakom pokidanih ligamenata i slomljenog prsta na nozi. Izguibio sam na produžetke", sjeća se Mrvaljević.

"Sada sam stariji, iskusniji i da sada dođem u situaciju u kakvoj sam bio prije osam godina, sigurno ne bih ispustio šansu i uzeo bih medalju", ističe naš najbolji džudista.

SLIKA SA BOLTOM

Danka Kovinić se bavi sportom, koji sa sobom nosi veliku dozu glamura.

Teniseri i teniserke su mega-zvijezde, a Danka je dio šireg kruga asova bijelog sporta, učesnica najvećih turnira…

“Ovo je potpuno drugačije, ipak smo tokom cijele godine u skoro istom okruženju, sa poznatim licima. Zbog toga se radujem onome što me čeka u Riju. Upoznala sam se sa svim našim sportistima, u kontaktu sam sa nekim od njih, a što se tiče onih najvećih planetarnih zvijezda - voljela bih da upoznat Juseina Bolta, da se slikam sa njim”, kaže Danka.

Bolt je, međutim, tolika zvijezda da će Danka teško ispuniti želju. Najbrži čovjek svih vremena ne vodi “običan” život jednog olimpijca - ne boravi u selu, ima zakazane obaveze i medijske i marketinške, da bi se došlo do njega potrebno je proći bar tri “prstena”, ili imati debelu vezu u olimpijskom timu Jamajke.

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: