Čišćenje soba, pa tek onda u krevet

64 pregleda 2 komentar(a)
Đurđina Jauković, Foto: Savo Prelević
Đurđina Jauković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2016. 10:25h

Poslije 24-časovnih putešestvija, rukometašice Crne Gore su stigle u grad na čiji pomen bi oči mogle da im zasjaje kao kada se pomene London.

Naravno, ako osvoje olimpijsku medalju kao u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, prvi susret sa Rio de Žaneirom je bio daleko od lijepog. "Lavice" su u Olimpijskom selu dočekali užasni uslovi - začepljene WC šolje i lavaboi, neudobni metalni kreveti, ventilatori umjesto klima, konstrukcije od platna i aluminijuma koje „glume” plakare i prašina, pa su nakon treninga morale da čiste sobe prije nego što legnu...

Jasno je da izabranice Dragana Adžića neće moći da uživaju u hostelskim uslovima u Bara da Tižuki, ali neka uživaju tamo gdje je najbitnije - u "Areni budućnosti".

Ako opet ugrabe medalju, brzo će zaboraviti Olimpijsko selo u prvom južnoameričkom gradu koji organizuje najveću sportsku smotru i sjećati se samo utakmica.

"Dovoljno je to što sam doživjela da drugi put idem na Olimpijske igre, zbog čega sam presrećna i ponosna na cijelu ekipu. Osjećaj je poseban. U Londonu sam prvi put bila na Igrama, što je bio šok za mene, a sada je već nevjerovatan osjećaj", rekla je Radmila Petrović na podgoričkom aerodrom pred odlazak u Brazil.

Crna Gora igra u grupi A sa aktuelnim olimpijskim, svjetskim i evropskim prvakom Norveškom, domaćim Brazilom, Rumunijom, Angolom i Španijom, sa kojom igra prvi meč u subotu od 21.40 časova po našem vremenu.

"Španjolke su u dobroj formi, igraju brz rukomet. Imamo iskustva sa njima, neće moći ništa specijalno da izmisle na utakmici protiv nas. Svaki rival zahtijeva veliku pažnju i koncentraciju, svaka utakmica će biti teška i nijanse će odlučivati pobjednika", naglašava Petrovićeva.

Pojedine "lavice" otvoreno najavljuju napad na zlato, a neke tu želju "uvijaju u oblande".

"Ljudi sada očekuju zlato, jer smo na prošlim Olimpijskim igrama uzele srebro. Teško je ponoviti neki rezultat, ali se spremamo najbolje što možemo i daćemo sve što imamo. Razlika u odnosu na London je naše iskustvo i nadam se da će to na kraju biti i presudno", poručila je 28-godišnja Nikšićanka.

Njena devet godina mlađa sugrađanka Đurđina Jauković, koja je najmlađa članica crnogorske delegacije u Riju, priznaje da joj je neobično što je učesnica Olimpijskih igara.

"Iskreno, nisam to očekivala. Ovo je san svakog sportiste, a da to doživim sa samo 19 godina... Još nisam svjesna svega dok ne počnu Olimpijske igre i osjetim sve to. Presrećna sam što sam dio ovog tima", poručila je Jaukovićeva.

Tinejdžerka koja je bila MVP i prva golgeterka Evropskog prvenstva za juniorke je klasu u seniorskoj konkurenciji dokazala na šampionatu svijeta u Danskoj, kada je mrežu domaćih pogodila čak devet puta.

U Riju nije samo da popuni broj, već se očekuje da njen šut, o kome se već priča u svijetu, dođe do izražaja. Uvjerava da je spremna za takvu ulogu.

"Imam odgovornost kao i sve ostale djevojke, ne idem samo da popunim sastav. Dosta smo analizirale protivnike, možda sam ja dodatno to radila, jer ne poznajem rivale kao ostale, koje su više puta igrale sa Španijom, Norveškom i drugima, a meni je ovo prvi ili drugi put. Jedva čekam da sve počne".

Jaukovićeva se prisjetila finala prethodnih Olimpijskih igara, u kojem je Norveška uz pomoć francuskih blizankinja Šarlot i Žili Bonaventura slavila sa 26:23.

"Bila sam u Nikšiću i gledala prenos sa porodicom. Ni jednim djelićem mozga nisam mogla da pomislim da ću četiri godine kasnije biti ovdje".

Španija je prvi rival i jedan od najtežih u grupi A.

"Na turniru u Norveškoj je pokazala najviše od svih. Dobila je dvije utakmice i jednom remizirala. Ozbiljna je reprezentacija, kojoj smo posvetile najviše pažnje. Prva je utakmica i veoma nam je važno kako ćemo da otvorimo Olimpijske igre", poručila je na kraju djevojka rođena 1997. godine.

Radmila Petrović ne zna da li je ovo i definitivan kraj

Radmila Petrović će nakon Olimpijskih igara prekinuti karijeru, a još se ne zna da li je to zauvijek...

"Ništa nije sigurno. Ne mogu da tvrdim da će ovo takmičenje biti kraj moje karijere, ali će sigurno uslijediti pauza. Da li ću se vraćati ili ne, o tome ću odlučiti kada dođe vrijeme", ističe odlično desno krilo.

Da li će ti činjenica da se opraštaš biti dodatni motiv?

"Svaki sportista želi da osvoji trofej ili medalju kada se nađe na nekom velikom takmičenju, a posebno na Olimpijskim igrama. Činjenica da prekidam karijeru nakon OI je dodatni motiv, ali sigurno da mi ne bi falilo inspiracije za ovakvo takmičenje i da je drugačija situacija".

Sponzor izvještavanja iz Rija

Bonus video: