Porodično druženje Maroviću je terapija

Advokat je sudiji Saviću kazao da se “nikakva rezerva” ne krije iza nedolaska Marovića juče na ročište
1 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.08.2016. 06:28h

Za 1. septembar odgođeno je ročište na kome će se raspravljati o jednom od dva sporazuma o priznanju krivice, koji je Specijalno tužilaštvo potpisalo sa bivšim visokim funkcionerom DPS-a Svetozarem Marovićem.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić na tu odluku bio je prinuđen, jer u sudnicu nije došao Marović koji je ranije tužiocima priznao da je vukao konce u malverzacijama kojima je budžet Budve oštećen za više miliona eura.

Branilac nekadašnjeg predsjednika državne zajednice SiCG, advokat Zdravko Begović kazao je da je teško zdravstveno stanje jedini razlog nedolaska njegovog klijenta.

On je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju Marovića.

“Jedini i isključivi razlog zbog čega moj branjenik danas nije pristupio na ročište je njegovo loše zdravstveno stanje. Životna kriza kroz koju je prošao vođenjem krivičnog postupka protiv njega i jaka agonija, umnogome je pogoršala njegovo zdravstveno stanje. On je skoro svakodnevno pod prismotrom i pažnjom specijaliste... Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo do te mjere da je danas bilo gotovo nezamislivo da pristupi na glavni pretres”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara - kako je Marović uprkos tako teškom zdravstvenom stanju odmah po izlasku iz pritvora otputovao u Srbiju, kazao je da je “potpuno prirodno i životno da on u tim trenucima poslije pauze od šest mjeseci bude sa svojim najbližima.”

“Njegova vrsta bolesti nije takva da on ne može napustiti svoje prostorije. Naprotiv, boravak i komunikacija sa porodicom je negdje jedna vrsta terapije i utiče na njegovo zdravstveno stanje. Njegov odlazak u Srbiju je potpuno ljudski, prirodan i ne može se vezivati za današnje ročište o usvajanju sporazuma o priznanju krivice”, kazao je Begović.

Advokat je u sudnici sudiji Saviću kazao da je Marović sporazum zaključio dobrovoljno i da se “nikakva rezerva” ne krije iza nedolaska na ročište.

To je ponovio i novinarima: “Ne postoji niti jedan razlog zbog čega mi ne bi zaključili taj sporazum. Naravno, mi smo dobrovoljno i potpisali kod specijalnog tužioca i zaključili. Jedini razlog zbog čega on nije došao je taj objektivni, važni razlog - njegovo zdravstveno stanje.”

Svetozar Marović uhapšen je 17. decembra prošle godine zbog sumnje da vukao konce u nezakonitim poslovima, kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

Pet mjeseci kasnije, 17. maja, potpisao je dva ugovora o priznanju krivice.

Prema prvom priznao je krivicu u slučajevima izgradnje platoa na Jazu, TQ Plaze i prodaje zemlje uz Jadransku magistralu i obavezao se da u humanitarne srhe uplati 50.000 eura i odleži 30 mjeseci u zatvoru.

Krivicu je, prema drugom sporazumu, preuzeo u predmetima Copyright, Otpadne vode, Krapina, Donji Bulevar i Property, i pristao na dodatnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci, uplatu od još 50.000 eura u dobrotvorne svrhe i da državu obešteti sa 1.100.000 eura.

Bonus video: